Τρίτη 24 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ευρωπαϊκή υποκρισία

Γρηγοριάδης Κώστας

«Είναι κάτι παραπάνω από επείγον οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών» διαπίστωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισέλ, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Κάνοντας, λοιπόν, πράξη την άποψή του, ανακοίνωσε περιχαρής ότι από την 1η Ιούλη, οπότε το Βέλγιο θα αναλάβει και την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, «η Ευρώπη θα θέσει σε εφαρμογή σειρά ειρηνευτικών πρωτοβουλιών». Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή. Μάλιστα, την ιδιαίτερα αισιόδοξη αυτή προοπτική τη γνωστοποίησε ο ίδιος και στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, με τον οποίο συναντήθηκε, χτες, κατά την ολιγοήμερη περιοδεία του στην περιοχή.

Ακόμη και αν θελήσει κανείς να υπερσκελίσει το γελοίον της «αμεσότητας αντίδρασης» της ΕΕ, που είναι προφανές, δεν μπορεί να μη θυμηθεί ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της διαβεβαίωναν ότι, αν και η ΕΕ είναι σε θέση να λάβει κομβικά μέτρα πίεσης σε βάρος του Ισραήλ, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί επειδή δεν μπορούν οι χώρες - μέλη της να συμφωνήσουν. Ενδεικτική, ίσως, της διάθεσης για ουσιαστική επίλυση του Μεσανατολικού είναι και η «διακριτική» στάση την οποία τηρεί όλον αυτόν τον καιρό, με ανακοινώσεις που ισοσκελίζουν τις ευθύνες ανάμεσα σε θύτες και θύματα, ενώ ακόμη και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών φάνηκε πιο «σκληρός» με την ανακοίνωση καταδίκης της ισραηλινής εισβολής στα Αυτόνομα!

Πάντα έτοιμη να αντιδράσει και μάλιστα στη βάση των ανθρωπιστικών της αξιών η ΕΕ! Μπορεί να αισιοδοξεί ο παλαιστινιακός λαός...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ