Τρίτη 24 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΘ του ΚΚΕ
Πορεία μνήμης στα θύματα της δικτατορίας

Μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και άλλων αντιδικτατορικών οργανώσεων πορεύονται προς το παλιό κτίριο της Ασφάλειας στη Θεσσαλονίκη

Avaton

Μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και άλλων αντιδικτατορικών οργανώσεων πορεύονται προς το παλιό κτίριο της Ασφάλειας στη Θεσσαλονίκη
Πορεία μνήμης στα θύματα της δικτατορίας διοργάνωσαν το Σάββατο το πρωί οι κομμουνιστές της Θεσσαλονίκης από τα γραφεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ μέχρι την Πλατεία Δημοκρατίας, όπου στεγάζονταν τα κρατητήρια του χουντικού καθεστώτος.

Στη σεμνή τελετή που έγινε μπροστά στην είσοδο του τότε άντρου βασανιστηρίων της δικτατορίας, εκφωνήθηκαν λόγοι, κατατέθηκαν στεφάνια από την ΚΝΕ, το ΚΚΕ και δημοκρατικούς πολίτες, ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή για τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά της Χούντας.

Σε σύντομο χαιρετισμό του το στέλεχος της ΚΝΕ Mιx. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι η μήτρα που εξέθρεψε την 7χρονη τυραννία ήταν το καθεστώς που επιβλήθηκε στην Ελλάδα μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο. «Ηταν μια περίοδος όπου μια κατηγορία του πληθυσμού βρισκόταν υπό διωγμό. Η δικτατορία προετοιμάστηκε μεθοδικά και επίμονα από την ντόπια αντίδραση και τον αντικομμουνισμό», πρόσθεσε.

«Σήμερα, συνέχισε, είναι δραματικά επίκαιρο το σύνθημα «ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι». Οι δυνάμεις που τότε υποκίνησαν και στήριξαν τη Χούντα, αφού άναψαν τη φωτιά του πολέμου στα Βαλκάνια υπαγορεύουν λύσεις στα μέτρα τους, διαμελίζουν κράτη, αλλάζουν σύνορα. Και πάλι σήμερα ψηφίζονται τρομονόμοι, κατεδαφίζονται τα εργασιακά δικαιώματα, το ασφαλιστικό κλπ.».

Στην πορεία συμμετείχαν και πολλοί Τούρκοι αγωνιστές της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν, που με τα συνθήματα τους καλούσαν τους πολίτες να συμπαρασταθούν στους πολιτικούς κρατούμενους της γειτονικής μας χώρας, οι οποίοι πραγματοποιούν απεργία πείνας μέχρι θανάτου.

Στο μεταξύ μια άγνωστη πλευρά της αντίστασης κατά της δικτατορίας επιχειρούν να αναδείξουν οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης. Σε εκδήλωση που πραγματοποιούν με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα γίνει αναφορά στον αγώνα των κινηματογραφιστών κατά της Χούντας. Η εκδήλωση γίνεται στις 28 Απρίλη στις 11.30 π.μ στο Ολύμπιον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ