Τρίτη 24 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και ελπίδες του λαού μας

Πραγματοποιήθηκε το 4ο (21ο) Συνέδριο του Κόμματος των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και ΓΓ του Κόμματος των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, Βλαντιμίρ Βορόνιν, στο βήμα του συνεδρίου
Ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και ΓΓ του Κόμματος των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, Βλαντιμίρ Βορόνιν, στο βήμα του συνεδρίου
Στις 21 και 22 του Απρίλη πραγματοποιήθηκε στο Κισινέου, πρωτεύουσα της Μολδαβίας, το 4ο (21ο) Συνέδριο του Κόμματος των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (ΚΚΔΜ). Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον σ. Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπείες από ΚΚ των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ: Του ΚΚ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του ΚΚ Ουκρανίας, του ΚΚ Αρμενίας, του ΚΚ Αζερμπαϊτζάν, του ΚΚ Υπερδνειστερίας, του Ενιαίου ΚΚ Γεωργίας. Επίσης αντιπροσωπείες ΚΚ από άλλες χώρες: Του ΚΚ Κούβας, του ΚΚ Βιετνάμ, του ΚΚ Κίνας, του ΕΚ Κορέας, του ΚΚ Σλοβακίας, του ΚΚ Πορτογαλίας, του ΑΚΕΛ, του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, του ΚΚ Ρουμανίας, του ΣΚ Εργασίας της Ρουμανίας, του ΚΚ Ισπανίας, του ΕΚ Τουρκίας. Επίσης παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του Αγροτοδημοκρατικού Κόμματος της Μολδαβίας, του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Μολδαβίας και του Κόμματος των Σοσιαλιστών της Μολδαβίας.

Τις εργασίες παρακολούθησε ο Βασίλι Τάρλεφ, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, όπως και πολλά μέλη της νέας κυβέρνησης. Στο προεδρείο του συνεδρίου βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, ο Βλαντιμίρ Βορόνιν, Πρόεδρος της χώρας και Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΔΜ, οι δύο κομμουνιστές αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Βαλεριάν Κρίστια και Ντμίτρι Τοντόρογλου, καθώς και η Ευγενία Οσταπτσούκ, πρόεδρος του Μολδαβικού Κοινοβουλίου.

Την εισήγηση της απερχόμενης ΚΕ έκανε ο Βλαντιμίρ Βορόνιν, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα, στην εκλογική νίκη του κόμματος, στα νέα κυβερνητικά και κομματικά καθήκοντα που μπαίνουν μπροστά στους κομμουνιστές της Μολδαβίας. Ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε την ανάγκη το ΚΚΔΜ να ανταποκριθεί και να μη διαψεύσει τις ελπίδες και προσδοκίες του λαού, να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, να συσπειρώσει το λαό και να βγάλει τη χώρα από την κοινωνικοοικονομική κρίση, αποκαθιστώντας ταυτόχρονα την εδαφική της ακεραιότητα.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν στις 22/4 με την εκλογή νέων κομματικών οργάνων. Οι 427 αντιπρόσωποι εξέλεξαν ομόφωνα πρόεδρο του κόμματος τον Βλαντιμίρ Βορόνιν. Ταυτόχρονα εξέλεξαν 121μελή ΚΕ, που στη συνέχεια καθόρισε τη 13μελή Πολιτική Εκτελεστική Επιτροπή και τους 5 Γραμματείς της ΚΕ. Εκτελεστικός Γραμματέας εκλέχτηκε ο Βίκτορ Στεπανιούκ, Α΄ Γραμματέας της περιοχής Γιαλοβένσκι και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΔΜ.

Συνάντηση με την Εργατική Συνομοσπονδία «Αλληλεγγύη» και τη νέα ηγεσία του ΚΚΔΜ

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της νέας Εργατικής Συνομοσπονδίας «Αλληλεγγύη», που συγκροτήθηκε το Δεκέμβρη του 2000 με την αποχώρηση των 14, σε σύνολο 26, κλαδικών ομοσπονδιών από τη σύνθεση της Συνομοσπονδίας των Συνδικάτων της Μολδαβίας (ΣΣΜ). Οι 14 κλαδικές ομοσπονδίες προχώρησαν στην ίδρυση της Εργατικής Συνομοσπονδίας «Αλληλεγγύης», με στόχο την προώθηση και υπεράσπιση των ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων, κόντρα στη γραφειοκρατική ηγεσία της ΣΣΜ.

Στη συνάντηση, που έγινε στα γραφεία της Εργατικής Συνομοσπονδίας «Αλληλεγγύη», παραβρέθηκαν οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Οικοδόμων της Μολδαβίας, της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Δήμους και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Σιδηροδρόμους της Μολδαβίας. Παρών ήταν επίσης ο πρώην συνδικαλιστής και σήμερα κομμουνιστής αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης της Μολδαβίας, Βαλεριάν Κρίστια, που είναι και υπεύθυνος για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε πλατιά ενημέρωση για την κατάσταση στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα των δύο χωρών και τα προβλήματα των εργαζομένων. Κοινή ήταν η πεποίθηση της ανάγκης συντονισμού των ταξικών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Τέλος, πριν την αναχώρησή της από το Κισινέου η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε τη δυνατότητα, με την ευκαιρία της συμμετοχής στο συνέδριο του ΚΚΔΜ, να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Βορόνιν και να γνωριστεί με τη νέα ηγεσία του ΚΚΔΜ.


Ελ. ΒΑΓΕΝΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο «αριστερός ψάλτης» της ΕΕ και η αντικομμουνιστική επίθεση στην Ευρώπη(2012-07-22 00:00:00.0)
Κόντρα και για τη Μολδαβία(2009-05-27 00:00:00.0)
«Ατομικό πλάνο» συνεργασίας με το ΝΑΤΟ(2006-09-03 00:00:00.0)
Βόμβα στην εφημερίδα των κομμουνιστών(2002-04-12 00:00:00.0)
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις(2002-02-27 00:00:00.0)
Νίκη των κομμουνιστών(2001-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ