Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
«Ατομικό πλάνο» συνεργασίας με το ΝΑΤΟ

Η διολίσθηση του «Κομμουνιστικού Κόμματος Δημοκρατίας της Μολδαβίας» στον ευρωατλαντισμό θα οξύνει την ένταση στην περιοχή

Στα τέλη του Αυγούστου δόθηκε στη δημοσιότητα το «ατομικό πλάνο συνεργασίας της Μολδαβίας με το ΝΑΤΟ», που ήταν γνωστό ότι είχε υπογράψει η κυβέρνηση της χώρας, χωρίς έως τώρα να είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενό του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μολδαβικών και ρωσικών ΜΜΕ, αφορά το κύριο βάρος στη «βοήθεια που καλείται να δώσει το ΝΑΤΟ στη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας της Μολδαβίας», της εμπέδωσης από τη Μολδαβία των ΝΑΤΟικών προτύπων «οικοδόμησης» των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και την εγκατάσταση στη Μολδαβία συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας και ραντάρ.

Η κυβέρνηση του «Κόμματος των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας» (ΚΚΔΜ) προχώρησε στη σύσφιξη των σχέσεών της με το ΝΑΤΟ, παρά τις αρχικές διακηρύξεις της, ότι θα ακολουθήσει μια πολιτική μακριά από πολιτικο-στρατιωτικά μπλοκ. Αυτή η εξέλιξη δεν προήλθε μόνο κάτω από το βάρος του συνεχιζόμενου προβλήματος της Υπερδνειστερίας, δηλαδή εκείνου του τμήματος της χώρας που βρίσκεται από την ανατολική πλευρά του Δνείστερου κι εδώ και 15 χρόνια έχει αποσχιστεί από τη Μολδαβία κι έχει κηρύξει την «ανεξαρτησία» της και στην οποία εξακολουθούν να βρίσκονται ρωσικά στρατεύματα. Πλέον, στη διευθέτηση αυτού του προβλήματος, με τη σύμφωνη γνώμη της μολδαβικής κυβέρνησης, εμπλέκονται, εκτός της Ρωσίας, και οι ΗΠΑ με την ΕΕ. Ηταν, όμως, και μια εξέλιξη που συνδέθηκε με την άλλη στρατηγική επιλογή που έκανε το ΚΚΔΜ, να τραβήξει το δρόμο της «προετοιμασίας» της Μολδαβίας για την ένταξη στην ΕΕ, που ανακήρυξε ως «εθνικό στόχο για την ευημερία». Οπως και σε άλλες περιπτώσεις, ο δρόμος αυτός περνάει μέσα από τη σύσφιξη των σχέσεων και με το ΝΑΤΟ.

Κριτική από τα «αριστερά» στο ΚΚΔΜ άσκησε το Λαϊκό - Ρεπουμπλικανό κόμμα της Μολδαβίας, που υποστηρίζει ότι το «ατομικό πλάνο» συνεργασίας με το ΝΑΤΟ έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, που προβλέπει την ουδετερότητα της χώρας. Το ίδιο κόμμα, με ανακοίνωσή του, ζητά να μην πραγματοποιηθούν τα ΝΑΤΟικά στρατιωτικά γυμνάσια στη Μολδαβία με την επωνυμία «Cooperative Longbow/Lancer», που έχουν προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτέμβρη.

Στις 30 Αυγούστου, ο Πρόεδρος της χώρας και ηγέτης του ΚΚΔΜ, Β. Βορόνιν, προσπαθώντας να περιορίσει τις αντιδράσεις, δήλωσε πως η Μολδαβία δε σχεδιάζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως το νέο «ατομικό πλάνο συνεργασίας με το ΝΑΤΟ» προβλέπει ένα πολύ πιο «χαμηλό επίπεδο» συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, σε σχέση με αυτό που έχει υπογράψει η κυβέρνηση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ. Αρνητικά απάντησε ο Μολδαβός Πρόεδρος και στην πρόσφατη πρόταση του Ρουμάνου ομολόγου του, που ήταν να ενταχθεί η Μολδαβία στη σύνθεση της Ρουμανίας, για να μπορέσει μ' αυτήν να μπει νωρίτερα στην ΕΕ. «Ποτέ η Μολδαβία ή κάποιο τμήμα της δε θα ενταχθεί στη Ρουμανία. Δεν επιλέξαμε το δρόμο της ανεξαρτησίας για κάτι τέτοιο», είπε ο Βορόνιν.

Γεγονός, πάντως, είναι πως η διολίσθηση αυτή του ΚΚΔΜ στον «ευρωατλαντισμό» κι η εμφάνιση ΝΑΤΟικών εγκαταστάσεων στη Μολδαβία, όπως και η αύξηση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στη χώρα, αναμένεται, κοντά σε άλλα, να οδηγήσει στην παραπέρα όξυνση των σχέσεών της με τη Ρωσία, (που, ήδη, βάζει εμπόδια στις εισαγωγές μολδαβικών κρασιών), όπως και στις σχέσεις με τις αρχές της Υπερδνειστερίας, που ήδη ζητούν την ένταξη της περιοχής τους στη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.


Ι. Π. - Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ