Τετάρτη 27 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Κόντρα και για τη Μολδαβία

Στη συνάντηση κορυφής Ρωσίας - ΕΕ που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην πόλη Χαμπάροβσκ, η ρωσική πλευρά έστρεψε την προσοχή των Ευρωπαίων «εταίρων» στην ανάγκη να παρέμβουν στη Ρουμανία, ώστε αυτή να σταματήσει την παρέμβασή της στα εσωτερικά ζητήματα της γειτονικής Μολδαβίας.

Αυτό επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρουσκό, προσθέτοντας: «Η Ρωσία έδωσε προσοχή στην ανάγκη να ενισχυθεί η προσπάθεια με τη Ρουμανία, για να σταματήσει η ρουμανική πλευρά να ασκεί πολιτική πίεση στη Μολδαβία και οριστικά να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της», δήλωσε ο Γκρουσκό.

Να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος της Μολδαβίας Βλαντίμιρ Βορόνιν, κατηγόρησε τη Ρουμανία για την οργάνωση των κινητοποιήσεων και τις ταραχές που ξέσπασαν στο Κισινιόφ στις 7 Απρίλη. Μετά από πρόταση του Βορόνιν, η κυβέρνηση της Μολδαβίας επέβαλε τότε βίζα εισόδου για όσους Ρουμάνους επιθυμούν να επισκεφτούν τη Μολδαβία. Εκτός αυτού, οι μολδαβικές αρχές εκδίωξαν όλους τους Ρουμάνους δημοσιογράφους, αφού δεν είχαν βίζα εισόδου.

Η πλευρά αυτή του ευρω-ρωσικού «διαλόγου», που έφερε στην επιφάνεια ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, δείχνει πως η συζήτηση των διαφωνιών των δύο πλευρών ξεπέρασε κατά πολύ τα ενεργειακά ζητήματα, στα οποία επίσης εκδηλώθηκαν οι οξυμένοι ανταγωνισμοί των ευρωπαϊκών και ρωσικών μονοπωλίων.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ