Τετάρτη 27 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
Η Κούβα αντιστέκεται και παλεύει

Εκδήλωση αλληλεγγύης χτες στην Αθήνα για την υπόθεση των 5 Κουβανών πατριωτών φυλακισμένων στις ΗΠΑ και για την κατάργηση της κοινής θέσης της ΕΕ κατά του Νησιού της Επανάστασης

Αποψη της χτεσινής εκδήλωσης
Αποψη της χτεσινής εκδήλωσης
Την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στον κουβανικό λαό υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες στη χτεσινή εκδήλωση, που διοργάνωσαν η πρεσβεία της Κούβας, το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η ΕΕΔΔΑ και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Παίρνοντας το λόγο, ο Κουβανός πρέσβης Ερμες Ερέρα Ερνάντες αναφέρθηκε στην υπόθεση των «5», που βρίσκονται από το Σεπτέμβρη του '98 φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, επειδή ξεσκέπασαν επιθετικές ενέργειες αντικουβανικών ομάδων του Μαϊάμι ενάντια στην Κούβα. Μίλησε για το αίτημα που κατέθεσαν οι δικηγόροι υπεράσπισης στις αρχές του χρόνου για αναθεώρηση της υπόθεσής τους και πρόσθεσε ότι, όπως έμαθε τη Δευτέρα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρουσίασε επιχειρήματα στο Ανώτατο Δικαστήριο για να μην τη δεχτεί. Σημείωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται να ανησυχεί για την έκταση που έχει πάρει η υπόθεση, ιδιαίτερα μετά την παρουσίαση 12 ντοκουμέντων από προσωπικότητες - μεταξύ των οποίων και δέκα κατόχων βραβείων Νόμπελ - αλλά και τη μαζική απαίτηση από οργανώσεις και κινήματα για την απελευθέρωσή τους. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στις 6 - 8 Ιούνη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ημερίδα διεθνούς αλληλεγγύης, πρωτοβουλία που πάρθηκε από 145 εκπροσώπους 82 νεολαιίστικων οργανώσεων από 42 χώρες (και από την Ελλάδα), καθώς και εκπροσώπους 4 διεθνών οργανώσεων. Υπογράμμισε, επίσης, πως σήμερα ο αποκλεισμός συνεχίζεται, το ίδιο και οι εξωεδαφικοί νόμοι του ιμπεριαλισμού που απαγορεύουν εμπορικές συναλλαγές με ίσους όρους με τις ΗΠΑ, συνεχίζεται η απαγόρευση να προσεγγίζουν πλοία αμερικάνικες ακτές που έχουν προηγούμενα αράξει σε λιμάνι της Κούβας, τα ταξίδια Αμερικανών πολιτών. Σε ό,τι αφορά το διάλογο με την ΕΕ, επανέλαβε την πάγια θέση της Κούβας για συζήτηση εφ' όλης της ύλης με αμοιβαίο σεβασμό.

Η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου αναφέρθηκε εκτενέστατα στο αντιδημοκρατικό σύστημα που υπάρχει στις ΗΠΑ με την κατάργηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη νομιμοποίηση της σύλληψης χωρίς εντάλματα, χωρίς δικηγόρους κ.ά. Οι ΗΠΑ είναι αυτές που ξεκινούν πολέμους για το πετρέλαιο, προχωρούν σε βασανιστήρια, δημιουργούν κέντρα βασανιστηρίων, όπως το Γκουαντάναμο, φυλακές - παραρτήματα της ΣΙΑ σε ευρωπαϊκές χώρες, και την ίδια στιγμή αποκαλούν την Κούβα ανελεύθερη και αντιδημοκρατική.

Ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Νίκος Καρανδρέας μίλησε για τον επιβαλλόμενο αποκλεισμό των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, η οποία έχει συνοδευτεί από στρατιωτικές επιθέσεις, βιολογικούς πολέμους, τρομοκρατικές ενέργειες, απόπειρες κατά της ζωής των ηγετών της, με σκοπό την πρόκληση κοινωνικής και οικονομικής ασφυξίας, ώστε αυτή να οδηγήσει σε διάλυση του κοινωνικού ιστού και την ευκολότερη ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος. Αναφερόμενος στους διάφορους νόμους και τροπολογίες των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, πρόσθεσε ότι πολλές ενέργειες που ενέτειναν την επιθετικότητα του αποκλεισμού έγιναν από προέδρους του Δημοκρατικού Κόμματος (η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων υπό την προεδρία του Κένεντι, ο νόμος Χελμς - Μπάρτον υπό τον Κλίντον). Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες υποσχέσεις του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα, σημείωσε ότι έχουν ξαναγίνει πολλές φορές παρόμοιες. Κατέληξε, τονίζοντας ότι ο αποκλεισμός αυτός είναι πρωτοφανής, ωστόσο πρωτοφανής είναι και η απάντηση της Κούβας και του λαού της, καθώς παρά τις δυσκολίες συνεχίζει τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον.

Η πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ Μάρι Λαυρεντιάδου έκανε μιαν ιστορική αναδρομή της κοινής θέσης της ΕΕ ενάντια στην Κούβα, που ουσιαστικά πρόθεσή της είναι η λεγόμενη «ενθάρρυνση της διαδικασίας μετάβασης» και σημείωσε πως θα ξανασυζητηθεί στο Συμβούλιο της ΕΕ και των υπουργών Εξωτερικών στις 15 - 19 Ιούνη. Πρόσθεσε ότι η περσινή απόφαση για άρση των κυρώσεων αποτελεί σημαντική νίκη και δίνει νέες δυνατότητες για διάλογο. Η ΕΕΔΔΑ μαζί με όλα τα κινήματα αλληλεγγύης θα πιέσουμε για μια θετική εξέλιξη και την κατάργηση της κοινής θέσης, τόνισε.

Τέλος, με ψήφισμα, οι παρευρισκόμενοι επαναβεβαίωσαν την αλληλεγγύη τους στην Κούβα και το λαό της, καταδίκασαν την πολιτική γενοκτονίας των ΗΠΑ, απαίτησαν την άρση του οικονομικού αποκλεισμού, καθώς και την αποφυλάκιση των «5» και την κατάργηση της κοινής θέσης της ΕΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, τον Ελισσαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο δήμαρχος της Νίκαιας Στ. Μπενετάτος, ο Δημ. Αγκαβανάκης από το ΠΑΜΕ, και η Ρ. Δούρου από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Κούβα με την πάλη της και τη διεθνή αλληλεγγύη μπορεί να προχωρήσει (2024-07-16 00:00:00.0)
Συλλυπητήρια για την απώλεια του Κουβανού πρέσβη (2011-11-22 00:00:00.0)
Σήμερα στον ΟΗΕ το ψήφισμα για την Κούβα (2009-10-28 00:00:00.0)
Εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα (2008-11-01 00:00:00.0)
Με την Κούβα της αντίστασης και του αγώνα (2008-09-23 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τους πέντε Κουβανούς πατριώτες (2008-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ