Τετάρτη 27 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πρώτη βάση στον Περσικό Κόλπο

Εφαλτήριο για μεγάλες συμφωνίες στον πυρηνικό τομέα φιλοδοξεί ο Σαρκοζί να γίνει η βάση «Ειρήνη» που εγκαινιάστηκε χτες

Ο Σαρκοζί προωθεί τα συμφέροντα του γαλλικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή της Ευρείας Μέσης Ανατολής
Ο Σαρκοζί προωθεί τα συμφέροντα του γαλλικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή της Ευρείας Μέσης Ανατολής
ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

Τα επίσημα εγκαίνια της πρώτης γαλλικής στρατιωτικής βάσης στην περιοχή του Κόλπου αποτελούν, αναμφισβήτητα, την πλέον απτή απόδειξη της προσπάθειας του Προέδρου Σαρκοζί να προωθήσει τα συμφέροντα του γαλλικού ιμπεριαλισμού και σε περιοχές που, μέχρι πρότινος, δεν είχε διεισδύσει επαρκώς. Ο Σαρκοζί παρευρέθηκε στην τελετή των εγκαινίων χτες, μαζί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεϊκ Σαΐφ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση για λειτουργία της γαλλικής στρατιωτικής βάσης «πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής του εμιράτου γιατί βοηθά στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή του Κόλπου».

Η βάση που φέρει το άκρως ειρωνικό όνομα «Ειρήνη» απλώνεται σε τρεις πλευρές των στενών του Ορμούζ, απέναντι ακριβώς από το Ιράν. Είναι ναυτική, αεροπορική, επιμελητειακή και εκπαιδευτική και θα φιλοξενεί 500 στρατιώτες.

Οι φιλοδοξίες του Παρισιού όμως δεν σταματούν εδώ. Ο Σαρκοζί επρόκειτο να επαναδιαπραγματευτεί την ανάληψη από γαλλικές επιχειρήσεις μέρος του έργου της κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων τρίτης γενιάς στο εμιράτο που επιδιώκει να καλύψει έτσι 40.000 megawatt ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2017.

Ηδη, μια πρώτη συμφωνία υπέγραψε η Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο Ομπάμα και αφορά την αμερικανική εταιρεία κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων GE και τη «Westinghouse Electric Co», θυγατρική της «Toshiba». Από τη γαλλική πλευρά ενδιαφέρον να πάρουν μέρος της 40 δισεκατομμυρίων πυρηνικής αγοράς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχουν εκφράσει οι ιδιωτικές «Total» και «Suez» αλλά και η κρατική «Areva».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ