Τετάρτη 27 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
«Ετοιμος» για Ομπάμα ο Αχμαντινετζάντ

Κλιμακώνεται η κούρσα της διαδοχής στις εκλογές της 12ης Ιούνη στο Ιράν
Κλιμακώνεται η κούρσα της διαδοχής στις εκλογές της 12ης Ιούνη στο Ιράν
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Ετοιμος» για κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα, την οποία θα επιδιώξει κιόλας, δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές της 12ης Ιούνη, ο απερχόμενος Ιρανός Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ υποστήριξε ότι είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει για όλα με τον Ομπάμα, εκτός από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο, όπως είπε, είναι αντικείμενο συζήτησης μόνο με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Αν και ο Αχμαντινετζάντ δήλωνε κατηγορηματικά ότι το Ιράν δεν πρόκειται να τερματίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, γεγονός είναι ότι η Τεχεράνη έχει απεργαστεί ένα πακέτο «προτάσεων» που προτίθεται να διαπραγματευτεί με τους εκπροσώπους των χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, Βρετανία, ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία) και της Γερμανίας. Το πακέτο αποτελεί «απάντηση» στην ανοιχτή πρόταση διαλόγου του Ομπάμα, όπου συμπεριλαμβάνονται «ανταλλάγματα» οικονομικής φύσης, προκειμένου να τερματιστεί ο εμπλουτισμός ουρανίου. Ο Ιρανός Πρόεδρος, σχολιάζοντας την πυρηνική δοκιμή της ΛΔ Κορέας, υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη δεν συμφωνεί με την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Προεκλογικά «πυρά»

Παράλληλα, ο Αχμαντινετζάντ δέχτηκε και πάλι πυρά για τις τοποθετήσεις του αυτές από τους αντιπάλους του στην κούρσα των προεδρικών εκλογών. Ο κύριος εκπρόσωπος του λεγόμενου «μεταρρυθμιστικού» ρεύματος στους κόλπους, πάντα, του θρησκευτικού καθεστώτος, Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, κατηγόρησε τον Αχμαντινετζάντ ότι επιμένει «στους λεονταρισμούς με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα, για να αποπροσανατολίσει από τα μείζονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα». Ο Μουσαβί επέρριψε στις πολιτικές επιλογές του Αχμαντινετζάντ την ευθύνη για την αύξηση της ανεργίας, για την εκτόξευση του πληθωρισμού στο 25%, αναρωτώμενος «πού πήγαν τα περίπου 270 δισεκατομμύρια δολάρια που η Τεχεράνη εισέπραξε από τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου την τελευταία 3ετία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ