ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Σήμερα η μεγάλη συγκέντρωση στην Αττική

Προηγήθηκε η χτεσινή μαζική περιφερειακή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Με σύνθημα «Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί!», οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ κλιμακώνουν την πάλη για αυξήσεις στις πετσοκομμένες συντάξεις τους.

Σήμερα, Τρίτη, πραγματοποιείται η μεγάλη περιφερειακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην οποία θα συμμετάσχουν οι συνταξιούχοι από την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και νησιά.

Προηγήθηκε η χτεσινή μαζική κινητοποίηση που οργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη οι συνταξιούχοι της Βόρειας Ελλάδας, με το σύνθημα «Ούτε αναβολή ούτε αναστολή, ο νόμος Κατρούγκαλου να καταργηθεί» να κυριαρχεί.

Δεκάδες πούλμαν με συνταξιούχους από τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη κατέφθασαν στη Θεσσαλονίκη, για τη μεγάλη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, μέσα από την οποία οι απόμαχοι της δουλειάς διαμήνυσαν για άλλη μια φορά ότι συνεχίζουν τον αγώνα και απαιτούν ό,τι τους έχει αφαιρεθεί όλα τα τελευταία χρόνια, με κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιωαννίνων, Παναγιώτης Κάλπης, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αλεξανδρούπολης, Κώστας Πανταζίδης, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας, Γιώργος Ρούσσας, ο Θεόδουλος Ταπανίδης, εκ μέρους των Συνταξιούχων Δημοσίου, και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Γιώργος Κουτουνίδης.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Από τη χτεσινή ιδιαίτερα μαζική συγκέντρωση των συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή ιδιαίτερα μαζική συγκέντρωση των συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη
Εκεί οι συνταξιούχοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 28 Νοέμβρη, αλλά και την πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων στις 15 Δεκέμβρη στην Αθήνα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»
Διεκδικούν να μην απολυθεί κανείς - μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων του ΟΑΕΔ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος με ελαστικές σχέσεις εργασίας και να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα εφημεριών (από τον Ιούλη) απαιτεί η Επιτροπή Επικουρικών Εργαζομένων και Εργαζομένων προγραμμάτων ΟΑΕΔ στο Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου».

Την περασμένη Τετάρτη, επικουρικοί γιατροί του νοσοκομείου ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας, καθώς παραμένουν απλήρωτες οι εφημερίες από τον Ιούλη και μετά για έξι επικουρικούς γιατρούς. Δύο μέρες μετά, κάτω από το βάρος της επίσχεσης, η διοίκηση αναγκάστηκε να κάνει πίσω και δεσμεύτηκε ότι αν σε μια βδομάδα δεν λυθεί το πρόβλημα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τότε θα δώσει η ίδια την εντολή για να λυθεί το πρόβλημα της μισθοδοσίας. Οι εργαζόμενοι ανέστειλαν προσωρινά την επίσχεση, δίνοντας διορία μια βδομάδα.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Στέφανος Αρχοντάκης, μέλος της Επιτροπής και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου», επισημαίνει: «Παρά τις ανούσιες υποσχέσεις της κυβέρνησης περί λύσης του προβλήματος μισθοδοσίας του επικουρικού προσωπικού και τις φρούδες ελπίδες που καλλιεργεί σχετικά με την "απορρόφηση του επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ", συνεχίζεται η κοροϊδία της μη πληρωμής των εφημεριών εδώ και 4 μήνες, εξακολουθούμε να γινόμαστε μπαλάκι μεταξύ Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπουργείου και διοίκησης του νοσοκομείου. Σε μια κίνηση καλής θέλησης οι εργαζόμενοι έχουμε αναστείλει την επίσχεση εργασίας, αλλά παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα. Δηλώνουμε ότι δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας στη μόνιμη και σταθερή εργασία και απαιτούμε μονιμοποίηση όλων των επικουρικών εργαζομένων και συμβασιούχων ΟΑΕΔ χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

«Με αναλώσιμους εργαζόμενους και ανακύκλωση της ανεργίας προσπαθούν να κρύψουν τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων! Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η κοροϊδία των καθημερινών εξαγγελιών για υποτιθέμενες χιλιάδες προσλήψεις! Η αλήθεια όμως είναι ότι ελάχιστες θέσεις, σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων, προκηρύσσονται και από αυτές ακόμα λιγότερες καταλήγουν σε διορισμούς αφού οι διαδικασίες κρίσεων διαρκούν μέχρι και 3 - 4 χρόνια», σημειώνει η Επιτροπή Επικουρικών Εργαζομένων και Εργαζομένων προγραμμάτων ΟΑΕΔ στο Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου».

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ»
Κινητοποίηση ενάντια στις άθλιες συνθήκες για εργαζόμενους και ασθενείς

Σε 8ωρη στάση εργασίας (7 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο», διαμαρτυρόμενοι για τις μεσαιωνικές συνθήκες νοσηλείας κι εργασίας.

Με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων μένει κενό το 70% των οργανικών θέσεων στο νοσοκομείο (υπηρετούν 430 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, σε σύνολο 1.450 οργανικών θέσεων). Την ίδια στιγμή, εισάγονται κατά μέσο όρο 30 ασθενείς ανά εφημερία (εφημερεύει τουλάχιστον 2 φορές τη βδομάδα). Από αυτούς, οι 25 ασθενείς είναι με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό. Περίπου πέντε περιστατικά που εισάγονται σε κάθε εφημερία είναι πρόσφυγες και μετανάστες από Κέντρα Φιλοξενίας.

Σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση έρχονται να προστεθούν το τελευταίο διάστημα και οι αυξημένες νοσηλείες ανθρώπων με αυτισμό, ως συνέπεια της υλοποίησης των εγκληματικών κατευθύνσεων της ΕΕ για μείωση κατά 50% των δαπανών για την Πρόνοια (μέσω κλεισίματος ιδρυμάτων, συρρίκνωσης υπηρεσιών κ.ά.). «Νοσηλεύεται αυτιστικό παιδί έξι μήνες με εντολή του γγ του υπουργείου Υγείας, που είναι μονίμως δεμένο στο κρεβάτι του», λόγω έλλειψης προσωπικού, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Οπως υπογραμμίζει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» η γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων, Ελένη Θερμού, «η κατάσταση είναι εκρηκτική και οι ευθύνες βαραίνουν όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις για την επικίνδυνη συνύπαρξη ανθρώπων με σχιζοφρένεια και ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Οι εργαζόμενοι στο "Δρομοκαΐτειο" δεν έχουμε ούτε τις απαιτούμενες γνώσεις ούτε την κατάλληλη εκπαίδευση για να χειριστούμε και να βοηθήσουμε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, να ανοίξουν δημόσιες δομές σε όλη την Ελλάδα - ξενώνες, οικοτροφεία κ.ά. - για όλο το φάσμα των αναπηριών και να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό. Μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων πρέπει να γίνουν και στο "Δρομοκαΐτειο". Η κατάσταση είναι στο απροχώρητο. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είναι μονόδρομος».

Αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική φιέστα στο «Αττικόν»

Σε 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και σε συγκέντρωση στο αίθριο του νοσοκομείου θα προχωρήσουν αύριο, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Αττικόν», δίνοντας τη δική τους αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική φιέστα που θα στηθεί με αφορμή τον «απολογισμό για τα 15 έτη λειτουργίας του». Το Σωματείο Εργαζομένων καλεί τους φορείς της Δυτικής Αθήνας σε αγωνιστική συμπαράσταση και διεκδικεί μεταξύ άλλων: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να φύγουν τα ράντζα, αυξήσεις στους μισθούς και τις υπερωρίες, να φύγουν οι εργολάβοι, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Σύλληψη και δίωξη συνδικαλιστών του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΑΕΕ

Δύο εργαζόμενοι, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ο Χρήστος Βαγενάς και η Ελένη Μανούρα, συνελήφθησαν χτες για τη συμμετοχή τους σε κατάληψη του παραρτήματος ΟΑΕΕ στο Ηράκλειο Αττικής, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας (ΠΟΠΟΚΠ) ενάντια στην υποστελέχωση των υπηρεσιών.

Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει τη σύλληψη και αναφέρει ότι ασκήθηκε δίωξη εναντίον των δύο συνδικαλιστών, οι οποίοι παραπέμφθηκαν «στον εισαγγελέα για να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτόφωρου». Καταγγέλλει ακόμα «τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και την κυβέρνηση, που αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι οποίοι συνεχίζουν για 3η βδομάδα τις κινητοποιήσεις τους. Καταγγέλλουμε, επίσης, την ηγεσία του υπουργείου "Προστασίας του Πολίτη" και την κυβέρνηση, που κλιμακώνουν την πολιτική ποινικοποίησης των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης». Ανάλογη καταγγελία εξέδωσε και η ΠΟΠΟΚΠ.

Τελικά οι δύο συνδικαλιστές θα δικαστούν σήμερα, με την κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» καταδικάζει τη σύλληψη των συνδικαλιστών και την παραπομπή τους σε δίκη και καλεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται σήμερα στα δικαστήρια για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία κήρυξε στάση εργασίας από τις 11.30 π.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ