ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
«Θύμα» της κακοκαιρίας εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών μέτρων

INTIME NEWS

Τη Λέσβο σάρωσε η κακοκαιρία τις προηγούμενες μέρες, προκαλώντας πολλά προβλήματα. Δρόμοι στο κέντρο του νησιού μετατράπηκαν σε λίμνες από λάσπη ενώ σε ορισμένα σημεία σημειώθηκαν και κατολισθήσεις βράχων. Η δυνατή βροχόπτωση, σε συνδυασμό με την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, διαμόρφωσε πολύ δύσκολες συνθήκες, ιδίως στις περιοχές της νότιας Λέσβου. Σπίτια πλημμύρισαν στον Παλαιόκηπο και στον Παππάδο, αλλά και στην παραθαλάσσια περιοχή της Ευρειακής, στη δυτική ακτή του κόλπου της Γέρας, πλημύρισαν σπίτια και αγροτικές καλλιέργειες.

Από τον χείμαρρο που υπερχείλισε στον Παλαιόκηπο παρασύρθηκαν δύο αυτοκίνητα, ενώ η Πυροσβεστική απεγκλώβισε μια γυναίκα από το αυτοκίνητό της και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από το σπίτι του. Σε ποτάμι μετατράπηκε και ο κεντρικός δρόμος στην Αγία Παρασκευή αλλά και δρόμοι στο Πλωμάρι, ενώ υπερχείλισε χείμαρρος στην περιοχή. Λάσπη και πέτρες κατέβασε το νερό της βροχής στην Πλαγιά όπου πλημμύρισαν σπίτια και μαγαζιά.

Στην πόλη της Μυτιλήνης, πολλοί δρόμοι είχαν μετατραπεί σε λίμνες, ενώ στο επαρχιακό οδικό δίκτυο πέτρες και λάσπη μεταφέρθηκαν στο οδόστρωμα στην Παγανή, στα Θέρμα, στο δρόμο προς Κουντορουδιά, αλλά και στο βόρειο μέρος του νησιού, στην Καλλονή, στην Πέτρα και τη Μήθυμνα. Προβλήματα σημειώθηκαν και στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια και ιδιαίτερα στο τμήμα του έξω από τους οργανωμένους χώρους και συγκεκριμένα μέσα στον ελαιώνα όπου και διαμένουν αιτούντες άσυλο σε σκηνές.

INTIME NEWS

Χτες, κλιμάκιο των μηχανικών του δήμου ξεκίνησε την καταγραφή των ζημιών σε οικοσκευές σε όλη την περιοχή από τον Παλαιόκηπο και θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες στην Πλαγιά και σε άλλες περιοχές που αντιμετώπισαν προβλήματα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι περισσότερες ζημιές έχουν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή της Γέρας.

Εξάλλου, προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έχουν προκαλέσει οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και έφταναν κατά τόπους τα 9 και 10 μποφόρ. Από το λιμάνι του Πειραιά δεν πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Αδαμάντιος Κοραής» για τις δυτικές Κυκλάδες, ενώ δεν πραγματοποιούνταν τα δρομολόγια των πλοίων από τη Ραφήνα για Κυκλάδες. Σε ισχύ είχε τεθεί απαγόρευση απόπλου από το Λαύριο. Κλειστές ήταν επίσης οι γραμμές Αγ. Μαρίνα - Νέα Στύρα, Πρίνου Καβάλας - Θάσου, Κεραμωτής - Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη.

Ακόμα ταλαιπωρούνται από κενά εκπαιδευτικών τα σχολεία

Πάνω από δυο μήνες έχουν περάσει πια από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οδεύουμε προς τη λήξη του πρώτου τριμήνου και συνεχίζουν να υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπως μαρτυρούν καταγγελίες εκπαιδευτικών και σωματείων.

Την περασμένη βδομάδα, μαζική ήταν η σχετική κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά, μαζί με γονείς και μαθητές, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης, όπου απαίτησαν την άμεση κάλυψη των κενών. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΜΕ Πειραιά, τα κενά σε εκπαιδευτικούς αντί να μειώνονται αυξάνονται, φτάνουν περίπου τα 100 και είναι χαρακτηριστικό ότι: Στο ΓΕΛ Ρέντη, οι μαθητές δεν έχουν διδαχτεί ούτε μία ώρα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), που αποτελεί και πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα! Στο 7ο Γυμνάσιο Πειραιά, τμήμα της Α' Γυμνασίου δεν έχει κάνει ούτε μία ώρα Μαθηματικά από την αρχή της χρονιάς! Αντίστοιχα κενά υπάρχουν και στα ΕΠΑΛ. Σε κάποια (π.χ. Κερατσινίου) χάνονται εκατοντάδες ώρες κάθε βδομάδα.

Μια απαράδεκτη εικόνα μετέφερε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Αλφα 96,5» της Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Ρετζέπης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Διαπολιτισμικού Λυκείου Ευόσμου και γενικός γραμματέας της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Κορδελιού Ευόσμου. Οπως είπε, από την αρχή της σχολικής χρονιάς δεν έχει γίνει καμία διδακτική ώρα στο μάθημα της Χημείας στο Διαπολιτισμικό Λύκειο Ευόσμου, όπου οι μαθητές προχώρησαν σε κινητοποιήσεις. «Υπάρχουν δύο ολόκληρα τμήματα του σχολείου μας που δεν έχουν κάνει ακόμα Χημεία. Το ένα Γ' Λυκείου Κατεύθυνσης, δηλαδή παιδιά που θα δώσουν τον Ιούνιο στις πανελλαδικές το μάθημα της Χημείας, και το άλλο Α' Λυκείου», εξήγησε ο Γ. Ρετζέπης. «Παιδιά που θα αντιμετωπίσουν το νέο σύστημα που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας».

Αντίστοιχα, στη Μαγνησία, όπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», παραμένουν πολλά τα κενά, σε πείσμα της δήθεν «κανονικότητας» της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Λείπουν πάνω από 15 καθηγητές (Μαθηματικοί, Φυσικοί, ξένων γλωσσών κ.ά.) και χάνονται εκατοντάδες ώρες, σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και μερικές φορές και σε βάρος της ίδιας της ασφάλειάς τους - για παράδειγμα, όταν λειτουργούν εργαστήρια με ελλιπές εκπαιδευτικό προσωπικό.

Στη Λήμνο, επίσης, όπως καταγγέλλει ο τοπικός Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Α. Μοσχίδης» αναφορικά με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών: «Εξακολουθεί να συντηρείται η απαράδεκτη κατάσταση από την αρχή της σχολικής χρονιάς στο μάθημα των Εικαστικών, όπου για 29 ώρες του μαθήματος διορίστηκε αναπληρωτής εκπαιδευτικός Εικαστικών μειωμένου ωραρίου 15 ωρών! Ως αποτέλεσμα έχουμε να στερούνται τον δάσκαλό τους των Εικαστικών οι μισοί μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Νέας Κούταλης, τη στιγμή που ο συγκεκριμένος συνάδελφος θα μπορούσε να διοριστεί με πλήρες ωράριο. Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Νέας Κούταλης επίσης στερούνται εκπαιδευτικούς Γαλλικών και Γερμανικών», σημειώνει ο Σύλλογος, ενώ καταγγέλλει και ελλείψεις στην Ειδική Αγωγή.

Μπροστά σε αυτήν την εικόνα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες 1.330 προσλήψεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ωστόσο είναι αμφίβολο αν κι αυτές θα καλύψουν το σύνολο των κενών, αφού και η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων δείχνει ότι υπάρχουν κενά που καλύπτονται την άνοιξη και άλλα που μένουν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη των δολοφόνων του Λουκμάν

Ξεκίνησε χτες, στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο, η εξέταση των μαρτύρων για τη ρατσιστική δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν. Παρόντες, οι δύο κατηγορούμενοι, Δ. Λιακόπουλος και Χρ. Στεργιόπουλος που αποδοκιμάστηκαν από το ακροατήριο. Θυμίζουμε ότι οι εν λόγω είναι ταυτόχρονα κατηγορούμενοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Ο πατέρας του Σαχζάτ, Καντίμ Χουσεΐν, που ταξίδεψε από το Πακιστάν για να είναι στο δικαστήριο, κατέθεσε ότι ο γιος του ήρθε στην Ελλάδα τέλη του 2008 - αρχές 2009, για να δουλέψει και να στέλνει χρήματα στην πολυμελή οικογένειά του. Δούλευε σε λαϊκή αγορά, έμενε στο Περιστέρι και πήγαινε στη δουλειά του στα Πετράλωνα με το ποδήλατό του. Αυτή ήταν η πορεία του και τη νύχτα της δολοφονίας του, στις 17/1/2013. Ο Καντίμ Χουσεΐν απέδωσε τη δολοφονία του Σαχζάτ σε ρατσιστικά κίνητρα, λέγοντας ότι τον σκότωσαν γιατί ήταν ξένος, ενώ μετέφερε ότι σε τηλεοπτικές τους συνομιλίες ο γιος του είχε αναφερθεί και σε άλλες ρατσιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα εκείνο το διάστημα.

Ο μεροκαματιάρης Σαχζάτ δολοφονήθηκε εν ψυχρώ με ένα «επαγγελματικό χτύπημα», παρόμοιο με αυτό του Ρουπακιά στον Παύλο Φύσσα. Με επτά μαχαιριές και δύο στιλέτα - «πεταλούδα» οι δύο χρυσαυγίτες τον άφησαν στον τόπο τα χαράματα της 17ης Γενάρη του 2013 στα Πετράλωνα. Στο σπίτι του Λιακόπουλου βρέθηκαν τρία ακόμα στιλέτα - «πεταλούδα», μια σιδερογροθιά, ένας σουγιάς, ένα ξύλινο ρόπαλο, μια κυνηγετική σφεντόνα, φυσίγγια, 117 προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, αυτοκόλλητα και άλλα υλικά της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, ενώ στο σπίτι του Στεργιόπουλου βρέθηκαν ένα ξύλινο ρόπαλο, κάλυκες και μια μαύρη λεπίδα.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Επιβεβαιώνει τους ιατροδικαστές το πόρισμα του τεχνικού συμβούλου

Αποκλειστικά στα πολλαπλά χτυπήματα που υπέστη ο Ζαχαρίας (Ζακ) Κωστόπουλος και επέφεραν ισχαιμικό επεισόδιο, οφείλεται ο θάνατός του, σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή Σ. Τσαντίρη. Πρόκειται για το πόρισμα του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας που επιβεβαιώνει τόσο την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών που εξέδωσε ανάλογο πόρισμα όσο και το βιντεοληπτικό υλικό που έχει δημοσιοποιηθεί.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Σ. Τσαντίρη, στο κεφάλι και το σώμα του θύματος έχουν καταγραφεί 22 κακώσεις και θλαστικά τραύματα, εκ των οποίων τα 14 και πιο ισχυρά στο κεφάλι. «Τα πολλαπλά τραύματα μπορεί να μη συνιστούν από μόνα τους θανατηφόρες βλάβες, συνδέονται όμως αιτιωδώς μέσω μηχανισμού οργανικού stress με την πρόκληση ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεων του μυοκαρδίου (...) Οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις επήλθαν σε έδαφος υγιών στεφανιαίων αγγείων και η οργανική επιβάρυνση λόγω των κακώσεων αποτελεί την αποκλειστική αιτία», αναφέρεται.

Αναβολή της δίκης των αστυνομικών

Αναβολή για τις 18 Φλεβάρη 2019, οπότε και θα διεξαχθεί με νέα σύνθεση, πήρε χτες η δίκη των 17 κατηγορούμενων αστυνομικών που στις 30/9/2012 βασάνισαν συλληφθέντες της μοτοπορείας ενάντια στη ναζιστική Χρυσή Αυγή στο κέντρο της Αθήνας. Θυμίζουμε ότι στη δίκη των συλληφθέντων διαδηλωτών μάρτυρες κατηγορίας είναι οι αστυνομικοί που τους βασάνισαν και υπόδικοι χρυσαυγίτες στη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Εξι χρόνια μετά, και ενώ δεν πρόλαβε να ξεκινήσει η δίκη των αστυνομικών, το δικαστήριο χτες στη διαδικασία των ενστάσεων αθώωσε επί της ουσίας τούς αστυνομικούς για μέρος των κατηγοριών. Συγκεκριμένα, ακυρώθηκε το κατηγορητήριο, εξαιτίας σφαλμάτων του εισαγγελέα που το συνέταξε, αναφορικά με σωματικές βλάβες που αφορούν τους 8 από τους 11 διαδηλωτές - θύματα.

Να σημειωθεί ότι οι συλληφθέντες είχαν καταγγείλει τη διεμβόλιση της μοτοπορείας από άνδρες της ομάδας Δέλτα, είχαν ρίξει κάτω μοτοσικλετιστές και τους ξυλοκοπούσαν ακόμα κι όταν τους συνέλαβαν. Οι αστυνομικοί μάλιστα είχαν κάνει χρήση και ηλεκτρονικού όπλου (tazer), ενώ στη συνέχεια, στη ΓΑΔΑ, τους ξυλοκόπησαν και τους καθύβριζαν. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι άνδρες της ομάδας Δέλτα τράβαγαν φωτογραφίες και βίντεο, «απαθανατίζοντας» τα όσα έκαναν. Την αποκάλυψη των βασανιστηρίων είχε κάνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ