ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρόκληση η τρομοκρατική στάση στη Θάσο

Την απαράδεκτη τρομοκρατική στάση της κυβέρνησης και των τοπικών υπηρεσιών καταστολής, που έχουν αναγορεύσει τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και τις απαιτήσεις του σε «εθνικό καθήκον», χωρίς να διστάζουν να χτυπάνε «στο ψαχνό» το λαό της Θάσου, για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ.

Οπως τονίζεται, αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση το γεγονός ότι επέλεξαν την παραμονή και την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς για να δείξουν τη δύναμή τους, στέλνοντας στη Θάσο πάνω από 100 άνδρες των ΜΑΤ και 30 πυροσβέστες του Λιμενικού για να καταφέρουν να αποκλείσουν το χώρο από τους κατοίκους του νησιού και να ξεκινήσουν οι εργασίες εγκατάστασης των ΝΑΤΟικών ραντάρ στο Υψάριο.

«Σε μια περίοδο που σε όλους είναι φανερή η εγκληματική πολιτική του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, αλλά και στη Μ. Ανατολή, η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τις δυνάμεις καταστολής, επιλέγει, για μια ακόμα φορά, να υπερασπίσει τους Ευρωατλαντικούς εταίρους και συμμάχους της, χωρίς να παίρνει υπόψη της την καταστροφή στο περιβάλλον και τις συνθήκες ζωής των κατοίκων του νησιού, που χειροτερεύουν με την εγκατάσταση των ραντάρ».

»Η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, το λαό της Θάσου, αλλά και όλου του νομού, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να απαντήσει ενωμένα, μαζικά, αγωνιστικά στις προσπάθειες της κυβέρνησης και των διάφορων συνοδοιπόρων της, που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε "πεδίο βολής όπου ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι", που δεν υπολογίζουν τη ζωή μας».

«Μαζικά, δίπλα στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του νησιού, να δώσουν την απάντηση που αξίζει σε όσους καπηλεύονται και ξεπουλάνε την ιστορία και τις παραδόσεις του λαού και του τόπου μας. Η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ καλεί όλους τους φορείς του νομού μας να πάρουν θέση δίπλα στους εργαζόμενους και το λαό του νησιού. Να ενώσουν τη φωνή τους με τη φωνή των κατοίκων του νησιού, για να μην περάσει η πολιτική της υποτέλειας και του ραγιαδισμού, ενάντια σ' όσους επιβουλεύονται τη ζωή και το μέλλον μας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ.

Στο μεταξύ, μετά την κινητοποίηση των κατοίκων του νησιού, ματαιώθηκε επ' αόριστον η έναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση των ραντάρ στο όρος Υψάριο, που είχαν προγραμματιστεί για χθες. Οι κάτοικοι του νησιού συνεχίζουν να είναι σε επιφυλακή, προκειμένου να εμποδίσουν νέα απόπειρα αποβίβασης των ΜΑΤ, ενώ η Επιτροπή Αγώνα προειδοποιεί ότι όλοι οι κάτοικοι του νησιού θα μαζευτούν στα λιμάνια και θα νεκρώσει η Θάσος, αν επιχειρηθεί ξανά αστυνομική επιχείρηση σε βάρος του λαού της.

Διαμαρτυρία των κρατούμενων αλλοδαπών

Εικόνα από επιχείρηση «σκούπα» της Αστυνομίας με αλλοδαπούς
Εικόνα από επιχείρηση «σκούπα» της Αστυνομίας με αλλοδαπούς
Απηύδησαν οι αλλοδαποί που κρατούνται χωρίς καμιά αιτιολογία, χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα, στις φυλακές της ΓΑΔΑ. Ο λόγος της κράτησής τους, είναι ότι στερούνται ταξιδιωτικών εγγράφων και μάλιστα θεωρούνται και επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια. Ετσι, χτες το μεσημέρι οι αλλοδαποί που κρατούνται - στοιβαγμένοι και σε άθλιες συνθήκες - εξαιτίας της έλλειψης ταξιδιωτικών εγγράφων και είναι προς απέλαση, διαμαρτυρήθηκαν έντονα - φωνάζοντας και χτυπώντας τα πόδια τους - λόγω της παρατεταμένης παραμονής τους στις φυλακές.

Η αδικία σε βάρος αυτών των ανθρώπων είναι κατάφωρη. Πράγματι, οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στις φυλακές 8 με 9 μήνες, χωρίς να έχουν διαπράξει καμιά παρανομία, ενώ σύμφωνα με τη δικηγόρο Γιάννα Κούρτοβικ, υπάρχουν περιπτώσεις κράτησης μέχρι και 18 μήνες. Μάλιστα, όπως σημείωσε στη διάρκεια επικοινωνίας με το «Ρ», ενώ σε όλη την Ευρώπη για παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο κράτησης, στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν ισχύει μέχρι σήμερα. Εκτός των παραπάνω, οι αλλοδαποί θεωρούνται αυθαίρετα «επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια», χωρίς συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία, μέχρι την ημέρα απέλασής τους. Αρκετοί, δε, από τους κρατούμενους, δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στη χώρα τους, είτε διότι δεν υπάρχει προξενική αρχή (π.χ. Σιέρρα Λεόνε) είτε διότι ισχύει γενικό εμπάργκο (π.χ. Ιράκ).

Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι η έγκαιρη απέλασή τους δεν είναι δυνατή εφόσον στερούνται πλήρως ταξιδιωτικών εγγράφων και οι προξενικές αρχές των χωρών από όπου και προέρχονται καθυστερούν τη διαδικασία αναγνώρισης και εφοδιασμού με τα απαιτούμενα έγγραφα. Τελικά και μετά από πληροφορίες που δόθηκαν για το στάδιο των υποθέσεων που απασχολούν τους κρατούμενους, επικράτησε ησυχία, χωρίς να επέμβουν άνδρες της ΥΜΕΤ που στο μεταξύ είχαν έρθει.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Τοποθετήθηκαν φρουροί

Εμενε αφρούρητο απ' τις 28.3.2001

Σε «ξέφραγο αμπέλι» είχε μετατραπεί το αεροδρόμιο του Ελληνικού πάνω από ενάμιση μήνα, που η κυβέρνηση, υποκύπτοντας στις αξιώσεις των Γερμανών της «Χόχτιφ», αποφάσισε να του βάλει «λουκέτο».

Ωστόσο, υπό το βάρος των καταγγελιών και πιέσεων των εργαζομένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), αλλά και την έγγραφη εισήγηση της διοίκησης της Υπηρεσίας για την άμεση ανάγκη φρούρησης των εγκαταστάσεων που έχουν απομείνει και λειτουργούν στον τέως Κρατικό Αερολιμένα Αθηνών (ΚΑΑ), η κυβέρνηση... εδέησε να τοποθετήσει άγνωστο αριθμό αστυνομικών και «σεκιουριτάδων» για τη φρούρηση του αεροδρομίου.

Το αεροδρόμιο του Ελληνικού έμενε στην ουσία αφρούρητο από τις 28 Μάρτη 2001, που τέθηκε σε λειτουργία το ιδιωτικό και πανάκριβο αεροδρόμιο Σπάτων. Τότε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αποφάσισε να αποσύρει τη δύναμη των αστυνομικών - φρουρών των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου του Ελληνικού και έτσι πανάκριβος εξοπλισμός και μηχανήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) παρέμεναν έρμαιο στις διαθέσεις οποιουδήποτε επιτήδειου!

Στο χώρο τους τέως ΚΑΑ εξακολουθεί να λειτουργεί η Υπηρεσία Ελέγχου Περιοχής (ΥΕΠ), που «ελέγχει» τον ελληνικό εναέριο χώρο, το γνωστό FIR. Η υπηρεσία αυτή, με πανάκριβο εξοπλισμό πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών, καθοδηγεί και εποπτεύει την πτήση των αεροσκαφών μέσα στον ελληνικό χώρο. Τόσο, ο εξοπλισμός αυτός όσο και οι παρακείμενες εγκαταστάσεις ραντάρ, καθώς και οι υπόλοιπες κτιριακές εγκαταστάσεις ήταν ενδεχόμενο να «προσβληθούν» από οποιονδήποτε τις έχει βάλει στο... μάτι. Στην ουσία ήταν τελείως αφρούρητες, καθώς στον ΚΑΑ είχαν παραμείνει μόλις 3-4 αστυνομικοί!

Στις 15 Μάρτη ο διοικητής της ΥΠΑ, ύστερα από εισήγηση υπηρεσιακών παραγόντων, απέστειλε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και τους άλλους αρμοδίους το υπ' αριθμ. Δ15/11360/582 έγγραφο, με το οποίο, αφού περιγράφει την κατάσταση, επισημαίνει την ανάγκη φύλαξης των παραπάνω εγκαταστάσεων και ζητά δύναμη 80 αστυνομικών για την «άσκηση ελέγχων πρόσβασης και των λοιπών αναγκαίων ελέγχων, μέχρι την ανάληψη αυτών από άλλο κρατικό ή ιδιωτικό φορέα, για την εγκατάσταση του οποίου η ΥΠΑ ήδη προβαίνει στις σχετικές ενέργειες». Σημειώνεται ότι οι 80 αστυνομικοί είναι η «ελάχιστη δύναμη» που είχε κριθεί αναγκαία μετά από σύσκεψη που έγινε στον ΚΑΑ μεταξύ εκπροσώπων της ΥΠΑ, της ΕΛ.ΑΣ. και άλλων κρατικών και ιδιωτικών φορέων.

Σημειώνεται ότι και οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ έχουν ενημερώσει εγγράφως τους αρμόδιους του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών για την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων που υπάρχουν στο αφύλακτο πλέον αεροδρόμιο του Ελληνικού, δεδομένου, μάλιστα, ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια δαπανήθηκαν περισσότερα από 15 δισ. δρχ. για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων και εξοπλισμού του αεροδρομίου.

Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού σταθμεύουν σήμερα τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ και της Αστυνομίας, περισσότερα από 120 ιδιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ συχνά γίνονται απο-προσγειώσεις αεροπλάνων της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης εκτελούνται και πτήσεις εκπαιδευτικών αεροπλάνων της «Ολυμπιακής». Σε καθημερινή βάση γίνονται περί τις 90 αεροπορικές κινήσεις από και προς το Ελληνικό, καθώς δεν είναι λίγες οι εταιρίες, μεταξύ των οποίων και η ΟΑ, που σταθμεύουν τα αεροπλάνα τους εκεί, αφού το κόστος στο αεροδρόμιο Σπάτων είναι ασύμφορο. Για παράδειγμα η διανυκτέρευση αεροπλάνου στα Σπάτα κοστίζει 2,5 εκατ. δρχ., έναντι μόλις 340.000 δρχ. στα κρατικά αεροδρόμια!

Νεκρός από ναρκωτικά

Αλλος ένας νέος θύμα της μάστιγας των ναρκωτικών βρέθηκε νεκρός χτες το πρωί στο αμφιθέατρο Β' Μαθηματικών της Νομικής Σχολής της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μεταξύ 20 και 30 χρονών και πέθανε την περασμένη Δευτέρα από χρήση ναρκωτικών, ενώ το πτώμα του δεν έγινε αντιληπτό παρά μόνο χτες το πρωί από τις καθαρίστριες της σχολής.

Πήραν προθεσμία για απολογία

Τριήμερη αναβολή προκειμένου να απολογηθούν ζήτησαν και πήραν οι 3 από τους 4 συλληφθέντες που πιάστηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το βράδυ της Τρίτης μεταξύ αναρχικών και αστυνομικών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χτες το πρωί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης κατηγορούμενοι για παρακώλυση συγκοινωνιών, απρόκλητες φθορές και διατάραξη της κοινής ησυχίας. Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 22χρονος Σ.Θ. που κατηγορείται για επίθεση σε αστυνομικούς.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε μόνο τα αρχικά και τις ηλικίες των τεσσάρων συλληφθέντων. Πρόκειται για τους Β.Σ. 24 χρόνων, Τ.Κ. 41 χρόνων, Κ.Ν. 34 χρόνων και Σ.Θ. 22 χρόνων.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν τις 12 το βράδυ της Τρίτης, όταν η ομάδα νεαρών «αναρχικών» όπως αυτοαποκαλούνται, αρνήθηκε να αποχωρήσει από την Οδό Τσιμισκή, την οποία από το απόγευμα είχε καταλάβει. Ετσι στις υποδείξεις Αστυνομίας και εισαγγελέα απάντησαν πετώντας πέτρες, ξύλα, βόμβες μολότοφ και μπουκάλια. Αρχισε καταδίωξη στους γύρω δρόμους, στη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν οι παραπάνω.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ