ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νέα πολύνεκρη καταστροφή

Πάνω από 280 οι νεκροί μετά από ισχυρό τσουνάμι που έπληξε Ιάβα και Σουμάτρα

Εκατοντάδες θύματα δεν έχουν αναγνωριστεί

Copyright 2018 The Associated

Εκατοντάδες θύματα δεν έχουν αναγνωριστεί
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Νέα θύματα και ισχυρές πληγές μετρά ο λαός της Ινδονησίας μετά από το ισχυρό τσουνάμι που έπληξε περιοχές στις νήσους Σουμάτρα και Ιάβα το βράδυ του Σαββάτου. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν καταμετρηθεί επίσημα 281 νεκροί και πάνω από 1.010 τραυματίες, φέρνοντας για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια τις συνέπειες που έχει η απουσία οργανωμένης αξιοποίησης της τεχνολογικής και επιστημονικής προόδου προς όφελος των λαϊκών αναγκών, στο πλαίσιο της πολιτικής που τα κοστολογεί όλα με βάση τα περιθώρια κέρδους για το μεγάλο κεφάλαιο.

Το τσουνάμι σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 μ.μ. Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση πριν εκδηλωθεί. Εκτιμάται ότι προκλήθηκε από υποθαλάσσιες κατολισθήσεις στο βουνό Κρακατόα, που αποτελεί ενεργό ηφαίστειο (τελευταία φορά που εξερράγη ήταν μόλις το περασμένο καλοκαίρι), ωστόσο η δραστηριότητά του - όπως φάνηκε τελικά - δεν παρακολουθείται, προκειμένου να παίρνονται και μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας.

Μάλιστα, η περιοχή που επλήγη είναι και συχνός τουριστικός προορισμός. Συγκεκριμένα, πρόκειται για όλες τις παράκτιες πόλεις στο Στενό Σούντα, ενώ μεγαλύτερα πλήγματα σημειώθηκαν στις επαρχίες Σέρανγκ, Παντεγκλάνγκ και Νότιο Λαμπούνγκ. Μόνο στην Παντεγκλάγκ καταστράφηκαν ολοσχερώς πάνω από 556 σπίτια, σχεδόν 10 ξενοδοχεία και 360 πλοία.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο ο λαός της Ινδονησίας μέτρησε 500 θύματα μετά από ισχυρό σεισμό, ενώ το Σεπτέμβρη πάνω από 2.000 σκοτώθηκαν έπειτα από σεισμό και τσουνάμι. Οι νέες τραγωδίες φέρνουν στο νου την εκατόμβη νεκρών του 2004, όταν 170.000 σκοτώθηκαν στη χώρα μετά από ισχυρό σεισμό και τσουνάμι (συνολικά υπήρξαν 226.000 νεκροί σε 13 χώρες).

ΚΟΥΒΑ
Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το Σύνταγμα που θα τεθεί σε δημοψήφισμα

Το περασμένο Σάββατο η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας της Κούβας ενέκρινε ομόφωνα (από τους 602 αντιπροσώπους απουσίαζαν 19 και οι υπόλοιποι 583 ψήφισαν υπέρ) το σχέδιο του νέου Συντάγματος, που θα αντικαταστήσει αυτό του 1976, με ό,τι τροποποιήσεις είχαν πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. Είχε προηγηθεί από τις 13 Αυγούστου έως τις 15 Νοέμβρη η δημόσια συζήτηση του σχεδίου σε πάνω από 133.000 συσκέψεις, όπου πραγματοποιήθηκαν, όπως ανακοινώθηκε, πάρα πολλές τροποποιήσεις, συμπληρώσεις και διορθώσεις στο 60% των 224 άρθρων. Σε επόμενο στάδιο αναμένεται να μπει σε δημοψήφισμα στις 24 Φλεβάρη 2019 και εφόσον εγκριθεί και δημοσιευτεί στην επίσημη σελίδα της κυβέρνησης, θα μπει σε εφαρμογή.

Στη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης που πραγματοποιείται αυτήν την περίοδο εγκρίθηκε και ο κρατικός προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς, όπου προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% (ενώ το 2018 κλείνει με αύξηση 1,3%).

Το σχέδιο του Συντάγματος βασίζεται στις αποφάσεις του 6ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας για τις «Κατευθυντήριες γραμμές της Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής», της 1ης Εθνικής Συνδιάσκεψης και του 7ου Συνεδρίου, όπου προωθείται το λεγόμενο άνοιγμα στην οικονομία της αγοράς και δίπλα στην κρατική σοσιαλιστική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής αναβαθμίζεται ο ρόλος των μεικτών επιχειρήσεων και των ιδιωτικών μέσω της αυτοαπασχόλησης, κάτι που αντικειμενικά θα ενισχύσει τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής.

Ο Πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, στην ομιλία του στο σώμα, υπογράμμισε ότι το νέο Σύνταγμα «επιβεβαιώνει τη σοσιαλιστική πορεία της Επανάστασης και μας επιτρέπει να κατευθύνουμε το έργο του κράτους, της κυβέρνησης, των οργανώσεων και του λαού στη συνεχή βελτίωση της κοινωνίας, ενισχύει τη θεσμικότητα, καθιερώνει την επικράτηση του Συντάγματος σε κάθε πράξη μας για μεγαλύτερη ένταξη, δικαιοσύνη και κοινωνική ισότητα και ενίσχυση της συμμετοχής του λαού στην κυβέρνηση του έθνους».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Λιβανέζοι με κίτρινα γιλέκα διαδήλωσαν την Κυριακή για την οικονομική κατάσταση, τη διαφθορά, αλλά και ...τις δυσκολίες των αστικών κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μάη. Εξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο, έγιναν μικρής έντασης επεισόδια, που αξιοποιήθηκαν όμως για την ανάπτυξη δυνάμεων του στρατού.

ΜΑΡΑΚΕΣ.-- Πολλές εκατοντάδες Μαροκινές και Μαροκινοί συμμετείχαν το Σάββατο σε ολονυχτία πένθους στην πρωτεύουσα Ραμπάτ για τη δολοφονία μιας 28χρονης Νορβηγίδας και μιας 24χρονης Δανέζας από τουλάχιστον τέσσερα άτομα ηλικίας μεταξύ 25 - 33 ετών που έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι και δήλωσαν μέλη του «Ισλαμικού Κράτους» δικαιολογώντας το έγκλημα ως «εκδίκηση για τη Συρία». Οι δύο νεαρές βρέθηκαν άγρια δολοφονημένες την περασμένη βδομάδα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι βρετανικές αρχές άφησαν την Κυριακή ελεύθερους έναν 47χρονο και μία 54χρονη που είχαν συλλάβει την Παρασκευή ως ύποπτους για την αποστολή δεκάδων drones (τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών) στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ στα μέσα της βδομάδας με αποτέλεσμα την επί τουλάχιστον ένα 24ωρο αναστολή όλων των πτήσεων και την ταλαιπωρία χιλιάδων ταξιδιωτών. Οι ύποπτοι, που ζουν στο Κρόλεϊ (κωμόπολη που απέχει οδικώς 5 λεπτά από το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βρετανίας), αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω έλλειψης επαρκών επιβαρυντικών στοιχείων.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Διπλή βομβιστική επίθεση το Σάββατο κοντά σε στρατιωτικό φυλάκιο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων (ανάμεσά τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι) και τον τραυματισμό άνω των 30 άλλων. Η επίθεση αποδόθηκε σε τζιχαντιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» και έγινε λίγες μέρες μετά από αιματηρή αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ σε θέσεις μελών της οργάνωσης στη Σομαλία.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Επίσκεψη - αστραπή στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής πραγματοποίησε την Κυριακή ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, καθώς στρατεύματα της χώρας του υποστηρίζουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση της Δύσης στη χώρα με πρόσχημα τη δράση αυτονομιστών και τζιχαντιστών. Ο Τριντό συναντήθηκε με τον Μαλινέζο ομόλογό του, Μπουμπέγε Μάιγκα, και συζήτησαν τις «διμερείς σχέσεις». Οι Καναδοί συμμετέχουν σε «ειρηνευτική αποστολή» από το 2013 αλλά αύξησαν σημαντικά κατά αρκετές δεκάδες τις δυνάμεις τους το 2018.

ΡΩΣΙΑ
Εννιά νεκροί μεταλλωρύχοι

ΜΟΣΧΑ.--

Νεκροί ανασύρθηκαν και οι εννιά μεταλλωρύχοι που είχαν παγιδευτεί το Σάββατο μέσα σε ορυχείο που ανήκει στη ρωσική εταιρεία παραγωγής ποτάσας «Uralkali» στην πόλη Σολικάμσκ κοντά στα Ουράλια. Το Σάββατο το πρωί ξέσπασε πυρκαγιά που σχετίζεται με διαρροή μεθανίου, ενώ ήταν σε εξέλιξη σε βάθος 340 μέτρων κατασκευαστικές εργασίες, που είχαν ανατεθεί σε άλλη εταιρεία. Εκείνη τη στιγμή δούλευαν 17 άνθρωποι αλλά μόνο 8 κατάφεραν να βγουν στην επιφάνεια, ενώ οι διασώστες δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν τους εγκλωβισμένους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και του καπνού. Διεξάγονταν έρευνες για ποινικές ευθύνες που αφορούν τυχόν παραβίαση μέτρων ασφαλείας στο ορυχείο και τις κατασκευαστικές εργασίες.

ΙΤΑΛΙΑ
Γερμανικές ανησυχίες για συνέπειες του συμβιβασμού

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΡΩΜΗ.--

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, μετέφερε την ανησυχία του εγχώριου κεφαλαίου για τυχόν μελλοντικές συνέπειες που μπορεί να έχει ο (προσωρινός) συμβιβασμός που πέτυχαν πρόσφατα η Ιταλία και η Κομισιόν (για τον προϋπολογισμό της Ρώμης).

«Δεν είμαι ενοχλημένος, αλλά ανησυχώ για το τι σημαίνει αυτό για τη μελλοντική δημοσιονομική πειθαρχία στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «η αρχικά υποσχεθείσα μείωση του ελλείμματος δεν έγινε σε κάθε περίπτωση. Στο μέλλον, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις άλλες κυβερνήσεις να επιμείνουν σε σταθερά δημόσια οικονομικά». Ο Βάιντμαν εξέφρασε την ανησυχία του και για τη Γαλλία, σχολιάζοντας ότι αν και εκεί υπάρξει υπέρβαση στο προτεινόμενο όριο του ελλείμματος (3%) στον προϋπολογισμό ως προς το ΑΕΠ, η νομισματική ένωση θα δεχτεί σημαντική πίεση. Λόγω «του υψηλού δημόσιου χρέους» διαφόρων χωρών θα υπάρξει πίεση και στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ενωσης, τόνισε.

Στο μεταξύ, η ιταλική Γερουσία υπερψήφισε το νέο σχέδιο προϋπολογισμού με 167 «ναι» και 78 «όχι», ενώ υπήρξαν και 3 αποχές. Η έγκρισή του είχε διαστάσεις και παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση «Κινήματος 5 Αστέρων» - «Λέγκας».

Σύμφωνα με το συμβιβασμό Ρώμης - Βρυξελλών, ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας έναντι του ΑΕΠ θα είναι 2,04% για το 2019, αντί του 2,4% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού. Επίσης, ο στόχος για την ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 1% για το 2019, έναντι του αρχικού 1,5%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ