ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
24ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Η γραμμή του αγώνα κόντρα στη συναίνεση

Το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και η καταδίκη των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης, ήταν το κυρίαρχο στοιχείο στις εργασίες του 24ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Γύρω απ' αυτό έγιναν έκδηλες και οι δύο γραμμές, που αντιπαρατίθενται για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Στις τρεις μέρες που διήρκεσε το συνέδριο - οι εκλογές για νέο ΔΣ θα γίνουν 10 έως 12 Μάη - ήταν εμφανής η καταδίκη, από τους συνέδρους όλων των παρατάξεων, των κυβερνητικών μέτρων διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ταυτόχρονα όμως, εμφανής ήταν και η αντιπαράθεση των δύο λογικών, τόσο στο θέμα του Ασφαλιστικού, αλλά και, γενικότερα, για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει το ΕΚΑ.

Από τη μία, η τακτική και η λογική των δυνάμεων που εκφράζει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (στηρίζεται από την ΕΣΑΚ), οι συνδικαλιστές της οποίας, με τις ομιλίες τους, σύνδεσαν το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη γενικότερη πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Κατέθεσαν έναν πλήρη κατάλογο αιτημάτων της εργατικής τάξης και κάλεσαν τους συνέδρους να αντιπαρατεθούν με τις κυβερνητικές επιλογές. Ανέδειξαν ως μονόδρομο της εργατικής τάξης, για να αποκρούσει τα αντεργατικά - αντιασφαλιστικά μέτρα, τη συσπείρωση μακριά από «κοινωνικούς διαλόγους», που παραλύουν την εργατική τάξη και τη στέλνουν στον «καναπέ». Το μονόδρομο, που επιβεβαιώθηκε στις 26 Απρίλη, με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση που έφερε την υποχώρηση και αναδίπλωση της κυβέρνησης.

Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, κάτω και από την πίεση ακόμα και δικών της αντιπροσώπων να διαχωρίσουν τη θέση τους από το κόμμα που στηρίζουν και βρίσκεται στην κυβέρνηση και θέλοντας να απεμπολήσει τις ευθύνες που γεννά η στήριξη αυτής της πολιτικής, προσπάθησε να πείσει τους συνέδρους να ξεχάσουν τις ευθύνες που έχει η διοίκηση για τη μέχρι τώρα συμμετοχή της στους «κοινωνικούς διαλόγους» και τη συμβολή της στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, του 8ωρου, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Στην ίδια λογική, κινήθηκαν και οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης», που, μάλιστα, για να καλύψουν την ταύτισή τους επί τρία χρόνια με τις κυβερνητικές επιλογές, επιτέθηκαν για μια ακόμη φορά στη ΔΑΣ, αλλά και το ΠΑΜΕ, μιλώντας εκ των υστέρων περί «ενότητας» και συσπείρωσης. Την ίδια στιγμή, όμως, συνεχίζουν να έχουν ως πρωτεύον την ολοκλήρωση των οραμάτων και πολιτικών της ΕΕ και της ΟΝΕ. Κανείς, βέβαια, δεν ξέφυγε, παρά τις φραστικές παραλλαγές, από τη λογική του «κοινωνικού διαλόγου».

«Κοινή δράση» ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Ενδεικτικό της τακτικής της πλειοψηφίας της διοίκησης, είναι και το πώς αντέδρασαν ηγετικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, μόλις αντιλήφθηκαν ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ψηφισμάτων, δεν ήταν υπέρ τους. Σηκώθηκαν και έφυγαν από το χώρο του συνεδρίου... Οι δύο παρατάξεις, σε «κοινή δράση», επιχείρησαν να ακυρώσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των ψηφισμάτων για την Κοινωνική Ασφάλιση, όταν διαπίστωσαν πως δεν περνούσε το δικό τους κοινό ψήφισμα και εγκρίθηκε το ψήφισμα που κατέθεσε η ΔΑΣ.

Η δικαιολογία που πρόβαλε ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γ. Φελώνης, για την αποχώρηση ήταν ότι η διαφορά της ψηφοφορίας ήταν μικρή και θα έπρεπε να γίνουν δεκτά και τα δύο ψηφίσματα! Η πρότασή του απορρίφθηκε και μαζί με τον εκπρόσωπο της ΔΑΚΕ δήλωσαν ότι οι παρατάξεις τους αποχωρούν...

Αργά χτες το βράδυ, υπήρξε επιβεβαίωση μιας ακόμα «κοινής δράσης». Στο ψηφοδέλτιο που κατατέθηκε από την παράταξη του ΣΥΝ, συμμετέχει και ο Σ. Ματζουράνης από την ομάδα Κωστόπουλου...

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία οι αγώνες

Ενα σύνολο προβλημάτων των εργαζομένων αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος περιέλαβαν στις ομιλίες τα στελέχη της ΔΑΣ. Ο Τ. Γόντικας, οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΑ, επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια «βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια επίθεση στα πολιτικά, συνδικαλιστικά, δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες, με σκοπό τη χαλιναγώγηση του λαού». Ο Γ. Μαυρίκος, από το χώρο των ιδιωτικών υπαλλήλων, επισήμανε ότι το μέγεθος της απεργίας της 26ης Απριλίου προκάλεσε έκπληξη και αιφνιδιασμό σε όσους βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις αυταπάτες της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς. «Για εμάς», είπε, «ως ΠΑΜΕ, ως ΔΑΣ, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία», αλλά αποτέλεσμα της οξύτητας και του χαρακτήρα της συνολικής επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου. «Ως ΠΑΜΕ», τόνισε, «εκτιμούμε ότι ο ρόλος μας ήταν σημαντικός στο να εκφραστεί αυτή η καθολική αντίθεση με την πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου».

Ο Β. Τιρτιράκης, από το μέταλλο, απάντησε με την ομιλία του σε όσους υποστηρίζουν πως το ΠΑΜΕ διέσπασε το συνδικαλιστικό κίνημα και επισήμανε πως δεν είναι δυνατόν μια συνεργασία «που καλεί τον κάθε συνδικαλιστή να παλέψει μαζί μας για τα πραγματικά προβλήματα» να αποτελεί διάσπαση και τόνισε ότι αυτό που ενοχλεί είναι η ταξική γραμμή που ακολουθεί το ΠΑΜΕ.

Στα σημεία που κρίνονται οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, αναφέρθηκε ο Γ. Σκιαδιώτης από τη ΠΥΡΚΑΛ. «Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος κρίνεται από το αν αντιλαμβάνεται την ταξική πάλη, την ταξική σύγκρουση ως μοναδικό στοιχείο προόδου, ως τη μοναδική αντίρροπη δύναμη στην αντιδραστικοποίηση του κεφαλαίου. Αν την προετοιμάζει, την επιδιώκει την ταξική σύγκρουση, ή την απεχθάνεται, την ξορκίζει» τόνισε.

Την πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, κατήγγειλε ως υπεύθυνη για την αφαίρεση εργατικών κατακτήσεων ο Θ. Λάππας από τις τράπεζες. Για την ενότητα και την κοινή δράση των εργαζομένων μίλησε ο Χρ. Κατσώτης από το χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, τονίζοντας ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί «μόνο με την όξυνση της ταξικής πάλης, την καθολική αντίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική και σε όσους την υπηρετούν, τη σύγκρουση με τη μεγάλο κεφάλαιο, την πρωτοπόρα δράση ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια».

Στην επίθεση που γίνεται στις εργασιακές σχέσεις αναφέρθηκε Γ. Πέρος από το χώρο των εμποροϋπαλλήλων, περιγράφοντας την τραγική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. «Οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ έχουν ευθύνες για το πέρασμα της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Τι θα πούνε στους εργαζόμενους του "Βερόπουλου", του "Καρφούρ" και άλλων που εργάζονται με ωρομίσθιο;» σημείωσε.

«Οι νέοι εργαζόμενοι συμμετέχουν, ενεργούν, δρουν μέσα στα ταξικά συνδικάτα», μ' αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία ο Ν. Μαρουσάκης από τους λιθογράφους. «Τα ταξικά συνδικάτα και σωματεία, που αγωνίζονται για το συμφέρον της εργατικής τάξης, συσπειρώνουν και δραστηριοποιούν τη νεολαία η οποία δεν είναι αδιάφορη και το έχει αποδείξει με τη μαζική συμμετοχή της στους αγώνες» σημείωσε.

«Ο αγώνας επιβάλλεται να κλιμακωθεί»

Ψήφισμα που απηχεί τις θέσεις των εργαζομένων ενέκρινε το συνέδριο του ΕΚΑ. Απόφαση και για νέα απεργία τον Ιούνη

Τις θέσεις που διαμόρφωσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις εκατοντάδες συγκεντρώσεις και συζητήσεις που έγιναν στους χώρους δουλιάς αντικατοπτρίζει το ψήφισμα που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στο συνέδριο του ΕΚΑ.

Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι «το Ασφαλιστικό είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η επίθεση στα κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων είναι έκφραση της συνολικής αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αυξάνει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Χτυπάει την Εργατική Τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Επιβάλλει πολιτική μόνιμης σκληρής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και σε όφελος της πλουτοκρατίας, αυξάνει την εκμετάλλευση, γεννάει και διευρύνει τη φτώχεια, τους εξευτελιστικούς μισθούς και συντάξεις για τους εργαζομένους. Ιδιωτικοποιεί την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία, εισάγει ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια στο Δημόσιο Τομέα. Ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο, αυξάνοντας τη δύναμη και επιθετικότητα του κεφαλαίου. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα χειροτερεύσει δραματικά τη θέση της εργατικής τάξης, του λαού, της νέας γενιάς».

«Ο πλούτος που υπάρχει μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του λαού για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Ππρόνοιας, για ανθρώπινες συντάξεις για όλους. Μπορεί δηλαδή να εξασφαλιστεί αυτό που ονομάζεται Κοινωνική Ασφάλιση.

Κι όμως. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -ΝΔ -ΣΕΒ και οι οπαδοί του «διαλόγου» προσπερνάνε αυτή την αλήθεια, και θέλουν να μας οδηγήσουν στην αναζήτηση λύσης στα πλαίσια των λεγόμενων «ελλειμμάτων των ταμείων». Εως εδώ η παραπλάνηση. Οι κατακτήσεις της Εργατικής Τάξης και του λαού μας, που χτίστηκαν με αίμα, δεν μπαίνουν στο παζάρι της «ανταγωνιστικότητας» και της «κοινωνικής ευαισθησίας» του κεφαλαίου.

Λύση είναι μία.

Να ανατραπεί αυτή η αντεργατική πολιτική στο σύνολό της. Να αναπτυχθεί ένα μαζικό μαχητικό ταξικό κίνημα που προτάσσει τα αιτήματα της Εργατικής Τάξης και θα αγκαλιάσει τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους μετανάστες, και θα πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, περνώντας στην αντεπίθεση, διεκδικώντας αιτήματα που ανταποκρίνονται στις δικές μας διευρυμένες ανάγκες.

Χρειάζεται παλλαϊκή πάλη για να διεκδικήσουμε:
  • Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων, των ανέργων, των υποαπασχολούμενων.
  • Επιβολή αυστηρών κυρώσεων για τους εργοδότες που χρησιμοποιούν την ανασφάλιστη εργασία.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας, και αλλαγή των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης προς όφελος των εργαζομένων, στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες (55 και 50 αντίστοιχα για τα βαριά - ανθυγιεινά επαγγέλματα).
  • Το κατώτερο όριο συντάξεων να κατοχυρώνεται με 4050 ημέρες εργασίας, στα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη ή στο 80% του βασικού μισθού.
  • Οι συντάξεις να διαμορφώνονται ανάλογα με το μισθό και το χρόνο εργασίας, και να αυξάνονται σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις. Βάση υπολογισμού της σύνταξης να είναι ο μέσος όρος όλων των αποδοχών της τελευταίας τριετίας.
  • Με τη συμπλήρωση 30 χρόνων ή 9.000 ημερών εργασίας να κατοχυρώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα ανεξαρτήτως ηλικίας.
  • Χρηματοδότηση Κοινωνικής Ασφάλισης. Καμία πρόσθετη επιβάρυνση στους ασφαλισμένους. Μείωση του ποσοστού συμμετοχής των εργαζομένων για τη σύνταξη.
  • Το κόστος χρηματοδότησης της Υγείας - Πρόνοιας να το αναλάβει άμεσα το κράτος με τη συμμετοχή της εργοδοσίας, ιδιαίτερα του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Οι ενοποιήσεις των ταμείων προϋποθέτουν τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, με απαράβατο όρο τη διαφύλαξη και την αναβάθμιση των δικαιωμάτων.

Ο αγώνας για τα κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα είναι αξεχώριστος με τον αγώνα για πλήρη και σταθερή απασχόληση, με σταθερό ημερήσιο ωράριο ( 7ωρο - 5νθήμερο, 35 ωρο).

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Προστασία των εργαζομένων στους τόπους δουλιάς.
  • Αυστηρή εφαρμογή και συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για την Υγιεινή και Ασφάλεια.
  • Γιατροί εργασίας σε κάθε επιχείρηση με ευθύνη του κράτους.
  • Διατήρηση, επέκταση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
  • Να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη κρατική φροντίδα η μητρότητα, η βρεφική και παιδική ηλικία, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι πολύτεκνες και οι μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Να λειτουργεί Κρατικός Οργανισμός Φαρμάκων και Βιομηχανία διασφάλισης και παραγωγής υγειονομικού εξοπλισμού.

Αξίζει στην τάξη μας, στο λαό μας να έχει δωρεάν κρατικές υπηρεσίες στην Υγεία - Πρόνοια - Ασφάλεια.

Η αρρώστια χτυπάει όλους το ίδιο. Η Υγεία και η Ασφάλιση δεν μπορεί να εξαρτιέται από το μέγεθος του πορτοφολιού!!

Λεφτά υπάρχουν.

  • Να φορολογηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου.
  • Να καταργηθεί η εισφοροαπαλλαγή.
  • Να αποσυρθούν τα αποθεματικά από το χρηματιστήριο.
  • Να επιστραφούν τα «κλεμμένα».
  • Να μειωθούν δραστικά οι ΝΑΤΟικές δαπάνες.

Με τη μεγαλειώδη εργατική κινητοποίηση στις 26 Απρίλη η Εργατική Τάξη απέδειξε ότι δε θα μείνει θεατής στο τσάκισμα της ζωής της. Ο αγώνας επιβάλλεται να κλιμακωθεί. Καμία συμμετοχή στο διάλογο - απάτη. Η πρωτόβουλη δράση των εργαζομένων, οι συσκέψεις στους χώρους δουλιάς, οι γενικές συνελεύσεις των σωματείων, η δημιουργία Επιτροπών Αγώνα, είναι αναγκαίος όρος για να οργανωθεί ένα σταθερό μέτωπο της Εργατικής Τάξης ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και των βιομηχάνων. Η επιχείρηση εξαπάτησης των εργαζομένων που έχει οργανώσει η κυβέρνηση, πρέπει να σπάσει τα μούτρα της.

Ο μεγαλύτερος διάλογος από «μηδενική βάση» ή «χωρίς προαπαιτούμενα» είναι παραλλαγές του γνωστού «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης και της παραπληροφόρησης, που ήδη μας έχει στοιχίσει ακριβά.

Οι εργαζόμενοι έχουν «προαπαιτούμενα» αιτήματα και στόχους πάλης και θα τα διεκδικήσουμε αποφασιστικά.

Η ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, η υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων δε γίνεται στο παζάρι του «διαλόγου».

Απαιτεί ανάπτυξη του αγώνα. Μέτωπο πάλης των εργαζομένων με ταξικό προσανατολισμό. Απαιτεί παλλαϊκή αντεπίθεση».

Σημειώνεται ότι το Συνέδριο αποφάσισε να προτείνει στη ΓΣΕΕ την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 24ωρη απεργία μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Ιούνη. Σε διαφορετική περίπτωση το Συνέδριο αποφάσισε την κήρυξη απεργίας από το ίδιο το ΕΚΑ για το παραπάνω διάστημα.


ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΟ
Η αποικιοκρατική σύμβαση στράφηκε κατά των εργαζομένων

Κανένα ενδιαφέρον για την τύχη των εργαζομένων στα μεταλλεία Μαντέμ - Λάκο στη Χαλκιδική δε δείχνει η κυβέρνηση και προσπαθώντας να δικαιολογηθεί για την αποικιοκρατική σύμβαση που υπέγραψε με καναδική πολυεθνική, διαστρέβλωσε χτες στη Βουλή, διά στόματος Ν. Χριστοδουλάκη, τη θέση του ΚΚΕ.

Εφθασε μάλιστα στο σημείο να θεωρήσει το ΚΚΕ - που αντιπάλεψε από την αρχή την αποικιοκρατική σύμβαση - ως υπεύθυνο (!) για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της καναδικής εταιρίας, ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για μη συμμόρφωσή της με τους περιβαλλοντικούς όρους.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, στην οποία τονιζόταν ότι 560 εργαζόμενοι στα μεταλλεία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλιά και ζητούνταν η ανάληψη της επένδυσης από τον δημόσιο τομέα. Ο Α. Τζέκης υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ όταν ακόμα υπογραφόταν η αποικιοκρατική αυτή σύμβαση είχε προειδοποιήσει ότι η πολυεθνική καναδική εταιρία για το μόνο που ενδιαφερόταν ήταν για τα κέρδη και την άγρια εκμετάλλευση του κοιτάσματος χρυσού και όχι για τη διασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων.

Αντί ο υπουργός Ανάπτυξης να απολογηθεί για την υποταγή της κυβέρνησης στις απαιτήσεις της πολυεθνικής, είδε την κατάθεση της Ερώτησης ως «δριμεία αυτοκριτική» για την πολιτική του ΚΚΕ όλο το προηγούμενο διάστημα προκειμένου «να ματαιωθεί η επένδυση». Το παραλήρημά του συνεχίστηκε με εκφράσεις όπως «όλα αυτά τα χρόνια υπονομεύσατε το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων», «είστε εχθροί των επενδύσεων και άρα της απασχόλησης». Οσο δε για την πρόταση να αναλάβει το δημόσιο την εκμετάλλευση των μεταλλείων, τη χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου» και σχήμα ξεπερασμένο.

«Η διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ δεν μπορεί να κρύψει τα κυβερνητικά αδιέξοδα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας», τόνισε στην παρέμβασή του ο Α. Τζέκης. Υπενθύμισε δε, ανάλογη υπόθεση ξεπουλήματος, αυτήν της ΣΟΦΤΕΞ, όπου σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε μία πραγματικότητα απολύσεων και διαθεσιμότητας.

Το ΚΚΕ, είπε, είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα δημοσιοποίησης της αποικιοκρατικής σύμβασης, να μην την υπογράψει και να μην ξεπουλήσει ορυκτό πλούτο της χώρας (324.000 στρέμματα αντί μόλις 11 δισ. δρχ.) σε ξένη πολυεθνική. Πρότεινε δε, η επένδυση να γίνει από το δημόσιο τομέα με κοινωνικό έλεγχο και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και να μην υπογραφεί η αποικιοκρατική σύμβαση, ο χαρακτήρας της οποίας οδηγούσε σίγουρα στη σημερινή κατάσταση. Ο βουλευτής διάβασε και σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι η καναδική πολυεθνική δεν ενδιαφέρεται για τις θέσεις εργασίας αλλά να αρπάξει τον χρυσό και σε δέκα το πολύ χρόνια να φύγει. Τα ίδια σας είπαμε και για τη ΣΟΦΤΕΞ, τόνισε ο βουλευτής, ότι σε δύο χρόνια ο «επενδυτής» θα φύγει και υπογράμμισε ότι «η διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ δεν μπορεί να καλύψει την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική». Ο Α. Τζέκης υπενθύμισε δήλωση του υπουργού σε εφημερίδες της Θεσσαλονίκης ότι είναι μονόδρομος η συμμόρφωση της πολυεθνικής με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, χωρίς όμως να κάνει καμία μνεία για την τύχη των εργαζομένων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
«Κουράστηκαν» και ζητούν κοινωνικό διάλογο!

Σε ένα άκρως συναινετικό παραλήρημα επιδόθηκε η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, κατά τη χτεσινή ολομέλειά της. Συγκεκριμένα, πρότεινε και αποφάσισε η ΓΣΕΕ να πάει στο στημένο «διάλογο» μετά την απεργία στις 17 Μάη! Μάλιστα, σε ένδειξη ενδιαφέροντος για τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων, αποφάσισε να ζητήσει από τη ΓΣΕΕ να μην προχωρήσει σε συνεχόμενες απεργίες, γιατί θα εξαντληθούν οι εργαζόμενοι!

Η πλειοψηφία της διοίκησης αποφάσισε να ζητήσει από τη ΓΣΕΕ το σταμάτημα των κινητοποιήσεων, αλλά παράλληλα να χρησιμοποιήσει τις όποιες κινητοποιήσεις, μόνο αν η κυβέρνηση κάνει νέες εξαγγελίες. Η πλειοψηφία θεωρεί ότι υπάρχει εξέλιξη από την τακτική της κυβέρνησης, την οποία η ΓΣΕΕ πρέπει να εκτιμήσει. Εφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλιάς έχουν ανησυχία για τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις και ότι εκδηλώνονται τα πρώτα σημάδια κούρασης!

Ακολουθώντας την τακτική της λασπολογίας οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, επιτέθηκαν στις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, με τον ισχυρισμό ότι αν η ΕΣΑΚ και το ΠΑΜΕ ήταν πλειοψηφία στο συνδικαλιστικό κίνημα, τότε η κυβέρνηση με ευκολία θα περνούσε όλα τα μέτρα, γιατί οι εργαζόμενοι δε θα ακολουθούσαν την τακτική τους, ενώ αυτοί καταφέρνουν με το «διάλογο» να μη χάνονται όλα.

Οι τρεις σύμβουλοι της ΔΕΣΚ κατήγγειλαν την πλειοψηφία του ΕΚ, ως υπονομευτές της 24ωρης απεργίας και στυλοβάτες της πολιτικής της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Καταψήφισαν την πρόταση της πλειοψηφίας.

Κατέθεσαν ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιοδειών στους χώρους δουλιάς για την επιτυχία της απεργίας, για την προβολή του πλαισίου αιτημάτων που έχει καταθέσει το ΠΑΜΕ και πρότειναν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και νέα 24ωρη απεργία.

Προς την κατεύθυνση της κλιμάκωσης του αγώνα δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρωτοβουλία του Συντονιστικού των Σωματείων Θριάσιου για συλλαλητήριο την Πέμπτη, 10 Μάη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευσίνας, για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης μαζί με τους υπόλοιπους φορείς της περιοχής. Θα συνεχίσουν την ενημέρωση των εργαζομένων, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για την επιτυχία της απεργίας και για την περιφρούρηση από την εργοδοτική τρομοκρατία και τη συναινετική και υπονομευτική πολιτική της πλειοψηφίας.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΕΣΕΝ
Αποχή επ' αόριστον

Αρχισαν από χτες αποχή από τα μαθήματα, αποφασισμένοι να αγωνιστούν για την Κοινωνική Ασφάλιση και τη λύση των ειδικών προβλημάτων τους

Αποχή από τα θρανία χωρίς ημερομηνία λήξης ξεκίνησαν από χτες οι μηχανικοί που φοιτούν στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους για την υπεράσπιση των κοινωνικο-ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων - του οποίου σταθμός ήταν και η μαζική παρουσία τους στην πανελλαδική κινητοποίηση της 26ης του Απρίλη - και την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης.

Οι μηχανικοί χτες στις 12 το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της μαζικής και μαχητικής Γενικής Συνέλευσης που συγκάλεσε η Συντονιστική τους Επιτροπή στο αμφιθέατρο της σχολής, αποφάσισαν να βάλουν τέλος στον πολυετή εμπαιγμό σε βάρος τους από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και να επιβάλουν τα καθ' όλα δίκαια αιτήματά τους. Σε μια τελεσιγραφικού τύπου επιστολή προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, αναφέρουν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για «αποχή επ' αόριστον» και υπογραμμίζουν: «Περιμένουμε έγγραφη απάντησή σας στα δίκαια αιτήματά μας».

Στη χτεσινή Γενική Συνέλευση παραβρέθηκε και ο Α΄ γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Χαράλαμπος Χαλτσωτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι ήρθε η στιγμή οι μηχανικοί του ΚΕΣΕΝ να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν οι μηχανικοί του ΚΕΣΕΝ αφορά σε: Υποχρεωτική, καθολική ασφάλιση που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες, δημόσια υγεία και κοινωνική πρόνοια. Αναγνώριση και ισοτιμία των διπλωμάτων τους με τα αντίστοιχα της στεριάς. Ουσιαστική επιμόρφωση στις νέες τεχνολογίες. Αναπροσαρμογή της ύλης και του τρόπου διδασκαλίας. Εκσυγχρονισμό στον εξοπλισμό και τα εργαστήρια. Αξιοκρατικά κριτήρια πρόσληψης καθηγητών. Πρόσληψη στελεχών του Ναυτικού σε τεχνικά και ναυτιλιακά μαθήματα. Μαθήματα εφαρμογής των διεθνών νόμων και κανόνων. Συμμετοχή εκπροσώπου της ΠΕΜΕΝ στη διαμόρφωση της διδακτέας ύλης και του εκπαιδευτικού προγράμματος. Επίσης, αύξηση του επιδόματος φοίτησης στο 80% του βασικού μισθού και δωρεάν διαμονή σε όσους έχουν έρθει από την επαρχία ή επίδομα στέγασης κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ