Τρίτη 8 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία οι αγώνες

Ενα σύνολο προβλημάτων των εργαζομένων αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος περιέλαβαν στις ομιλίες τα στελέχη της ΔΑΣ. Ο Τ. Γόντικας, οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΑ, επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια «βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια επίθεση στα πολιτικά, συνδικαλιστικά, δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες, με σκοπό τη χαλιναγώγηση του λαού». Ο Γ. Μαυρίκος, από το χώρο των ιδιωτικών υπαλλήλων, επισήμανε ότι το μέγεθος της απεργίας της 26ης Απριλίου προκάλεσε έκπληξη και αιφνιδιασμό σε όσους βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις αυταπάτες της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς. «Για εμάς», είπε, «ως ΠΑΜΕ, ως ΔΑΣ, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία», αλλά αποτέλεσμα της οξύτητας και του χαρακτήρα της συνολικής επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου. «Ως ΠΑΜΕ», τόνισε, «εκτιμούμε ότι ο ρόλος μας ήταν σημαντικός στο να εκφραστεί αυτή η καθολική αντίθεση με την πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου».

Ο Β. Τιρτιράκης, από το μέταλλο, απάντησε με την ομιλία του σε όσους υποστηρίζουν πως το ΠΑΜΕ διέσπασε το συνδικαλιστικό κίνημα και επισήμανε πως δεν είναι δυνατόν μια συνεργασία «που καλεί τον κάθε συνδικαλιστή να παλέψει μαζί μας για τα πραγματικά προβλήματα» να αποτελεί διάσπαση και τόνισε ότι αυτό που ενοχλεί είναι η ταξική γραμμή που ακολουθεί το ΠΑΜΕ.

Στα σημεία που κρίνονται οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, αναφέρθηκε ο Γ. Σκιαδιώτης από τη ΠΥΡΚΑΛ. «Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος κρίνεται από το αν αντιλαμβάνεται την ταξική πάλη, την ταξική σύγκρουση ως μοναδικό στοιχείο προόδου, ως τη μοναδική αντίρροπη δύναμη στην αντιδραστικοποίηση του κεφαλαίου. Αν την προετοιμάζει, την επιδιώκει την ταξική σύγκρουση, ή την απεχθάνεται, την ξορκίζει» τόνισε.

Την πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, κατήγγειλε ως υπεύθυνη για την αφαίρεση εργατικών κατακτήσεων ο Θ. Λάππας από τις τράπεζες. Για την ενότητα και την κοινή δράση των εργαζομένων μίλησε ο Χρ. Κατσώτης από το χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, τονίζοντας ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί «μόνο με την όξυνση της ταξικής πάλης, την καθολική αντίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική και σε όσους την υπηρετούν, τη σύγκρουση με τη μεγάλο κεφάλαιο, την πρωτοπόρα δράση ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια».

Στην επίθεση που γίνεται στις εργασιακές σχέσεις αναφέρθηκε Γ. Πέρος από το χώρο των εμποροϋπαλλήλων, περιγράφοντας την τραγική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. «Οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ έχουν ευθύνες για το πέρασμα της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Τι θα πούνε στους εργαζόμενους του "Βερόπουλου", του "Καρφούρ" και άλλων που εργάζονται με ωρομίσθιο;» σημείωσε.

«Οι νέοι εργαζόμενοι συμμετέχουν, ενεργούν, δρουν μέσα στα ταξικά συνδικάτα», μ' αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία ο Ν. Μαρουσάκης από τους λιθογράφους. «Τα ταξικά συνδικάτα και σωματεία, που αγωνίζονται για το συμφέρον της εργατικής τάξης, συσπειρώνουν και δραστηριοποιούν τη νεολαία η οποία δεν είναι αδιάφορη και το έχει αποδείξει με τη μαζική συμμετοχή της στους αγώνες» σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ