Τρίτη 8 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προετοιμάζουν την απεργία απαιτούν κλιμάκωση

Ενώ η κυβέρνηση και διάφορα κέντρα μέσα και έξω απ' αυτή, απλώνουν μεθοδικά το δίχτυ της παραπλάνησης και του «κοινωνικού διαλόγου», συνέρχονται σήμερα η Διοίκηση και το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, ενόψει της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 17 Μάη. Ανάλογη συνεδρίαση πραγματοποιεί και η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα οι επιτροπές αγώνα σε όλη τη χώρα, συντονίζουν τη δράση τους με τους φορείς των ΕΒΕ και των αγροτών και έχουν επίσης ρίξει τις δυνάμεις τους στην επιτυχία της απεργίας.

Κάθε ημέρα που περνάει, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο, ότι η κυβέρνηση εμμένει στο στρατηγικό της στόχο για αφαίρεση κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, περιορίζει τεχνητά το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης στην «αναζήτηση πόρων» και αρπάζεται απ' αυτό για να ανοίξει τον «κοινωνικό διάλογο».

Τόσο οι «προτάσεις Παπαντωνίου» που από την Αμερική ανακάλυψε την ύπαρξη πόρων, οι προτάσεις που μαγειρεύονται στου Μαξίμου, αλλά και οι «εναλλακτικές λύσεις» που ονειρεύεται μερίδα συνδικαλιστών, εξυπηρετεί τον ίδιο στρατηγικό στόχο. Να επαναφέρει από το παράθυρο τα σχέδια αυτά, που με τις μεγαλειώδης κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι απέρριψαν στο σύνολό τους και ένα ένα ξεχωριστά. Επιχειρούν να βάλουν κάτω από το τραπέζι του «διαλόγου», με διάφορες παραλλαγές, τα ίδια μέτρα, για τα οποία εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές βροντοφώναξαν «δε θα περάσουν»!

Η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και οι «φίλιες δυνάμεις τους», μέσω της διαπραγμάτευσης και της δήθεν ανακωχής, επιδιώκουν να ξαναπάρουν πίσω τις θέσεις που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν στο πεδίο της μάχης, στο πεζοδρόμιο και στις πλατείες. Πολύ περισσότερο, επιχειρούν να νομιμοποιήσουν και ν' αφήσουν στο απυρόβλητο τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται σήμερα η αντιασφαλιστική επίθεση. Τους νόμους Σιούφα, τις αντιδραστικές αλλαγές στην υγεία και στην πρόνοια που επιβλήθηκαν όλη την προηγούμενη δεκαετία, το κλέψιμο των αποθεματικών, την εισφοροδιαφυγή και την εισφοροκλοπή, τις συντάξεις πείνας και την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης.

Γι' αυτό οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, με συνέπεια και αποφασιστικότητα καλούν τους εργαζόμενους, δίπλα - δίπλα με τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους αγρότες, να δώσουν τη μάχη και της νέας απεργίας. Να κλείσουν το δρόμο σε κάθε ελιγμό, σε κάθε υποχώρηση. Από το μέγεθος της απεργίας και των συγκεντρώσεων θα κριθούν πολλά. Αν οι πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις ανάγκασαν την κυβέρνηση σε προσωρινή αναδίπλωση, η απεργία στις 17 Μάη μπορεί και πρέπει να την εξαναγκάσει σε άτακτη φυγή...

Μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για παραπέρα κλιμάκωση, για αγώνες που ζητούμενο και απαίτηση θα έχουν τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, την αύξηση των συντάξεων, την κατάργηση των νόμων της ΝΔ και των συμπληρωμάτων που ψήφισε στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ.

Ενα τέτοιο ώριμο και ρεαλιστικό πλαίσιο, που θα οργανώνει την κλιμάκωση της πάλης μέσα στον Ιούνη, θα δικαιώνει το ρόλο των συνδικάτων αναμένεται να υποβάλλουν σήμερα οι δυνάμεις της ΔΑΣ στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Διοίκησης και του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ. Αλλωστε, όπως έδειξε και η υιοθέτηση του ψηφίσματος που πρότεινε η ΔΑΣ, προχτές στο Συνέδριο του ΕΚΑ, υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι δυνάμεις, υπάρχουν εκείνες οι αγωνιστικές διαθέσεις σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα, ώστε η εργατική αντεπίθεση να πάρει πιο μόνιμα και βαθιά χαρακτηριστικά. Να απαιτήσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών που έχει σήμερα η εργατική λαϊκή οικογένεια. Σημειώνεται ότι στο Συνέδριο του ΕΚΑ αποφασίστηκε η προκήρυξη νέας απεργίας το πρώτο εικοσαήμερο του Ιούνη, πρόταση που θα κατατεθεί σήμερα στη ΓΣΕΕ.

Πάτρα

Μεγάλη καμπάνια περιοδειών της Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ)Σωματείων και Συνδικαλιστών σε χώρους δουλιάς του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες στην Πάτρα, καθώς πλησιάζουμε στην ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης στις 17 Μάη. Η ΣΕ σε κοινό μέτωπο με τους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες του νομού, προετοιμάζει τη μεγάλη απεργία και αύριο βράδυ διοργανώνει πλατιά σύσκεψη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ