Τρίτη 8 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
24ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Η γραμμή του αγώνα κόντρα στη συναίνεση

Το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και η καταδίκη των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης, ήταν το κυρίαρχο στοιχείο στις εργασίες του 24ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Γύρω απ' αυτό έγιναν έκδηλες και οι δύο γραμμές, που αντιπαρατίθενται για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Στις τρεις μέρες που διήρκεσε το συνέδριο - οι εκλογές για νέο ΔΣ θα γίνουν 10 έως 12 Μάη - ήταν εμφανής η καταδίκη, από τους συνέδρους όλων των παρατάξεων, των κυβερνητικών μέτρων διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ταυτόχρονα όμως, εμφανής ήταν και η αντιπαράθεση των δύο λογικών, τόσο στο θέμα του Ασφαλιστικού, αλλά και, γενικότερα, για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει το ΕΚΑ.

Από τη μία, η τακτική και η λογική των δυνάμεων που εκφράζει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (στηρίζεται από την ΕΣΑΚ), οι συνδικαλιστές της οποίας, με τις ομιλίες τους, σύνδεσαν το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη γενικότερη πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Κατέθεσαν έναν πλήρη κατάλογο αιτημάτων της εργατικής τάξης και κάλεσαν τους συνέδρους να αντιπαρατεθούν με τις κυβερνητικές επιλογές. Ανέδειξαν ως μονόδρομο της εργατικής τάξης, για να αποκρούσει τα αντεργατικά - αντιασφαλιστικά μέτρα, τη συσπείρωση μακριά από «κοινωνικούς διαλόγους», που παραλύουν την εργατική τάξη και τη στέλνουν στον «καναπέ». Το μονόδρομο, που επιβεβαιώθηκε στις 26 Απρίλη, με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση που έφερε την υποχώρηση και αναδίπλωση της κυβέρνησης.

Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, κάτω και από την πίεση ακόμα και δικών της αντιπροσώπων να διαχωρίσουν τη θέση τους από το κόμμα που στηρίζουν και βρίσκεται στην κυβέρνηση και θέλοντας να απεμπολήσει τις ευθύνες που γεννά η στήριξη αυτής της πολιτικής, προσπάθησε να πείσει τους συνέδρους να ξεχάσουν τις ευθύνες που έχει η διοίκηση για τη μέχρι τώρα συμμετοχή της στους «κοινωνικούς διαλόγους» και τη συμβολή της στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, του 8ωρου, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Στην ίδια λογική, κινήθηκαν και οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης», που, μάλιστα, για να καλύψουν την ταύτισή τους επί τρία χρόνια με τις κυβερνητικές επιλογές, επιτέθηκαν για μια ακόμη φορά στη ΔΑΣ, αλλά και το ΠΑΜΕ, μιλώντας εκ των υστέρων περί «ενότητας» και συσπείρωσης. Την ίδια στιγμή, όμως, συνεχίζουν να έχουν ως πρωτεύον την ολοκλήρωση των οραμάτων και πολιτικών της ΕΕ και της ΟΝΕ. Κανείς, βέβαια, δεν ξέφυγε, παρά τις φραστικές παραλλαγές, από τη λογική του «κοινωνικού διαλόγου».

«Κοινή δράση» ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Ενδεικτικό της τακτικής της πλειοψηφίας της διοίκησης, είναι και το πώς αντέδρασαν ηγετικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, μόλις αντιλήφθηκαν ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ψηφισμάτων, δεν ήταν υπέρ τους. Σηκώθηκαν και έφυγαν από το χώρο του συνεδρίου... Οι δύο παρατάξεις, σε «κοινή δράση», επιχείρησαν να ακυρώσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των ψηφισμάτων για την Κοινωνική Ασφάλιση, όταν διαπίστωσαν πως δεν περνούσε το δικό τους κοινό ψήφισμα και εγκρίθηκε το ψήφισμα που κατέθεσε η ΔΑΣ.

Η δικαιολογία που πρόβαλε ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γ. Φελώνης, για την αποχώρηση ήταν ότι η διαφορά της ψηφοφορίας ήταν μικρή και θα έπρεπε να γίνουν δεκτά και τα δύο ψηφίσματα! Η πρότασή του απορρίφθηκε και μαζί με τον εκπρόσωπο της ΔΑΚΕ δήλωσαν ότι οι παρατάξεις τους αποχωρούν...

Αργά χτες το βράδυ, υπήρξε επιβεβαίωση μιας ακόμα «κοινής δράσης». Στο ψηφοδέλτιο που κατατέθηκε από την παράταξη του ΣΥΝ, συμμετέχει και ο Σ. Ματζουράνης από την ομάδα Κωστόπουλου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ