Τρίτη 8 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Ο αγώνας επιβάλλεται να κλιμακωθεί»

Ψήφισμα που απηχεί τις θέσεις των εργαζομένων ενέκρινε το συνέδριο του ΕΚΑ. Απόφαση και για νέα απεργία τον Ιούνη

Τις θέσεις που διαμόρφωσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις εκατοντάδες συγκεντρώσεις και συζητήσεις που έγιναν στους χώρους δουλιάς αντικατοπτρίζει το ψήφισμα που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στο συνέδριο του ΕΚΑ.

Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι «το Ασφαλιστικό είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η επίθεση στα κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων είναι έκφραση της συνολικής αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αυξάνει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Χτυπάει την Εργατική Τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Επιβάλλει πολιτική μόνιμης σκληρής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και σε όφελος της πλουτοκρατίας, αυξάνει την εκμετάλλευση, γεννάει και διευρύνει τη φτώχεια, τους εξευτελιστικούς μισθούς και συντάξεις για τους εργαζομένους. Ιδιωτικοποιεί την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία, εισάγει ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια στο Δημόσιο Τομέα. Ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο, αυξάνοντας τη δύναμη και επιθετικότητα του κεφαλαίου. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα χειροτερεύσει δραματικά τη θέση της εργατικής τάξης, του λαού, της νέας γενιάς».

«Ο πλούτος που υπάρχει μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του λαού για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Ππρόνοιας, για ανθρώπινες συντάξεις για όλους. Μπορεί δηλαδή να εξασφαλιστεί αυτό που ονομάζεται Κοινωνική Ασφάλιση.

Κι όμως. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -ΝΔ -ΣΕΒ και οι οπαδοί του «διαλόγου» προσπερνάνε αυτή την αλήθεια, και θέλουν να μας οδηγήσουν στην αναζήτηση λύσης στα πλαίσια των λεγόμενων «ελλειμμάτων των ταμείων». Εως εδώ η παραπλάνηση. Οι κατακτήσεις της Εργατικής Τάξης και του λαού μας, που χτίστηκαν με αίμα, δεν μπαίνουν στο παζάρι της «ανταγωνιστικότητας» και της «κοινωνικής ευαισθησίας» του κεφαλαίου.

Λύση είναι μία.

Να ανατραπεί αυτή η αντεργατική πολιτική στο σύνολό της. Να αναπτυχθεί ένα μαζικό μαχητικό ταξικό κίνημα που προτάσσει τα αιτήματα της Εργατικής Τάξης και θα αγκαλιάσει τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους μετανάστες, και θα πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, περνώντας στην αντεπίθεση, διεκδικώντας αιτήματα που ανταποκρίνονται στις δικές μας διευρυμένες ανάγκες.

Χρειάζεται παλλαϊκή πάλη για να διεκδικήσουμε:
  • Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων, των ανέργων, των υποαπασχολούμενων.
  • Επιβολή αυστηρών κυρώσεων για τους εργοδότες που χρησιμοποιούν την ανασφάλιστη εργασία.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας, και αλλαγή των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης προς όφελος των εργαζομένων, στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες (55 και 50 αντίστοιχα για τα βαριά - ανθυγιεινά επαγγέλματα).
  • Το κατώτερο όριο συντάξεων να κατοχυρώνεται με 4050 ημέρες εργασίας, στα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη ή στο 80% του βασικού μισθού.
  • Οι συντάξεις να διαμορφώνονται ανάλογα με το μισθό και το χρόνο εργασίας, και να αυξάνονται σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις. Βάση υπολογισμού της σύνταξης να είναι ο μέσος όρος όλων των αποδοχών της τελευταίας τριετίας.
  • Με τη συμπλήρωση 30 χρόνων ή 9.000 ημερών εργασίας να κατοχυρώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα ανεξαρτήτως ηλικίας.
  • Χρηματοδότηση Κοινωνικής Ασφάλισης. Καμία πρόσθετη επιβάρυνση στους ασφαλισμένους. Μείωση του ποσοστού συμμετοχής των εργαζομένων για τη σύνταξη.
  • Το κόστος χρηματοδότησης της Υγείας - Πρόνοιας να το αναλάβει άμεσα το κράτος με τη συμμετοχή της εργοδοσίας, ιδιαίτερα του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Οι ενοποιήσεις των ταμείων προϋποθέτουν τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, με απαράβατο όρο τη διαφύλαξη και την αναβάθμιση των δικαιωμάτων.

Ο αγώνας για τα κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα είναι αξεχώριστος με τον αγώνα για πλήρη και σταθερή απασχόληση, με σταθερό ημερήσιο ωράριο ( 7ωρο - 5νθήμερο, 35 ωρο).

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Προστασία των εργαζομένων στους τόπους δουλιάς.
  • Αυστηρή εφαρμογή και συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για την Υγιεινή και Ασφάλεια.
  • Γιατροί εργασίας σε κάθε επιχείρηση με ευθύνη του κράτους.
  • Διατήρηση, επέκταση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
  • Να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη κρατική φροντίδα η μητρότητα, η βρεφική και παιδική ηλικία, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι πολύτεκνες και οι μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Να λειτουργεί Κρατικός Οργανισμός Φαρμάκων και Βιομηχανία διασφάλισης και παραγωγής υγειονομικού εξοπλισμού.

Αξίζει στην τάξη μας, στο λαό μας να έχει δωρεάν κρατικές υπηρεσίες στην Υγεία - Πρόνοια - Ασφάλεια.

Η αρρώστια χτυπάει όλους το ίδιο. Η Υγεία και η Ασφάλιση δεν μπορεί να εξαρτιέται από το μέγεθος του πορτοφολιού!!

Λεφτά υπάρχουν.

  • Να φορολογηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου.
  • Να καταργηθεί η εισφοροαπαλλαγή.
  • Να αποσυρθούν τα αποθεματικά από το χρηματιστήριο.
  • Να επιστραφούν τα «κλεμμένα».
  • Να μειωθούν δραστικά οι ΝΑΤΟικές δαπάνες.

Με τη μεγαλειώδη εργατική κινητοποίηση στις 26 Απρίλη η Εργατική Τάξη απέδειξε ότι δε θα μείνει θεατής στο τσάκισμα της ζωής της. Ο αγώνας επιβάλλεται να κλιμακωθεί. Καμία συμμετοχή στο διάλογο - απάτη. Η πρωτόβουλη δράση των εργαζομένων, οι συσκέψεις στους χώρους δουλιάς, οι γενικές συνελεύσεις των σωματείων, η δημιουργία Επιτροπών Αγώνα, είναι αναγκαίος όρος για να οργανωθεί ένα σταθερό μέτωπο της Εργατικής Τάξης ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και των βιομηχάνων. Η επιχείρηση εξαπάτησης των εργαζομένων που έχει οργανώσει η κυβέρνηση, πρέπει να σπάσει τα μούτρα της.

Ο μεγαλύτερος διάλογος από «μηδενική βάση» ή «χωρίς προαπαιτούμενα» είναι παραλλαγές του γνωστού «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης και της παραπληροφόρησης, που ήδη μας έχει στοιχίσει ακριβά.

Οι εργαζόμενοι έχουν «προαπαιτούμενα» αιτήματα και στόχους πάλης και θα τα διεκδικήσουμε αποφασιστικά.

Η ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, η υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων δε γίνεται στο παζάρι του «διαλόγου».

Απαιτεί ανάπτυξη του αγώνα. Μέτωπο πάλης των εργαζομένων με ταξικό προσανατολισμό. Απαιτεί παλλαϊκή αντεπίθεση».

Σημειώνεται ότι το Συνέδριο αποφάσισε να προτείνει στη ΓΣΕΕ την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 24ωρη απεργία μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Ιούνη. Σε διαφορετική περίπτωση το Συνέδριο αποφάσισε την κήρυξη απεργίας από το ίδιο το ΕΚΑ για το παραπάνω διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ