Τρίτη 8 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΟ
Η αποικιοκρατική σύμβαση στράφηκε κατά των εργαζομένων

Κανένα ενδιαφέρον για την τύχη των εργαζομένων στα μεταλλεία Μαντέμ - Λάκο στη Χαλκιδική δε δείχνει η κυβέρνηση και προσπαθώντας να δικαιολογηθεί για την αποικιοκρατική σύμβαση που υπέγραψε με καναδική πολυεθνική, διαστρέβλωσε χτες στη Βουλή, διά στόματος Ν. Χριστοδουλάκη, τη θέση του ΚΚΕ.

Εφθασε μάλιστα στο σημείο να θεωρήσει το ΚΚΕ - που αντιπάλεψε από την αρχή την αποικιοκρατική σύμβαση - ως υπεύθυνο (!) για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της καναδικής εταιρίας, ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για μη συμμόρφωσή της με τους περιβαλλοντικούς όρους.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, στην οποία τονιζόταν ότι 560 εργαζόμενοι στα μεταλλεία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλιά και ζητούνταν η ανάληψη της επένδυσης από τον δημόσιο τομέα. Ο Α. Τζέκης υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ όταν ακόμα υπογραφόταν η αποικιοκρατική αυτή σύμβαση είχε προειδοποιήσει ότι η πολυεθνική καναδική εταιρία για το μόνο που ενδιαφερόταν ήταν για τα κέρδη και την άγρια εκμετάλλευση του κοιτάσματος χρυσού και όχι για τη διασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων.

Αντί ο υπουργός Ανάπτυξης να απολογηθεί για την υποταγή της κυβέρνησης στις απαιτήσεις της πολυεθνικής, είδε την κατάθεση της Ερώτησης ως «δριμεία αυτοκριτική» για την πολιτική του ΚΚΕ όλο το προηγούμενο διάστημα προκειμένου «να ματαιωθεί η επένδυση». Το παραλήρημά του συνεχίστηκε με εκφράσεις όπως «όλα αυτά τα χρόνια υπονομεύσατε το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων», «είστε εχθροί των επενδύσεων και άρα της απασχόλησης». Οσο δε για την πρόταση να αναλάβει το δημόσιο την εκμετάλλευση των μεταλλείων, τη χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου» και σχήμα ξεπερασμένο.

«Η διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ δεν μπορεί να κρύψει τα κυβερνητικά αδιέξοδα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας», τόνισε στην παρέμβασή του ο Α. Τζέκης. Υπενθύμισε δε, ανάλογη υπόθεση ξεπουλήματος, αυτήν της ΣΟΦΤΕΞ, όπου σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε μία πραγματικότητα απολύσεων και διαθεσιμότητας.

Το ΚΚΕ, είπε, είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα δημοσιοποίησης της αποικιοκρατικής σύμβασης, να μην την υπογράψει και να μην ξεπουλήσει ορυκτό πλούτο της χώρας (324.000 στρέμματα αντί μόλις 11 δισ. δρχ.) σε ξένη πολυεθνική. Πρότεινε δε, η επένδυση να γίνει από το δημόσιο τομέα με κοινωνικό έλεγχο και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και να μην υπογραφεί η αποικιοκρατική σύμβαση, ο χαρακτήρας της οποίας οδηγούσε σίγουρα στη σημερινή κατάσταση. Ο βουλευτής διάβασε και σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι η καναδική πολυεθνική δεν ενδιαφέρεται για τις θέσεις εργασίας αλλά να αρπάξει τον χρυσό και σε δέκα το πολύ χρόνια να φύγει. Τα ίδια σας είπαμε και για τη ΣΟΦΤΕΞ, τόνισε ο βουλευτής, ότι σε δύο χρόνια ο «επενδυτής» θα φύγει και υπογράμμισε ότι «η διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ δεν μπορεί να καλύψει την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική». Ο Α. Τζέκης υπενθύμισε δήλωση του υπουργού σε εφημερίδες της Θεσσαλονίκης ότι είναι μονόδρομος η συμμόρφωση της πολυεθνικής με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, χωρίς όμως να κάνει καμία μνεία για την τύχη των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ