Τρίτη 8 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Μαζί με αγρότες και εργαζόμενους

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της πανελλαδικής κινητοποίησης της 17ης του Μάη και από τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και τους εμπόρους. Σε πολλές περιοχές της χώρας οι συνδικαλιστικοί και άλλοι φορείς των ΕΒΕ βρίσκονται σε συνεννόηση με συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και των αγροτών προκειμένου να διοργανώσουν από κοινού τις κινητοποιήσεις τους σε ένα αρραγές μέτωπο ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια και στις εντολές των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου για κατεδάφιση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος. Ο «Ρ» συγκέντρωσε δηλώσεις στελεχών του κινήματος των ΕΒΕ και των αγροτών από διάφορες περιοχές.

Ο Μπ. Μηνάς, αναπληρωτής γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και μέλος του ΔΣ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), δήλωσε: «Η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και κάθε μέτρου κοινωνικής διάστασης είναι το μόνιμο όνειρο του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Η σαρωτική επέλαση του ιμπεριαλισμού ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα με την πλήρη συνενοχή και υποταγή των κομμάτων εξουσίας, και συγκεκριμένα στο Ασφαλιστικό, πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας με τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ το 1992. Οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι το δεύτερο βήμα των πολυεθνικών μέχρι την πλήρη κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα ολοκληρωθεί ύστερα από μερικά χρόνια αν το επιτρέψουμε. Δεν είναι ζήτημα αναλογιστικών μελετών ούτε σχέση συνταξιούχων / ασφαλισμένων. Το Ασφαλιστικό είναι θέμα αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου για τα επόμενα 40-50 χρόνια. Τα μονοπώλια θέλουν από τώρα να διασφαλίσουν τα κέρδη τους και προσπαθούν να απαλλαγούν από "περιττά" κοινωνικά βάρη. Το μερίδιό τους στον πλούτο μεγαλώνει μόνο αν πάνε στον Καιάδα ΕΒΕ, εργαζόμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι. Από την άλλη μεριά, ο λαός, που είναι ο δημιουργός του κοινωνικού πλούτου, δίκαια διεκδικεί όχι μόνο τη διατήρηση των δικαιωμάτων που κατέκτησε με αγώνα αλλά και τη διεύρυνσή τους. Η Κοινωνική Ασφάλιση και η Υγεία είναι πολύτιμα για την επιβίωσή του και δεν μπορούμε να τα αφήσουμε στα νύχια των κερδοσκόπων. Γι' αυτό, στις 17 του Μάη κλείνουμε τα μαγαζιά μας. Απεργούμε και διαδηλώνουμε μαζί με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους αγρότες, για δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένη Υγεία και κοινωνική Πρόνοια. Μπορούμε να μεγαλώσουμε το ρήγμα που δημιούργησαν οι κινητοποιήσεις της 26ης του Απρίλη και της 1ης του Μάη ώστε να αποτρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης».

«Η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων δεν ξεκινά τώρα. Εχει την ιστορία της στην αντιασφαλιστική πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», δήλωσε η Β. Ξυδιά, από τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου της Καρδίτσας, συνεχίζοντας: «Και σήμερα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται να κατεδαφίσει πλήρως την Κοινωνική Ασφάλιση. Και για τους μικρέμπορους αυτό θα έχει τραγικές συνέπειες τόσο στο δικαίωμά τους στη σύνταξη, όσο και στα δικαιώματά τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην κοινωνική Πρόνοια. Δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς γι' αυτό, όπως και όλοι οι ασφαλισμένοι, ούτε συνυπεύθυνοι. Ετσι δεν είμαστε διατεθειμένοι να πέσουμε στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", είτε "πάγωσαν", είτε "ξεπάγωσαν" τα μέτρα, καθώς, όπως και να 'χει, στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Γιατί αν η κυβέρνηση ήθελε να σώσει το ασφαλιστικό σύστημα θα μπορούσε να βρει τα χρήματα από το μεγάλο κεφάλαιο. Πρέπει, λοιπόν, όχι από θέση άμυνας, αλλά από θέση επίθεσης να υπερασπίσουμε την Κοινωνική Ασφάλιση, συντονίζοντας τη δράση μας με όλα τα λαϊκά στρώματα. Και ένα μεγάλο βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση είναι το κλείσιμο των καταστημάτων στις 17 του Μάη. Πρέπει, όμως, να μη μείνουμε εκεί, αλλά να εντείνουμε τον αγώνα μας μέχρι να νικήσουμε».

Ο Δ. Πολύζος, πρόεδρος της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, δήλωσε στο «Ρ»: «Το δικαίωμα του αγροτικού κόσμου στην Κοινωνική Ασφάλιση σφυροκοπήθηκε άγρια με το νόμο για το λεγόμενο νέο ΟΓΑ, που είναι καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα. Επόμενο είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες που έχουν οδηγηθεί σε τραγικά αδιέξοδα εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ ν' αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους και να κινδυνεύουν να μείνουν ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη. Ο νόμος αυτός ήταν η "πρόβα τζενεράλε" της κυβέρνησης για να επιδοθεί στην άγρια επίθεση που έχει εξαπολύσει κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης των εργατοϋπαλλήλων και όλων των λαϊκών στρωμάτων. Κατά συνέπεια ο αγώνας για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι χρέος όλων. Εργαζόμενοι, αγρότες, μικρέμποροι, συνταξιούχοι, άνεργοι και νέοι πρέπει να διαβούν όλοι μαζί το δρόμο του κοινού αγώνα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό την 1η του Μάρτη (2012-02-26 00:00:00.0)
«Κατεβάζουμε ρολά» στις 10 του Φλεβάρη (2010-01-23 00:00:00.0)
Σε κοινό μέτωπο αγώνα (2001-05-19 00:00:00.0)
Κλείνουν και τα μαγαζιά στις 17 Μάη (2001-05-03 00:00:00.0)
Στο δρόμο του αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους (2001-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ