ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέος γύρος παζαριών

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Λύση σε πιθανές διαπραγματεύσεις με τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν αναζήτησε χτες το βράδυ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Επειτα από επτάωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η Μέι δήλωσε έτοιμη να ζητήσει (κι άλλη...) αναβολή του Brexit, θεωρώντας πως «μπορούμε και πρέπει να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση». Ετσι, παρά τις συνεχιζόμενες κόντρες ακόμη και μέσα στο υπουργικό συμβούλιο, η Μέι προσκάλεσε τον Κόρμπιν σε συνομιλίες προκειμένου «να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση από κοινού» και να την παρουσιάσουν ως «νέα πρόταση» στην έκτακτη σύνοδο της ΕΕ την επόμενη Τετάρτη (10/4) στις Βρυξέλλες. Το θέμα που προκύπτει βεβαίως είναι πως αν η Μέι ζητήσει παράταση πέραν της 12ης Απρίλη, και εφόσον εξασφαλίσει «ολιγόμηνη ή πολύμηνη» παράταση, τότε πιθανότατα τον ερχόμενο Μάη θα επιβληθεί ως απαραίτητη η διεξαγωγή ευρωεκλογών και στη Βρετανία.

Σύμφωνα πάντως με Βρετανούς δημοσιογράφους, οι κόντρες στο υπουργικό συμβούλιο ήταν πολύ έντονες. Συγκλίνουσες πληροφορίες ανέφεραν πως τουλάχιστον 14 υπουργοί (μεταξύ τους ο υπουργός Αμυνας Γουίλιαμσον και ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Φοξ) τάχθηκαν υπέρ ενός άτακτου Brexit ή μίας πολύ μικρής παράτασης. Δέκα υπουργοί υποστήριξαν πολύμηνη παράταση. Αλλοι δύο δήλωσαν «αναποφάσιστοι».

Αργότερα χτες το βράδυ, ο Κόρμπιν δήλωσε «ευτυχής» να συναντήσει την Μέι, τονίζοντας πως αναγνωρίζει αφενός πως έκανε «μία κίνηση» και αφετέρου πως ο ίδιος έχει ευθύνη να εκπροσωπήσει το λαό που τον ψήφισε.

Αντιδράσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, συναντώντας στο Παρίσι τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ, ζήτησε από την Μέι να προτείνει «εναλλακτικό σχέδιο» αν η χώρα της «θέλει να αποφύγει ένα άτακτο Brexit σε 10 μέρες». Τόνισε ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε και τους επόμενους μήνες συζητήσεις για τους όρους του διαζυγίου». Οσο για τον Βαράντκαρ, ζήτησε από την ΕΕ να είναι «πιο ανοιχτή» σε νέες προτάσεις από τη Βρετανία, εκτιμώντας ότι έστω και τώρα υπάρχει χρόνος ώστε η Μέι να έρθει στις Βρυξέλλες στις 10 Απρίλη με «αξιόπιστες προτάσεις». Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός αναμένει την Πέμπτη στο Δουβλίνο την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, με κεντρικό θέμα της συνάντησης τις αβέβαιες εξελίξεις σε σχέση με το Brexit.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι αντιδράσεις άλλων αξιωματούχων της ΕΕ. Ο επικεφαλής διαπραγματευτών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε πως πλέον αυξάνονται οι πιθανότητες για άτακτο Brexit έπειτα από την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων να απορρίψει και τις τέσσερις τροπολογίες για «εναλλακτικά σχέδια». Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη πολύμηνη παράταση, εκτίμησε ότι θα σήμαινε «σημαντικά ρίσκα για την ΕΕ, από όπου προκύπτει και η ανάγκη σοβαρής αιτιολόγησης» αλλά και «πολιτικό κόστος», αφού αν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της ΕΕ στις 23 Μάη «θα πρέπει να οργανώσει ευρωεκλογές».

Από τη Γερμανία, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, που είχε και την «έμπνευση» του δημοψηφίσματος για το Brexit, «έναν από τους μεγαλύτερους καταστροφείς της σύγχρονης εποχής», κατηγορώντας τον ως βασικό υπεύθυνο όχι μόνο για το σημερινό μπλέξιμο, αλλά και για το γεγονός - όπως είπε - ότι είχε απαγορεύσει στους αξιωματούχους της ΕΕ να προωθήσουν την πρόταση παραμονής στην ΕΕ πριν το δημοψήφισμα του 2016.

Πιο συγκρατημένα αντέδρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Σε μήνυμά του στο «Twitter» σημείωσε ότι «δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα... Ας είμαστε υπομονετικοί...».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αίτημα άρσης της ασυλίας του Γκουαϊδό

Η σφοδρή αντιπαράθεση συνεχίστηκε χτες στη Βενεζουέλα με τη σταδιακή αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης μετά από τις δολιοφθορές των προηγούμενων ημερών, την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από σήμερα και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας να ζητήσει από τη Συνταγματική Εθνοσυνέλευση, που ελέγχεται από το κυβερνητικό κόμμα, την άρση της ασυλίας του προέδρου της Βουλής, Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθέντος προέδρου - μαριονέτα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ο Μάικελ Μορένο, πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας, τόνισε πως ο Γκουαϊδό παραβίασε την απαγόρευση που του είχε επιβληθεί το Γενάρη για έξοδο από τη χώρα και έκανε περιοδεία σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Με την επιστροφή του στη χώρα δεν συνελήφθη, αν και αυτό είχε προαναγγελθεί, καθώς υπήρξαν άμεσες απειλές από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Η απόφαση άρσης της βουλευτικής ασυλίας έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της προηγούμενης βδομάδας, της Επιτροπής Ελέγχου, που επέβαλε την αναστολή της δυνατότητας εκλογής σε δημόσιο αξίωμα του Γκουαϊδό για τα επόμενα 15 χρόνια, για ψευδή φορολογική δήλωση και έσοδα που δεν δικαιολογούν τα έξοδα της τελευταίας περιοδείας. Οι αποφάσεις αυτές μένει να φανεί αν θα εφαρμοστούν και τι εξελίξεις θα σηματοδοτήσουν. Ο Γκουαϊδό πάντως και τα επιτελεία που τον στηρίζουν σχολίασαν ότι το εγχείρημα της δίωξής του στερείται νομικής βάσης. Ο ίδιος ο Πρόεδρος - μαριονέτα έχει καλέσει σε νέα διαδήλωση το Σάββατο 6 Απρίλη.

Τον τερματισμό της ατιμωρησίας του Γκουαϊδό έχει ζητήσει επανειλημμένα το ΚΚ Βενεζουέλας, που ταυτόχρονα διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα βελτίωσης της ζωής των λαϊκών ανθρώπων που χτυπιούνται από την καπιταλιστική κρίση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας, Λουίς Μότα Ροδρίγκες, αντικαταστάθηκε από τον μηχανικό στη βιομηχανία του ηλεκτρισμού «με 25 χρόνια εμπειρίας» Ιγκόρ Γαβίδια Λεόν.

Επίσης, τις έντονες αντιδράσεις των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει οι συνεργασίες της Βενεζουέλας τόσο με τη Ρωσία, λόγω της παρουσίας στρατιωτικών στη χώρα, όσο και με την Τουρκία, όπου βρέθηκε τις περασμένες μέρες ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, για συναντήσεις και συμφωνίες κυρίως στον ενεργειακό τομέα. Η βενεζουελάνικη κυβέρνηση δηλώνει ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία με όποιες χώρες θέλει, ενώ η Ρωσία τονίζει ότι η συνεργασία και στον στρατιωτικό - τεχνικό τομέα είναι απόλυτα νόμιμη.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νεκρός 23χρονος Παλαιστίνιος στη Δυτική Οχθη

Δεν έχει τέλος η λίστα θυμάτων των ισραηλινών κατοχικών αρχών, καθώς χτες πρόσθεσαν το όνομα ενός 23χρονου Παλαιστίνιου, στη διάρκεια τρομοκρατικής εφόδου που έκαναν Ισραηλινοί στρατιώτες στο κατεχόμενο χωριό Κουφρ Ακαμπ, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ραμάλα.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας επεσήμανε ότι ο 23χρονος Μοχάμεντ Αντουάν ζούσε στον καταυλισμό προσφύγων Καλάντια και ότι στη διάρκεια επακόλουθων συγκρούσεων τραυματίστηκαν ακόμη τρεις νεαροί.

Το ίδιο 24ωρο, ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος πραγματοποίησε επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, ρίχνοντας πύραυλο κοντά σε ομάδα νεαρών που είχαν προηγουμένως πετάξει μπαλόνια με εμπρηστικούς μηχανισμούς κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Από την επίθεση δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Στο μεταξύ, χτες, ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου πως θα μεταβεί αύριο (Πέμπτη) για μία ακόμη φορά στη Μόσχα, για συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναφέρθηκε πως θα τεθούν «περιφερειακά ζητήματα ασφαλείας», στα οποία δεν αποκλείεται να συμπεριλαμβάνεται και η Συρία. Ας σημειωθεί πάντως πως η επίσκεψη του Νετανιάχου στη Μόσχα γίνεται ελάχιστες μέρες πριν από τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 9ης Απρίλη.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Θέματα περιφερειακής ασφάλειας και ενεργειακής συνεργασίας συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Τέοντορ Μελεσκάνου, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν αργά προχτές βράδυ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στο επίκεντρο τέθηκε η εντατικοποίηση της διμερούς «στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

ΚΑΪΡΟ.-- Μήνυμα αλληλεγγύης με τους απανταχού Μουσουλμάνους, με αφορμή τη δολοφονία 50 προσκυνητών σε τέμενος της Νέας Ζηλανδίας στη διάρκεια τρομοκρατικής επίθεσης, έστειλε χτες στο Κάιρο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Γκουτέρες συναντήθηκε με τον «Μεγάλο Ιμάμη» του σουνιτικού πανεπιστημίου αλ Αζχαρ, Σεΐχη Αχμεντ Ταγίμπ, αποκηρύσσοντας το μίσος και τον ρατσισμό.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Η δεύτερη (σε δύο βδομάδες) έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών σημειώθηκε χτες βράδυ στο Τέξας, προκαλώντας (κατά τις πρώτες πληροφορίες) το θάνατο ενός εργαζόμενου και τον τραυματισμό άλλων δύο.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη που έκανε τον περασμένο Σεπτέμβρη για την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου. Η νέα εκτίμηση αναφέρει πως η παγκόσμια εμπορική ανάπτυξη θα κυμανθεί το 2019 στο 2,6%, αντί του αρχικού 3,7% που είχε προβλεφθεί πριν περίπου επτά μήνες. Επιπλέον, ο ΠΟΕ προέβλεψε πιο ασθενή οικονομική ανάπτυξη σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία.

ΜΟΣΧΑ.-- Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε χτες στη Στρατιωτική - Διαστημική Ακαδημία Μοζάισκι στην Αγία Πετρούπολη (Λένινγκραντ). Οι στρατιωτικοί ανακριτές άσκησαν ποινική δίωξη για απόπειρα δολοφονίας και σε ανακοίνωσή τους μιλάνε για ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας, αναφέροντας ότι διενεργούνται όλες οι ενέργειες για να διαπιστωθούν οι συνθήκες μέσα στις οποίες έγινε η έκρηξη.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 26 πυροσβέστες σκοτώθηκαν στην Κίνα, κατά την επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στην κομητεία Μούλι, μια ορεινή ζώνη της νοτιοδυτικής επαρχίας Σετσουάν. Οπως ανακοινώθηκε επίσημα, η επικοινωνία μαζί τους χάθηκε μετά από ξαφνική αλλαγή στη φορά του ανέμου.

ΙΡΑΝ
Κλιμακώνονται οι δυτικές πιέσεις και οι απειλές

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που κλιμακώνουν τις πολυποίκιλες πιέσεις σε βάρος του Ιράν. Χτες οι πρέσβεις Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας στον ΟΗΕ έστειλαν επιστολή στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς Οργανισμού εκφράζοντας «ανησυχία» πως το ιρανικό πυραυλικό πρόγραμμα το τελευταίο διάστημα συμπεριλαμβάνει δραστηριότητες που καταγράφουν «τάση ανάπτυξης πυραύλων με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής».

Ισχυρίζονται ακόμη πως τέτοιες εξελίξεις, που αφορούν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, και οι οποίες καταγράφηκαν τον περασμένο Φλεβάρη με την εκτόξευση του δορυφόρου «Dousti», την παρουσίαση του βαλλιστικού πυραύλου εδάφους - εδάφους «Dezful» και τη δημόσια παρουσίαση νέου μοντέλου του βαλλιστικού πυραύλου «Khorramshahr», «μπορεί» να έχουν «αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις» στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, «αυξάνοντας ήδη υπάρχουσες εντάσεις». Αναφέρουν επίσης πως οι τελευταίες εξελίξεις στο ιρανικό πυραυλικό πρόγραμμα είναι «μη συμβατές» με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2015, που ζητούσε να μην υπάρξουν ενέργειες που να οδηγούν στην κατασκευή πυραύλων ικανών να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Το ίδιο διάστημα αυξάνεται η πίεση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, που πλέον εμποδίζει ακόμη και τις προσπάθειες διάσωσης και διανομής βοήθειας στους πλημμυροπαθείς σε εκατοντάδες χωριά και κωμοπόλεις του δυτικού Ιράν, που υπέστησαν τεράστιες καταστροφές από τις σφοδρότατες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο 10ήμερο του Μάρτη. Ηδη έχουν σκοτωθεί 45 άνθρωποι και πολλές πόλεις έχουν πλημμυρίσει.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Παραίτηση του Μπουτεφλίκα

ΑΛΓΕΡΙ.--

Την «άμεση αποχώρηση» του 82χρονου Προέδρου της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, από την εξουσία, απαίτησε χτες βράδυ ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Αχμεντ Γκάεντ Σάλαχ. Τόνισε ότι είναι στο «πλευρό των πολιτών» και ότι δεν πρέπει να χάνεται άλλος χρόνος, έπειτα από πολλές βδομάδες μαζικών κινητοποιήσεων πολλών εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στο Αλγέρι και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Αργότερα το βράδυ ανακοίνωσε την παραίτησή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ