ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Απρίλη 2019 - Κυριακή 28 Απρίλη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Ρωσική παρέμβαση στο κορεατικό «παζάρι»

Διεξοδικές συνομιλίες στο Βλαδιβοστόκ είχαν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Από τη συνάντηση στο Βλαδιβοστόκ
Από τη συνάντηση στο Βλαδιβοστόκ
ΜΟΣΧΑ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Την επιδίωξη της Ρωσίας για αναβαθμισμένο ρόλο στην Κορεατική Χερσόνησο και συνολικά στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού σηματοδότησε η Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας - Βόρειας Κορέας, την Πέμπτη, στο Βλαδιβοστόκ, όπου συναντήθηκαν για πρώτη φορά ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι δύο ηγέτες είχαν πολύωρες και διεξοδικές συνομιλίες δυο μήνες μετά τη χωρίς αποτελέσματα συνάντηση του Κιμ με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Βιετνάμ και ενώ η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού αποκτά όλο και πιο στρατηγική σημασία για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με αυξημένη την παρουσία της Κίνας.

Ο Πούτιν δεν παρέλειψε να χαιρετίσει «τις προσπάθειες για την ανάπτυξη του δια-κορεατικού διαλόγου και την ομαλοποίηση των σχέσεων Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ» και να σημειώσει «την ενεργό συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας και όλων των εμπλεκόμενων χωρών» για «εξασφάλιση μόνιμης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Κορεατική Χερσόνησο».

«Μοιραστήκαμε τις θέσεις μας μαζί σας, κύριε Πρόεδρε, σε μια συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο, για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος για όλα τα σημαντικά προβλήματα», είπε ο Κιμ, εκφράζοντας την ελπίδα «οι διαπραγματεύσεις μας να συνεχιστούν με τον ίδιο εποικοδομητικό και γόνιμο τρόπο».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Βλ. Πούτιν μετά τη συνάντηση αναφέρθηκε στη δυνατότητα υλοποίησης κοινών επιχειρηματικών έργων μεταξύ Ρωσίας, Βόρειας και Νότιας Κορέας, όπως «άμεση σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ του Νότου της Κορεατικής Χερσονήσου, του Βορρά και της Ρωσίας, με πρόσβαση στον υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο», κατασκευή αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές οι επενδύσεις θα ήταν προς το συμφέρον της Νότιας Κορέας, ωστόσο - πρόσθεσε με νόημα - «φαίνεται να υπάρχει έλλειψη κυριαρχίας στη λήψη τελικών αποφάσεων» λόγω των «συμμαχικών υποχρεώσεων της Νότιας Κορέας προς τις ΗΠΑ» και έτσι «σε κάποιο σημείο όλα σταματούν».

Σχετικά με την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας ο Βλ. Πούτιν είπε πως προϋπόθεση είναι να αποκατασταθεί «η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στην ανάπτυξη των παγκόσμιων σχέσεων και να μην ισχύει ο νόμος του ισχυρού».

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σύνοδος στο Βερολίνο για το Κοσσυφοπέδιο

Ρόλο δήθεν «ουδέτερου μεσολαβητή» για να εδραιώσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους έναντι ανταγωνιστών σε μία από τις πιο στρατηγικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τα Δυτικά Βαλκάνια, αναλαμβάνουν την ερχόμενη Δευτέρα, 29 Απρίλη, οι ηγέτες της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ως αιχμή του δόρατος χρησιμοποιούν τις προσπάθειες για τη μεσοπρόθεσμη επίτευξη συμφωνίας «ομαλοποίησης» των σχέσεων ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο.

Πρόσκληση συμμετοχής στη γαλλογερμανική πρωτοβουλία, η οποία θεωρείται «παραφυάδα» της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου» που ξεκίνησε το 2014, δεν έχουν εξασφαλίσει μόνο οι Πρόεδροι και πρωθυπουργοί της Σερβίας (Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Αννα Μπράνμπιτς) και του Κοσσυφοπεδίου (Χασίμ Θάτσι, Ράμους Χαραντινάι). Θα δώσουν το «παρών» επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, οι πρωθυπουργοί Αλβανίας, Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και οι ηγέτες Κροατίας και Σλοβενίας.

Η απουσία πρόσκλησης στις ΗΠΑ θεωρείται αναμενόμενη και ταυτόχρονα χαρακτηριστική της αμερικανογερμανικής αντιπαράθεσης για το «μέλλον» των Δυτικών Βαλκανίων. Το ίδιο ισχύει για την απροθυμία των Γερμανών να προσκαλέσουν στο τραπέζι Αυστριακούς αξιωματούχους, οι οποίοι αξιοποίησαν όσο μπορούσαν την προηγούμενη προεδρία της ΕΕ για να προωθήσουν ως λύση τις «διορθώσεις» συνόρων. Αυτές δηλαδή που παρουσίασε και ο ίδιος ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, το Φλεβάρη στην Ουάσιγκτον.

Η σαφής ατζέντα της διάσκεψης του Βερολίνου δεν έχει γνωστοποιηθεί. Θεωρείται πάντως «προπαρασκευαστική» της επόμενης συνόδου της «Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια», που θα γίνει τον Ιούνη στο Πόζναν της Πολωνίας. Αναμένεται να παρουσιαστεί στα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη «προσχέδιο συμφωνίας» που δεν θα ενθαρρύνει λύση στη βάση της αλλαγής συνόρων (που προωθούν οι ΗΠΑ, ώστε να περιορίσουν την εκεί γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας). Συγκλίνουσες πληροφορίες δείχνουν πως επίκειται η παρουσίαση «πρωτότυπης» γαλλογερμανικής πρότασης που θα εξασφαλίζει «παράλληλα κυριαρχικά» δικαιώματα της Σερβίας στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, ώστε να «χρυσωθεί» το χάπι της οριστικής απόσχισης του προτεκτοράτου από την επικράτειά της. Επόμενος στόχος είναι να επιβληθεί η νομιμοποίηση της παραβίασης της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1999, που αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως «αναπόσπαστο τμήμα» της Σερβίας.

Οι προσπάθειες καταβάλλονται με φόντο σκληρές ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες σε διάφορα επίπεδα. Διπλωματικές πηγές, μιλώντας στην αλβανόφωνη εφημερίδα «Gazeta Express», εκτίμησαν πως Γαλλία και Γερμανία προώθησαν τη διάσκεψη της 29ης Απρίλη σε μία προσπάθεια να βάλουν φρένο στη διάθεση της Μογκερίνι να ενθαρρύνει τη «διόρθωση συνόρων». Η Μέρκελ φέρεται πως δεν συζητά καν το ενδεχόμενο αλλαγής συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, μολονότι η Γερμανία πρωτοστάτησε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στις αρχές της δεκαετίας του '90, αναγνωρίζοντας το 1991 την ανεξαρτησία της Σλοβενίας και της Κροατίας. Σ' αυτό το θέμα φαίνεται πως έχει την υποστήριξη του Μακρόν, επειδή στην παρούσα φάση η διατήρηση των συνόρων εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους έναντι ανταγωνιστών τους (είτε είναι σύμμαχοι, όπως οι ΗΠΑ, είτε γεωπολιτικοί αντίπαλοι, όπως η Ρωσία). Εάν κρίνουν πως οι αλλαγές των συνόρων βολεύουν τα συμφέροντά του, τότε αδίστακτα θα τις προωθήσουν. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται με το γαλλογερμανικό σιγοντάρισμα των σχεδίων της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας».

Μπροστά στη νέα φάση παζαριών, ο Σέρβος Πρόεδρος Βούτσιτς βολιδοσκόπησε περιθώρια υποστήριξης από Κίνα και Ρωσία, αξιοποιώντας τις συναντήσεις του με τους ηγέτες των δύο χωρών στη σύνοδο του Πεκίνου για την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος». Από τη μεγάλη γεωπολιτική «αρένα» των Βαλκανίων, άλλωστε, δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι βασικοί ανταγωνιστές της Δύσης.


Δ. Ο.

ΓΑΛΛΙΑ - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΚΡΟΝ
Στήριξη στο κεφάλαιο ... φούμαρα στο λαό

ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέα δέσμη μέτρων, με τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει τις σύγχρονες ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με χτεσινό του διάγγελμα. Αν και πολλοί εμφάνιζαν τις ανακοινώσεις (που αρχικά είχαν προγραμματιστεί να γίνουν νωρίτερα αλλά αναβλήθηκαν λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων) ως απάντηση στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», στην πραγματικότητα πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που εδώ και καιρό σχεδιάζονταν, με φόντο ευρύτερες προσπάθειες της σημερινής καπιταλιστικής Γαλλίας να ενισχύσει τη θέση της στην Ευρώπη και γενικότερα. Βέβαια, είναι δεδομένη και η προσπάθεια της κυβέρνησης να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που η πολιτική της μεγαλώνει. Σ' αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, το Σάββατο 27/4 έχει προγραμματιστεί μεγάλη πανεθνική κινητοποίηση στο Παρίσι, στην οποία καλούν πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οσον αφορά τα νέα μέτρα, αυτά εμφανίστηκαν ως «αποτέλεσμα μετά από το μεγάλο "εθνικό διάλογο"», δηλαδή μια σειρά «διαβουλεύσεων» και συζητήσεων που έγιναν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και άλλων κρατικών μηχανισμών (Τοπική Διοίκηση κ.λπ.) και με επίκεντρο συν τοις άλλοις και την ΕΕ, για την οποία η κυβέρνηση Μακρόν ισχυρίζεται ότι πρωτοστατεί στην αναμόρφωσή της, δήθεν σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η «αναμόρφωση» που επιδιώκεται αφορά το προβάδισμα σε πολιτικές πιο ευνοϊκές για τη θέση του γαλλικού κεφαλαίου. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Μακρόν χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες:

-- Η πρώτη αφορά τη λεγόμενη «δημοκρατική εκπροσώπηση». Περιλαμβάνονται αλλαγές όπως η πιο συχνή διοργάνωση δημοψηφισμάτων, η μείωση του αριθμού των βουλευτών, των θητειών κ.τ.λ., που αφορούν τη μεγαλύτερη ευελιξία του αστικού κράτους.

-- Η δεύτερη αφορά μια - γενικά - «δημοσιονομική δικαιοσύνη», ενότητα στην οποία εντάχτηκαν «μειώσεις φόρων εισοδήματος», χωρίς όμως ολοκληρωμένες διευκρινίσεις ποια ακριβώς τμήματα του πληθυσμού αφορά, όπως και ενδεχόμενα «ισοδύναμα μέτρα» (με τα οποία συχνά τα λαϊκά στρώματα βλέπουν να τους παίρνουν από τη δεξιά τσέπη τα ψίχουλα που τους είχαν δώσει από την αριστερή).

-- Η τρίτη αφορά την «οικολογία», στο πλαίσιο της οποίας ο Μακρόν ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «Συμβουλίου για την οικολογική άμυνα», για το συντονισμό και την επιτάχυνση διαφόρων σχεδιασμών (π.χ. ενεργειακών) που καταρτίζονται στο όνομα της «υπεράσπισης του περιβάλλοντος».

-- Η τέταρτη βαφτίστηκε «Μεγάλο εθνικό σχέδιο για τη Γαλλία» και περιλαμβάνει «ριζική μεταρρύθμιση» π.χ. της μεταναστευτικής πολιτικής.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Συνεχίζονται οι έρευνες και τα ερωτήματα

Πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν για το μακελειό που σημειώθηκε την 21η Απρίλη στη Σρι Λάνκα, όπου βρήκαν το θάνατο 359 άνθρωποι (σύμφωνα με τα στοιχεία που ήταν γνωστά έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) και τραυματίστηκαν εκατοντάδες ακόμα.

Οι απανωτές βομβιστικές επιθέσεις, που έγιναν ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα των καθολικών, σε καθολικές εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία γεμάτα κόσμο, όπως και οι δεκάδες ακόμα βόμβες που, σύμφωνα με τις αρχές, εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν τις μέρες που ακολούθησαν, φανερώνουν ένα καλοστημένο σχέδιο, που μάλιστα εκδηλώθηκε σε μια περίοδο που σοβαροί ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί «τρέχουν» στην Κεντρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ η εμπειρία δείχνει σταθερά πως η δράση «τρομοκρατικών οργανώσεων» και η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» αποτελούν εκδήλωση ευρύτερων και βαθύτερων αναμετρήσεων, ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Οι αρχές της Σρι Λάνκα μιλούν για «διεθνές δίκτυο» που εμπλέκεται στην οργάνωση των επιθέσεων, ενώ ήδη «τρέχουν» σενάρια για άμεση εμπλοκή και του «Ισλαμικού Κράτους» (ορισμένοι αμφισβητούν την ανάληψη ευθύνης που ανακοινώθηκε). Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης η χώρα κηρύχτηκε σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», με το στρατό και την αστυνομία να αποκτούν πρόσθετες εξουσίες για συλλήψεις και ανακρίσεις χωρίς δικαστικές εντολές. Πάντως, τα ερωτήματα αυξάνουν και δηλώσεις (με φόντο και την ενδοαστική αντιπαράθεση που εκφράζεται στην κόντρα πρωθυπουργού - Προέδρου) υπουργών ότι υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενες επιθέσεις αλλά αυτές δεν έφτασαν στις αρμόδιες αρχές. Ολα αυτά, με φόντο την «ετοιμότητα» που εξέφρασαν πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, ΕΕ κ.ά.) να συνδράμουν τις έρευνες και γενικότερα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ