Σάββατο 27 Απρίλη 2019 - Κυριακή 28 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σύνοδος στο Βερολίνο για το Κοσσυφοπέδιο

Ρόλο δήθεν «ουδέτερου μεσολαβητή» για να εδραιώσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους έναντι ανταγωνιστών σε μία από τις πιο στρατηγικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τα Δυτικά Βαλκάνια, αναλαμβάνουν την ερχόμενη Δευτέρα, 29 Απρίλη, οι ηγέτες της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ως αιχμή του δόρατος χρησιμοποιούν τις προσπάθειες για τη μεσοπρόθεσμη επίτευξη συμφωνίας «ομαλοποίησης» των σχέσεων ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο.

Πρόσκληση συμμετοχής στη γαλλογερμανική πρωτοβουλία, η οποία θεωρείται «παραφυάδα» της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου» που ξεκίνησε το 2014, δεν έχουν εξασφαλίσει μόνο οι Πρόεδροι και πρωθυπουργοί της Σερβίας (Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Αννα Μπράνμπιτς) και του Κοσσυφοπεδίου (Χασίμ Θάτσι, Ράμους Χαραντινάι). Θα δώσουν το «παρών» επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, οι πρωθυπουργοί Αλβανίας, Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και οι ηγέτες Κροατίας και Σλοβενίας.

Η απουσία πρόσκλησης στις ΗΠΑ θεωρείται αναμενόμενη και ταυτόχρονα χαρακτηριστική της αμερικανογερμανικής αντιπαράθεσης για το «μέλλον» των Δυτικών Βαλκανίων. Το ίδιο ισχύει για την απροθυμία των Γερμανών να προσκαλέσουν στο τραπέζι Αυστριακούς αξιωματούχους, οι οποίοι αξιοποίησαν όσο μπορούσαν την προηγούμενη προεδρία της ΕΕ για να προωθήσουν ως λύση τις «διορθώσεις» συνόρων. Αυτές δηλαδή που παρουσίασε και ο ίδιος ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, το Φλεβάρη στην Ουάσιγκτον.

Η σαφής ατζέντα της διάσκεψης του Βερολίνου δεν έχει γνωστοποιηθεί. Θεωρείται πάντως «προπαρασκευαστική» της επόμενης συνόδου της «Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια», που θα γίνει τον Ιούνη στο Πόζναν της Πολωνίας. Αναμένεται να παρουσιαστεί στα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη «προσχέδιο συμφωνίας» που δεν θα ενθαρρύνει λύση στη βάση της αλλαγής συνόρων (που προωθούν οι ΗΠΑ, ώστε να περιορίσουν την εκεί γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας). Συγκλίνουσες πληροφορίες δείχνουν πως επίκειται η παρουσίαση «πρωτότυπης» γαλλογερμανικής πρότασης που θα εξασφαλίζει «παράλληλα κυριαρχικά» δικαιώματα της Σερβίας στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, ώστε να «χρυσωθεί» το χάπι της οριστικής απόσχισης του προτεκτοράτου από την επικράτειά της. Επόμενος στόχος είναι να επιβληθεί η νομιμοποίηση της παραβίασης της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1999, που αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως «αναπόσπαστο τμήμα» της Σερβίας.

Οι προσπάθειες καταβάλλονται με φόντο σκληρές ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες σε διάφορα επίπεδα. Διπλωματικές πηγές, μιλώντας στην αλβανόφωνη εφημερίδα «Gazeta Express», εκτίμησαν πως Γαλλία και Γερμανία προώθησαν τη διάσκεψη της 29ης Απρίλη σε μία προσπάθεια να βάλουν φρένο στη διάθεση της Μογκερίνι να ενθαρρύνει τη «διόρθωση συνόρων». Η Μέρκελ φέρεται πως δεν συζητά καν το ενδεχόμενο αλλαγής συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, μολονότι η Γερμανία πρωτοστάτησε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στις αρχές της δεκαετίας του '90, αναγνωρίζοντας το 1991 την ανεξαρτησία της Σλοβενίας και της Κροατίας. Σ' αυτό το θέμα φαίνεται πως έχει την υποστήριξη του Μακρόν, επειδή στην παρούσα φάση η διατήρηση των συνόρων εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους έναντι ανταγωνιστών τους (είτε είναι σύμμαχοι, όπως οι ΗΠΑ, είτε γεωπολιτικοί αντίπαλοι, όπως η Ρωσία). Εάν κρίνουν πως οι αλλαγές των συνόρων βολεύουν τα συμφέροντά του, τότε αδίστακτα θα τις προωθήσουν. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται με το γαλλογερμανικό σιγοντάρισμα των σχεδίων της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας».

Μπροστά στη νέα φάση παζαριών, ο Σέρβος Πρόεδρος Βούτσιτς βολιδοσκόπησε περιθώρια υποστήριξης από Κίνα και Ρωσία, αξιοποιώντας τις συναντήσεις του με τους ηγέτες των δύο χωρών στη σύνοδο του Πεκίνου για την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος». Από τη μεγάλη γεωπολιτική «αρένα» των Βαλκανίων, άλλωστε, δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι βασικοί ανταγωνιστές της Δύσης.


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ