Σάββατο 27 Απρίλη 2019 - Κυριακή 28 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΚΡΟΝ
Στήριξη στο κεφάλαιο ... φούμαρα στο λαό

ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέα δέσμη μέτρων, με τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει τις σύγχρονες ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με χτεσινό του διάγγελμα. Αν και πολλοί εμφάνιζαν τις ανακοινώσεις (που αρχικά είχαν προγραμματιστεί να γίνουν νωρίτερα αλλά αναβλήθηκαν λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων) ως απάντηση στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», στην πραγματικότητα πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που εδώ και καιρό σχεδιάζονταν, με φόντο ευρύτερες προσπάθειες της σημερινής καπιταλιστικής Γαλλίας να ενισχύσει τη θέση της στην Ευρώπη και γενικότερα. Βέβαια, είναι δεδομένη και η προσπάθεια της κυβέρνησης να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που η πολιτική της μεγαλώνει. Σ' αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, το Σάββατο 27/4 έχει προγραμματιστεί μεγάλη πανεθνική κινητοποίηση στο Παρίσι, στην οποία καλούν πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οσον αφορά τα νέα μέτρα, αυτά εμφανίστηκαν ως «αποτέλεσμα μετά από το μεγάλο "εθνικό διάλογο"», δηλαδή μια σειρά «διαβουλεύσεων» και συζητήσεων που έγιναν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και άλλων κρατικών μηχανισμών (Τοπική Διοίκηση κ.λπ.) και με επίκεντρο συν τοις άλλοις και την ΕΕ, για την οποία η κυβέρνηση Μακρόν ισχυρίζεται ότι πρωτοστατεί στην αναμόρφωσή της, δήθεν σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η «αναμόρφωση» που επιδιώκεται αφορά το προβάδισμα σε πολιτικές πιο ευνοϊκές για τη θέση του γαλλικού κεφαλαίου. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Μακρόν χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες:

-- Η πρώτη αφορά τη λεγόμενη «δημοκρατική εκπροσώπηση». Περιλαμβάνονται αλλαγές όπως η πιο συχνή διοργάνωση δημοψηφισμάτων, η μείωση του αριθμού των βουλευτών, των θητειών κ.τ.λ., που αφορούν τη μεγαλύτερη ευελιξία του αστικού κράτους.

-- Η δεύτερη αφορά μια - γενικά - «δημοσιονομική δικαιοσύνη», ενότητα στην οποία εντάχτηκαν «μειώσεις φόρων εισοδήματος», χωρίς όμως ολοκληρωμένες διευκρινίσεις ποια ακριβώς τμήματα του πληθυσμού αφορά, όπως και ενδεχόμενα «ισοδύναμα μέτρα» (με τα οποία συχνά τα λαϊκά στρώματα βλέπουν να τους παίρνουν από τη δεξιά τσέπη τα ψίχουλα που τους είχαν δώσει από την αριστερή).

-- Η τρίτη αφορά την «οικολογία», στο πλαίσιο της οποίας ο Μακρόν ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «Συμβουλίου για την οικολογική άμυνα», για το συντονισμό και την επιτάχυνση διαφόρων σχεδιασμών (π.χ. ενεργειακών) που καταρτίζονται στο όνομα της «υπεράσπισης του περιβάλλοντος».

-- Η τέταρτη βαφτίστηκε «Μεγάλο εθνικό σχέδιο για τη Γαλλία» και περιλαμβάνει «ριζική μεταρρύθμιση» π.χ. της μεταναστευτικής πολιτικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο φουλ οι προεκλογικές μηχανές και τα πολιτικά παζάρια (2022-04-15 00:00:00.0)
Συνομιλίες για «νέα αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής ασφάλειας» και διεθνείς συγκρούσεις (2020-06-30 00:00:00.0)
Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία (2020-06-27 00:00:00.0)
Αύριο η νέα πανεθνική απεργία (2020-01-23 00:00:00.0)
Θέτει όρους για την επανεκκίνηση των συνομιλιών με τη Ρωσία (2019-06-19 00:00:00.0)
Διεκδικεί δάφνες στην καταστολή και την αντιλαϊκή κλιμάκωση (2018-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ