Σάββατο 27 Απρίλη 2019 - Κυριακή 28 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Συνεχίζονται οι έρευνες και τα ερωτήματα

Πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν για το μακελειό που σημειώθηκε την 21η Απρίλη στη Σρι Λάνκα, όπου βρήκαν το θάνατο 359 άνθρωποι (σύμφωνα με τα στοιχεία που ήταν γνωστά έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) και τραυματίστηκαν εκατοντάδες ακόμα.

Οι απανωτές βομβιστικές επιθέσεις, που έγιναν ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα των καθολικών, σε καθολικές εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία γεμάτα κόσμο, όπως και οι δεκάδες ακόμα βόμβες που, σύμφωνα με τις αρχές, εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν τις μέρες που ακολούθησαν, φανερώνουν ένα καλοστημένο σχέδιο, που μάλιστα εκδηλώθηκε σε μια περίοδο που σοβαροί ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί «τρέχουν» στην Κεντρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ η εμπειρία δείχνει σταθερά πως η δράση «τρομοκρατικών οργανώσεων» και η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» αποτελούν εκδήλωση ευρύτερων και βαθύτερων αναμετρήσεων, ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Οι αρχές της Σρι Λάνκα μιλούν για «διεθνές δίκτυο» που εμπλέκεται στην οργάνωση των επιθέσεων, ενώ ήδη «τρέχουν» σενάρια για άμεση εμπλοκή και του «Ισλαμικού Κράτους» (ορισμένοι αμφισβητούν την ανάληψη ευθύνης που ανακοινώθηκε). Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης η χώρα κηρύχτηκε σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», με το στρατό και την αστυνομία να αποκτούν πρόσθετες εξουσίες για συλλήψεις και ανακρίσεις χωρίς δικαστικές εντολές. Πάντως, τα ερωτήματα αυξάνουν και δηλώσεις (με φόντο και την ενδοαστική αντιπαράθεση που εκφράζεται στην κόντρα πρωθυπουργού - Προέδρου) υπουργών ότι υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενες επιθέσεις αλλά αυτές δεν έφτασαν στις αρμόδιες αρχές. Ολα αυτά, με φόντο την «ετοιμότητα» που εξέφρασαν πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, ΕΕ κ.ά.) να συνδράμουν τις έρευνες και γενικότερα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ