ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
2οι ΠΑΡΑΚΤΙΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΠΑΤΡΑ
Ανοιξε η αυλαία της διοργάνωσης

Θολό τοπίο όσον αφορά τα οφέλη για τον λαό της περιοχής

Ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης στην τελετή έναρξης των αγώνων
Ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης στην τελετή έναρξης των αγώνων
Mε τα οφέλη από τη διοργάνωση για τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής στον τομέα του αθλητισμού να προβλέπονται σχεδόν μηδαμινά, έγινε στην Πάτρα η τελετή έναρξης των φετινών 2ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων.

Στη διοργάνωση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου, συμμετέχουν 26 χώρες από τη Μεσόγειο και περιλαμβάνεται η διεξαγωγή 11 αθλημάτων κυρίως του υγρού στοιχείου. Πρόκειται για μια νεοσύστατη διοργάνωση, που άρχισε το 2015 στην Πεσκάρα της Ιταλίας, και τέσσερα χρόνια μετά επιλέχθηκε ως διοργανώτρια η αχαϊκή πρωτεύουσα.

Ωστόσο, όπως συνέβη και με άλλες αντίστοιχες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις στη χώρα μας στο παρελθόν, και στην περίπτωση των αγώνων της Πάτρας, η επόμενη μέρα, που αφορά την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που δημιουργήθηκαν για την άθληση και την ψυχαγωγία του λαού της περιοχής, κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μηνύματα μπορεί να εκφέρει. Ειδικά για το θέμα αυτό σημειώνεται πως πρόσφατα ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, έθιξε το θέμα του ανύπαρκτου σχεδιασμού για τη μελλοντική αξιοποίηση των εγκαταστάσεων προς όφελος των κατοίκων της περιοχής. Εξαιτίας αυτού ο δήμος Πάτρας αποφάσισε να αποσύρει τον εκπρόσωπό του από την Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων, αλλά και να μην έχει επίσημη παρουσία στις εθιμοτυπικές εκδηλώσεις. Στην τελετή έναρξης ο Κώστας Πελετίδης, συνεπής στην απόφασή του να μην πάρει μέρος στις επίσημες, εθιμοτυπικές τελετές, παρακολούθησε την τελετή έναρξης μαζί με τους Πατρινούς πολίτες. Ο δήμαρχος συνοδευόταν από δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό γήπεδο της διοργάνωσης στην εγκατάσταση «Αρτεμις». Στο καλλιτεχνικό μέρος συμμετείχαν περισσότεροι από 35 καλλιτέχνες (τραγουδιστές, μουσικοί, χορευτές, ακροβάτες κ.ο.κ.) και στο επίκεντρο ήταν η σχέση της πόλης και της διοργάνωσης με το νερό και την άμμο, που αποτελούν τα κυρίαρχα στοιχεία των Αγώνων, καθώς και εικόνες από τη Μεσόγειο.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE 1
VAR και εκπλήξεις σημάδεψαν το ποδαρικό

Την πρώτη του εμφάνιση έκανε το σύστημα VAR στην πρώτη αγωνιστική της Super League

Eurokinissi

Την πρώτη του εμφάνιση έκανε το σύστημα VAR στην πρώτη αγωνιστική της Super League
Τα όσα συνόδευσαν την πρώτη χρήση του VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα, οι εκπλήξεις και οι εξελίξεις στην ΑΕΚ ήταν αυτά που σημάδεψαν την πρεμιέρα της Super League 1 της νέας σεζόν. Τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις στους αγώνες, σε Λαμία και Φάληρο, οι αποφάσεις των διαιτητών μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος υποβοήθησης προκάλεσαν αντιδράσεις. Πέραν όμως του VAR, απ' το ξεκίνημα της νέας σεζόν δεν έλειψαν και οι γνωστές αντιδράσεις και αμφισβητήσεις σε γενικότερες διαιτητικές αποφάσεις, οι αλληλοκατηγορίες κ.τ.λ. Αποδεικνύεται έτσι ότι παρά την όποια χρήση τεχνολογίας που διαφημίζεται απ' τους αρμοδίους σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο ως λύση, δεν μπορούν να σταματήσουν οι κόντρες συμφερόντων που διεξάγονται και η σαπίλα στο έδαφος του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, που έχει σκοπό τα κέρδη, είτε άμεσα είτε συνδεμένα με αυτό είτε σε ανώτερο επίπεδο.

Κατά τ' άλλα στα αγωνιστικά της πρεμιέρας ξεχωρίζουν οι δύο σπουδαίες εκτός έδρας νίκες, της Ξάνθης και του νεοφώτιστου Βόλου σε ΟΑΚΑ και Ν. Σμύρνη, αντίστοιχα. Οι Ακρίτες έκαναν την έκπληξη και επιβλήθηκαν της προβληματικής ΑΕΚ με 2-1 ξεκινώντας ιδανικά την παρουσία τους στη νέα σεζόν. Τα γκολ για τους φιλοξενούμενους που προηγήθηκαν με 2-0 πέτυχαν οι Γουίλιαμ (67'), Μπαριέντος (87'), ενώ για την ΑΕΚ μείωσε ο Ολιβέιρα στο 90'. Μετά το ματς οι εξελίξεις στην Ενωση ήταν καταιγιστικές με τους διοικούντες την ΠΑΕ να ανακοινώνουν τη λύση της συνεργασίας με τον Πορτογάλο τεχνικό Μιγκέλ Καρντόσο, αλλά και τον τεχνικό διευθυντή, Νίκο Λυμπερόπουλο. Η κακή εικόνα της ομάδας στις μέχρι τώρα επίσημες υποχρεώσεις στην Ευρώπη αλλά και οι αντιδράσεις του κόσμου που στον αγώνα με την Ξάνθη ήταν έντονες πριν και κυρίως μετά τη λήξη, στάθηκαν αφορμές για τις συγκεκριμένες αποφάσεις.

Eurokinissi

Στη Ν. Σμύρνη, με σπουδαίο τρόπο ξεκίνησε την παρουσία του στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΝΠΣ Βόλου, που νίκησε με 2-1 τον Πανιώνιο. Η ομάδα του Χουάν Φεράντο πήρε την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα με δύο γκολ του Χουάν Μουνίθ (38', 74'), το πρώτο με εκτέλεση φάουλ, το δεύτερο με εξαιρετική ενέργεια στην αντεπίθεση, μετά από επανέλεγχο της φάσης με VAR. Οι γηπεδούχοι μείωσαν με τον Μπανανά (90').

Στα αξιοσημείωτα της πρεμιέρας η ισοπαλία 1-1 στο Περιστέρι όπου η ΑΕΛ έμεινε όρθια απέναντι στον γηπεδούχο Ατρόμητο, αλλά και η αντίστοιχη με το ίδιο σκορ στη Λαμία, όπου η τοπική ομάδα και ο Παναθηναϊκός μοιράστηκαν τους βαθμούς. Χωρίς νικητή έμεινε και η αναμέτρηση στο «Κλ. Βικελίδης» μεταξύ Αρη και ΟΦΗ (1-1).

Τέλος, τα φαβορί του φετινού πρωταθλήματος, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός, αν και με χαμηλό τέμπο σε απόδοση, πήραν τις νίκες στις έδρες τους απέναντι σε Παναιτωλικό με 2-1 και Αστέρα Τρίπολης με 1-0, αντίστοιχα.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΦΗΒΩΝ/ΝΕΑΝΙΔΩΝ
Χρυσή... τορπίλη ο Παπαστάμος

Την κυριαρχία του στο αγώνισμα των 400 μ. Μεικτής Ατομικής πιστοποίησε ο νεαρός Απόστολος Παπαστάμος, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης εφήβων - νεανίδων της Βουδαπέστης. Ο αθλητής του ΝΟ Χανίων δεν άφησε κανένα περιθώριο, καθώς ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, πετυχαίνοντας και νέο παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων, με επίδοση 4.11.93. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Ρώσος Ιλια Μπορόντιν (2ος) με 4.12.95 και ο Γάλλος Λεόν Μαρσάντ (3ος) με 4.16.37.

Αυτό ήταν το δεύτερο μετάλλιο του Ελληνα κολυμβητή στη διοργάνωση καθώς είχε προηγηθεί το χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. μεικτή ατομική. Σημειώνεται πως ο Ελληνας κολυμβητής κατέχει τους τίτλους στα συγκεκριμένα αγωνίσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποδεικνύοντας την κυριαρχία του αλλά και το ταλέντο που δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για την ελληνική κολύμβηση.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Τάσος Παπαδόπουλος, αμέσως μετά το χρυσό μετάλλιο και την κατάρριψη του ρεκόρ, δήλωσε: «Είμαστε πολύ συγκινημένοι με αυτό που πέτυχε ο Απόστολος σήμερα. Δεν υπάρχουν πολλά λόγια για να περιγράψει κανείς το κατόρθωμά του. Εσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ και ο χρόνος αυτός μπορεί εύκολα να του δώσει μία θέση στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ συγχαίρει τους Χανιώτες αθλητές Κωνσταντίνο Λιβανό, δυο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή στην ποδηλασία, και Απόστολο Παπαστάμο, παγκόσμιο πρωταθλητή στην κολύμβηση, μέλη των ομάδων «Τάλως» και Ναυτικός Ομιλος Χανίων αντίστοιχα, καθώς επίσης και τους προπονητές τους, Μαρεντάκη Παναγιώτη και Τζιλιβάκη Κωνσταντίνο, για την ολόπλευρη στήριξη που δίνουν στους νεαρούς πρωταθλητές, αλλά και τις οικογένειές τους και τις ομάδες τους. Στη σχετική ανακοίνωσή της, η ΤΕ Χανίων του Κόμματος σημειώνει ακόμα:

«Η επιτυχία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη γιατί οι εγκαταστάσεις στο νομό μας είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Για παράδειγμα, στην ποδηλασία οι προπονητές και οι αθλητές προπονούνται καθημερινά στο λιοπύρι και στη βροχή διακινδυνεύοντας τη σωματική τους ακεραιότητα. Εχουμε την πρωτοτυπία να έχουμε παγκόσμιο πρωταθλητή ποδηλασίας πίστας χωρίς να υπάρχει πίστα! Και την ίδια στιγμή να παραμένει γιαπί το ποδηλατοδρόμιο στα Καθιανά από το 2003. Αντίστοιχα και με το μοναδικό κλειστό κολυμβητήριο στο Πολυτεχνείο, που δεν έχει παραδοθεί και καταρρέει από το 2003, αλλά και με το ανοιχτό κολυμβητήριο να έχει σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας.

Καλούμε τους αθλητές να συνεχίσουν με το ίδιο πείσμα και να πετύχουν περισσότερες διακρίσεις, ο αθλητισμός είναι "στίβος" σφυρηλάτησης υγιών χαρακτήρων που προφυλάσσει από πολλές κακοτοπιές.

Καλούμε γονείς και αθλητές να διεκδικήσουν σύγχρονες δημόσιες - δωρεάν αθλητικές εγκαταστάσεις στο νομό».

ΒΟΛΕΪ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Μια ανάσα από τους 16 η Εθνική

Την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Βόλεϊ Γυναικών θέλει να σφραγίσει σήμερα η Εθνική, που στο πλαίσιο του ομίλου που διεξάγεται στην Τουρκία αντιμετωπίζει τη Βουλγαρία (19.30 ΕΡΤ) για την 3η αγωνιστική του Α' γύρου.

Η Ελλάδα, έχοντας μέχρι τώρα δύο σημαντικές νίκες επί βασικών της αντιπάλων για τις θέσεις πρόκρισης, με Γαλλία 3-0 (25-12, 25-21, 25-21) και Φινλανδία με 3-1 (26-24, 15-25, 25-21, 27-25) και μια ήττα από την οικοδέσποινα Τουρκία (3-0), ουσιαστικά κλείδωσε την παρουσία της στους 16. Η Εθνική μετά τις τρεις αγωνιστικές ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με Σερβία και Τουρκία, ενώ μετά τη σημερινή αναμέτρηση με τη Βουλγαρία θα ακολουθήσει αυτή με τη Σερβία για την 4η και τελευταία αγωνιστική αύριο, Τετάρτη 28 Αυγούστου. Στην επόμενη φάση περνάνε οι 4 πρώτες ομάδες των 4 ομίλων. Κόντρα στη Φινλανδία για την 3η αγωνιστική, η Εθνική συνέχισε στα ίδια καλά επίπεδα όπως και στην προηγούμενη αναμέτρηση με τη Γαλλία, έχοντας ως πρωταγωνίστριες στην επίθεση τις Βασιλαντωνάκη και Στράτζαλη που κέρδισαν 49 από τους 59 πόντους αντίστοιχα. Παρά το κακό δεύτερο σετ, όπου οι Ελληνίδες παίκτριες έδειξαν να έχουν προβλήματα στην υποδοχή, εντούτοις στη συνέχεια βελτιώθηκαν αισθητά φθάνοντας στην πολύτιμη νίκη.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ ΑΝΔΡΩΝ - ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Θετικό ξεκίνημα για την ελληνική αποστολή

Θετικό ήταν το ξεκίνημα για την ελληνική αποστολή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Ανδρών - Γυναικών που διεξάγεται στο Λινζ της Αυστρίας. Από ελληνικής πλευράς στην πρεμιέρα της διοργάνωσης υπήρξε η πρόκριση τριών πληρωμάτων στα προημιτελικά με βλέψεις μάλιστα για ακόμη ψηλότερα.

Αρχικά στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου των γυναικών το δίδυμο των Μαρίας Κυρίδου και Χριστίνας Μπούρμπου πήρε τη 2η θέση στην προκριματική σειρά με χρόνο 7.13.98 και προκρίθηκε απευθείας στα προημιτελικά του αγωνίσματος αποφεύγοντας τη διαδικασία του εξτρά αγώνα.

Σπουδαία πρεμιέρα έκανε ο Στέφανος Ντούσκος στο σκιφ των ανδρών. Ο πρωταθλητής των Ιωαννίνων πήρε την πρώτη θέση στη σειρά του με χρόνο 7.05.55 και πέρασε στην πρώτη φάση των προημιτελικών αποφεύγοντας τουλάχιστον μια κούρσα. Την πρόκριση για τα προημιτελικά πήρε και στο σκιφ ελααφρών βαρών ο Λευτέρης Κόνσολας. Ο Ελληνας πρωταθλητής τερμάτισε στην 3η θέση στον προκριματικό με χρόνο 7.20.74 και δεν θα χρειαστεί να πάρει μέρος στον επαναληπτικό.

Αντίθετα, στη δίκωπο των ανδρών οι Θανάσης Παλαιοπάνος και Γιάννης Καλανδαρίδης θα αγωνιστούν στον επαναληπτικό αφού στον προκριματικό πήραν την 5η θέση με χρόνο 6.43.88 όπως και στο διπλό ελαφρύ των ανδρών οι Πέτρος Γκαϊδατζής - Αντώνη Παπακωνσταντίνου που ήταν 4οι στον προκριματικό με χρόνο 6.51.27.

Η Κατερίνα Νικολαΐδου στο σκιφ γυναικών πήρε την 4η θέση με χρόνο 8.28.66.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ