ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Δεύτερη μέρα διαδηλώσεων και συλλήψεων στην Καταλονία

Με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης συναντήθηκε χτες ο Σάντσεθ

Από τις διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη

Copyright 2019 The Associated

Από τις διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Νέες διαδηλώσεις υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Καταλονίας έγιναν προχτές το βράδυ στη Βαρκελώνη και σε άλλες περιοχές, κατά τη διάρκεια των οποίων ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ μερίδας διαδηλωτών και της αστυνομίας. Συνολικά 51 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Καταλονία, και συγκεκριμένα σε Βαρκελώνη, Ταραγόνα και Λέριδα. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στη Ζιρόνα.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις αρχές της βδομάδας, μετά την καταδικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για επιβολή 9 - 13 ετών κάθειρξης στους αυτονομιστές πρώην ηγέτες της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τον Οκτώβρη του 2017. Οι αυτονομιστές ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να πιέζουν για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την αυτονομία της Καταλονίας, δηλώνοντας ότι οι ποινές ενδυνάμωσαν το κίνημα. Οι έντονες διαμαρτυρίες που πυροδοτήθηκαν ξανά στην Καταλονία αναμένεται να αφήσουν το αποτύπωμά τους στις νέες πρόωρες εθνικές εκλογές, που θα γίνουν στην Ισπανία στις 10 Νοέμβρη. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι και πάλι η δυνατότητα τμήματος της αστικής τάξης της Καταλονίας, που βλέπει στην ανεξαρτησία από την Ισπανία διέξοδο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του, να χειραγωγεί και λαϊκές δυνάμεις, που αντιδρούν επίσης στα μέτρα καταστολής.

Στη Βαρκελώνη οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Τρίτη το βράδυ έξω από κυβερνητικά κτίρια και ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια. Επίσης η αστυνομία χτύπησε με γκλοπ διαδηλωτές που προσπάθησαν να αποκλείσουν αυτοκινητοδρόμους και έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην περιοχή. Αλλού, διαδηλωτές άναψαν κεριά, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελευθερία για τους πολιτικούς κρατούμενους».

Χτες το μεσημέρι ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Κιμ Τόρα, συμμετείχε σε αυτονομιστική διαδήλωση της Εθνικής Συνέλευσης Καταλονίας (ANC) στη Ζιρόνα, ενώ απέφυγε να καταδικάσει «τη βία».

Στο μεταξύ, το Βέλγιο παρέλαβε το τρίτο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας για τον πρώην πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Εισαγγελίας Βρυξελλών, προσθέτοντας ότι «η υπόθεση αυτή θα χρειαστεί ενδελεχή δικαστική ανάλυση» λόγω της πολυπλοκότητάς της.

Χτες ο πρόεδρος της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, συναντήθηκε ξεχωριστά με τους τρεις ηγέτες των βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, τον Πάμπλο Κασάδο (Λαϊκό Κόμμα), τον Πάμπλο Ιγκλέσιας (Unidas Podemos) και τον Αλμπέρτ Ριβέρα (φιλελεύθερο συνονθύλευμα «Πολίτες»). Ο Σάντσεθ ενημέρωσε τον Κασάδο ότι «δεν αποκλείει κανένα σενάριο», αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση. Ο Κασάδο κάλεσε την υπηρεσιακή κυβέρνηση να αποστείλει αίτημα στον Τόρα να συμμορφωθεί με το Σύνταγμα και το νόμο, ως μέτρο πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 155, που απαγορεύει την απόσχιση Περιφέρειας από την Ισπανία.

Θυμίζουμε ότι προχτές ο υπηρεσιακός Ισπανός ΥΠΕΞ Ζοζέπ Μπορέλ είχε χαρακτηρίσει τη «σύγκρουση» στην Καταλονία πολιτικό ζήτημα, που δεν μπορεί να λυθεί μέσω δικαστηρίων, και είχε καλέσει σε «διάλογο στο πλαίσιο του Συντάγματος».

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Φρένο» στην απεμπλοκή στρατευμάτων σε Ζολότε και Πετρόφσκι

Ενώ η Ουκρανία φαίνεται να σκληραίνει τη στάση της ως προς την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Δεν προχωρά η απεμπλοκή των στρατευμάτων στη γραμμή επαφής με την Ανατολική Ουκρανία, καθώς η προχτεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής (Ουκρανία, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη - ΟΑΣΕ) στο Μινσκ δεν κατάφερε να ορίσει νέο χρονοδιάγραμμα μετά τις αποτυχημένες απόπειρες της προηγούμενης βδομάδας. Θυμίζουμε ότι σε Ζολότε και Πετρόφσκι, στη γραμμή επαφής, εθνικιστικές - φασιστικές ομάδες, βετεράνοι και «εθελοντικά τάγματα» έχουν εντείνει την παρουσία τους, απειλώντας πως αν οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις αποσυρθούν θα καταλάβουν οι ίδιοι τις θέσεις τους απέναντι στους «πολιτοφύλακες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Κατά τ' άλλα, η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, η αμνήστευσή τους και οι συνθήκες για το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς και για τη διεξαγωγή εκλογών εκεί, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Ομάδας Επαφής, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Μάρτιν Ζάιντικ. Η επόμενη συνάντηση στο Μινσκ θα πραγματοποιηθεί στις 29 Οκτώβρη.

Σχολιάζοντας τοποθέτηση της ουκρανικής πλευράς ότι η διάλυση των «ψευτο-κρατικών δομών» των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ θα πρέπει να αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε πως κάτι τέτοιο ίσως υπονοεί άρνηση των συμφωνιών του Μινσκ. Σημείωσε ακόμα «την έκπληξη της Μόσχας, του Βερολίνου και του Παρισιού», δηλαδή των άλλων τριών μερών του «σχήματος της Νορμανδίας» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία.

Είναι γεγονός πάντως ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει σκληρύνει τις τελευταίες μέρες τη στάση της, επαναφέροντας το ζήτημα μιας «εναλλακτικής» (βλ. ΗΠΑ) αν αποτύχουν οι συμφωνίες του Μινσκ, όπως και την ανάπτυξη «ειρηνευτικής αποστολής» του ΟΗΕ.

«Κανείς δεν έχει επενδύσει στην Ουκρανία όσο η ΕΕ»

Σε κάθε περίπτωση, η αντιπαράθεση ΕΕ - ΗΠΑ - Ρωσίας για το «πάνω χέρι» στη διευθέτηση φαίνεται ότι οξύνεται.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε προχτεσινή ομιλία της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέφερε ότι η σταθερή ανάπτυξη της Ουκρανίας παραμένει προτεραιότητα για την ΕΕ και μία από τις βασικές ιδέες της «Παγκόσμιας Στρατηγικής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας», όπως επίσης η οικονομική ανάπτυξη της Αφρικής και η διατήρηση της πυρηνικής Συμφωνίας με το Ιράν.

«Σε σύγκριση με πριν από πέντε χρόνια, η Ουκρανία είναι μια πολύ πιο ισχυρή χώρα» και εξαιτίας της συμβολής της ΕΕ. «Μέσα σε πέντε χρόνια έχουμε συγκεντρώσει το μεγαλύτερο πακέτο υποστήριξης στην Ιστορία της ΕΕ. Κανείς δεν έχει επενδύσει στην Ουκρανία τόσο πολύ όσο εμείς, και ποτέ δεν επενδύσαμε οπουδήποτε αλλού όσο στην Ουκρανία», σημείωσε χαρακτηριστικά η Μογκερίνι.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Ουκρανού πρώην πρέσβη στις ΗΠΑ, Βαλερί Τσάλι, ότι η Ουκρανία «μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει κατά την κρίση της αυτά τα νέα συστήματα αντιαρματικών πυραύλων, τα "Javelin", που αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ, και να τα αναπτύξει όπου θέλει, για παράδειγμα στην Ανατολική Ουκρανία». Τα «Javelin» είναι αμερικανικοί φορητοί εκτοξευτές πυραύλων και έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν οχήματα εδάφους (τανκς κ.λπ.), drones και ελικόπτερα.

ΗΠΑ - ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Ενέκρινε ψήφισμα για τη «δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ»

Εντονη η αντίδραση του Πεκίνου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, εξέφρασε τη «μεγάλη αγανάκτηση» και την «απόλυτη εναντίωση» του Πεκίνου σε τέσσερα νομοσχέδια που ενέκρινε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων και με τα οποία οι ΗΠΑ ουσιαστικά στηρίζουν για άλλη μια φορά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε μεταξύ άλλων «νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ», που προβλέπει ότι για να διατηρηθεί το ειδικό οικονομικό καθεστώς που η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει στο Χονγκ Κονγκ, πρέπει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επαληθεύει κάθε χρόνο ότι... δεν παραβιάζονται αστικά και ανθρώπινα δικαιώματα από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ. Ακόμα, προβλέπονται διάφορες κυρώσεις σε αξιωματούχους που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν «θεμελιώδεις ελευθερίες».

«Προτρέπουμε τις ΗΠΑ (...) να σταματήσουν αμέσως να αναμειγνύονται στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», σημείωσε ο Γκενγκ, συμπληρώνοντας ότι η εφαρμογή τέτοιων μέτρων μπορεί να προκαλέσει τη λήψη «σθεναρών αντιμέτρων» από την πλευρά του Πεκίνου. «Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλα συμφέροντα στο Χονγκ Κονγκ. Αν το σχέδιο νόμου εγκριθεί οριστικά, αυτό θα βλάψει όχι μόνο τα κινεζικά συμφέροντα και τις σινοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και τα αμερικανικά συμφέροντα», υποστήριξε. Το ζήτημα στο Χονγκ Κονγκ σήμερα, πρόσθεσε, «δεν είναι καθόλου αυτό των λεγόμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, αλλά ο τερματισμός της βίας, η αποκατάσταση της τάξης και του κράτους δικαίου το ταχύτερο δυνατόν».

Βεβαίως, οι ΗΠΑ δεν επικαλούνται τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και τη «δημοκρατία» γιατί ανησυχούν αληθινά για τις συνθήκες ζωής και εργασίας που επικρατούν στο Χονγκ Κονγκ, αλλά σε μια επίδειξη υποκριτικού ενδιαφέροντος για το καθεστώς που σήμερα εφαρμόζεται στην αυτόνομη αυτή περιφέρεια της Κίνας, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά κέντρα διεθνώς. Οι ίδιες οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν προ μηνών στο Χονγκ Κονγκ εντάσσονται στο πλαίσιο της συζήτησης που διευρύνεται σε διεθνές επίπεδο για τους όρους αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ και το αν τελικά πρέπει να «επικαιροποιηθεί» η σχέση του με την κεντρική κινεζική κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαδηλώσεις έχουν δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της προκήρυξης δημοψηφίσματος για ενίσχυση της αυτονομίας ή ακόμα και για ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.

Στο μεταξύ, χτες, η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Κάρι Λαμ δεν κατάφερε να μιλήσει στο Κοινοβούλιο, εξαιτίας έντονων αντιδράσεων βουλευτών της αντιπολίτευσης, που φώναζαν συνθήματα όπως «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Τους 74 έφταναν χτες οι νεκροί στην Ιαπωνία, όπου το πρόσφατο πέρασμα του τυφώνα «Χαγκίμπις» άφησε πίσω του μεγάλες καταστροφές, ξεμπροστιάζοντας την απουσία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας σε μια τόσο ανεπτυγμένη χώρα. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι εξακολουθούσαν να αγνοούνται.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν χτες στο Αφγανιστάν και άλλα 26 άτομα τραυματίστηκαν (ανάμεσά τους και 20 μαθητές) μετά από επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό στην ανατολική επαρχία Λαγκμάν. Στόχος φαίνεται ότι ήταν το γενικό αρχηγείο της αστυνομίας στην περιοχή. Την ευθύνη δεν είχε αναλάβει ακόμα κανείς, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενταση και αντεγκλήσεις με επίκεντρο τις θέσεις της γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που θεωρείται από τα φαβορί των Δημοκρατικών για το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2020, επικράτησαν αργά προχτές βράδυ στο νέο ντιμπέιτ των υποψηφίων στο Γουότερβιλ του Οχάιο. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι θέσεις των υποψηφίων γύρω από τη φορολογία, το σύστημα υγειοφαρμακευτικής περίθαλψης και ασφαλιστικής κάλυψης. Αντίθετα, «ενωμένοι» εμφανίστηκαν όλοι οι υποψήφιοι στο θέμα της έρευνας για πιθανή παραπομπή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης.

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Νοσοκομειακοί γιατροί στην πρωτεύουσα της δυτικοαφρικανικής Γουινέας, Κόνακρι, κατήγγειλαν χτες πως οι δυνάμεις ασφαλείας δολοφόνησαν εννιά διαδηλωτές και τραυμάτισαν πάνω από 70 άλλους στη διάρκεια τριήμερων αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, με αφορμή τις προσπάθειες του Προέδρου της χώρας, Ντιάλλο Μαμάντου Μπέλα, να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία.

ΑΜΜΑΝ.-- Οι αρχές της Ιορδανίας κάλεσαν χτες το Ισραήλ να απελευθερώσει άμεσα την 32χρονη Ιορδανέζα Χίμπα αλ Λαμπάντι που συνελήφθη στις 20 Αυγούστου, όταν διέσχισε εδάφη στα σύνορα της Ιορδανίας ώστε να περάσει στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης. Η παλαιστινιακής καταγωγής γυναίκα πραγματοποιεί εδώ και βδομάδες απεργία πείνας και η κατάσταση της υγείας της θεωρείται ιδιαιτέρως «εύθραυστη».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Το θερμόμετρο της έντασης ανέβασε χτες ξημερώματα η επιχείρηση σύλληψης δύο Σέρβων από τις ειδικές δυνάμεις των Κοσοβάρων Αλβανών στην πόλη Βόρεια Μιτρόβιτσα, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Σέρβοι. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ερευνών για την ανακάλυψη των δολοφόνων του Σέρβου πολιτικού Ολιβερ Ιβάνοβιτς, που πυροβολήθηκε θανάσιμα τον Γενάρη του 2018 έξω από τα γραφεία του κόμματός του. Ο ένας από τους συλληφθέντες είναι ο αστυνομικός επιθεωρητής Ράντε Μπάσαρα, που είχε την ευθύνη για τη διερεύνηση της υπόθεσης Ιβάνοβιτς και θεωρείται ένοχος για απόκρυψη στοιχείων.

ΗΠΑ
«Συμφωνία» στην «Τζένεραλ Μότορς»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συμφωνία με τη διοίκηση της αυτοκινητοβιομηχανίας «General Motors» ανακοίνωσαν πως έκλεισαν χτες βράδυ συνδικαλιστές από την οργάνωση UAW έπειτα από 31 μέρες απεργίας περίπου 50.000 εργατών με στόχο την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τη διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων, μισθολογικών αυξήσεων (μετά από «πάγωμα» μισθών για μία δεκαετία ώστε να «ορθοποδήσει» το μονοπώλιο) και καλύτερη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Εως αργά χτες βράδυ, ηγετικά στελέχη του συνδικάτου UAW κράτησαν μυστικές βασικές πτυχές της συμφωνίας προκειμένου να αποφανθούν, σήμερα, στη διάρκεια σχετικής ψηφοφορίας, συνδικαλιστές της «General Motors».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ