Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Δεύτερη μέρα διαδηλώσεων και συλλήψεων στην Καταλονία

Με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης συναντήθηκε χτες ο Σάντσεθ

Από τις διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη

Copyright 2019 The Associated

Από τις διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Νέες διαδηλώσεις υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Καταλονίας έγιναν προχτές το βράδυ στη Βαρκελώνη και σε άλλες περιοχές, κατά τη διάρκεια των οποίων ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ μερίδας διαδηλωτών και της αστυνομίας. Συνολικά 51 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Καταλονία, και συγκεκριμένα σε Βαρκελώνη, Ταραγόνα και Λέριδα. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στη Ζιρόνα.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις αρχές της βδομάδας, μετά την καταδικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για επιβολή 9 - 13 ετών κάθειρξης στους αυτονομιστές πρώην ηγέτες της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τον Οκτώβρη του 2017. Οι αυτονομιστές ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να πιέζουν για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την αυτονομία της Καταλονίας, δηλώνοντας ότι οι ποινές ενδυνάμωσαν το κίνημα. Οι έντονες διαμαρτυρίες που πυροδοτήθηκαν ξανά στην Καταλονία αναμένεται να αφήσουν το αποτύπωμά τους στις νέες πρόωρες εθνικές εκλογές, που θα γίνουν στην Ισπανία στις 10 Νοέμβρη. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι και πάλι η δυνατότητα τμήματος της αστικής τάξης της Καταλονίας, που βλέπει στην ανεξαρτησία από την Ισπανία διέξοδο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του, να χειραγωγεί και λαϊκές δυνάμεις, που αντιδρούν επίσης στα μέτρα καταστολής.

Στη Βαρκελώνη οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Τρίτη το βράδυ έξω από κυβερνητικά κτίρια και ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια. Επίσης η αστυνομία χτύπησε με γκλοπ διαδηλωτές που προσπάθησαν να αποκλείσουν αυτοκινητοδρόμους και έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην περιοχή. Αλλού, διαδηλωτές άναψαν κεριά, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελευθερία για τους πολιτικούς κρατούμενους».

Χτες το μεσημέρι ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Κιμ Τόρα, συμμετείχε σε αυτονομιστική διαδήλωση της Εθνικής Συνέλευσης Καταλονίας (ANC) στη Ζιρόνα, ενώ απέφυγε να καταδικάσει «τη βία».

Στο μεταξύ, το Βέλγιο παρέλαβε το τρίτο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας για τον πρώην πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Εισαγγελίας Βρυξελλών, προσθέτοντας ότι «η υπόθεση αυτή θα χρειαστεί ενδελεχή δικαστική ανάλυση» λόγω της πολυπλοκότητάς της.

Χτες ο πρόεδρος της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, συναντήθηκε ξεχωριστά με τους τρεις ηγέτες των βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, τον Πάμπλο Κασάδο (Λαϊκό Κόμμα), τον Πάμπλο Ιγκλέσιας (Unidas Podemos) και τον Αλμπέρτ Ριβέρα (φιλελεύθερο συνονθύλευμα «Πολίτες»). Ο Σάντσεθ ενημέρωσε τον Κασάδο ότι «δεν αποκλείει κανένα σενάριο», αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση. Ο Κασάδο κάλεσε την υπηρεσιακή κυβέρνηση να αποστείλει αίτημα στον Τόρα να συμμορφωθεί με το Σύνταγμα και το νόμο, ως μέτρο πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 155, που απαγορεύει την απόσχιση Περιφέρειας από την Ισπανία.

Θυμίζουμε ότι προχτές ο υπηρεσιακός Ισπανός ΥΠΕΞ Ζοζέπ Μπορέλ είχε χαρακτηρίσει τη «σύγκρουση» στην Καταλονία πολιτικό ζήτημα, που δεν μπορεί να λυθεί μέσω δικαστηρίων, και είχε καλέσει σε «διάλογο στο πλαίσιο του Συντάγματος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση επιδιώκει να μπλοκάρει συζήτηση για «ανεξαρτησία» της Καταλονίας (2024-03-28 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η ενδοαστική αντιπαράθεση για την Καταλονία (2019-10-26 00:00:00.0)
Συλλήψεις και άκυρο το δημοψήφισμα (2017-10-18 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη η ενδοαστική σύγκρουση (2017-10-08 00:00:00.0)
Εν αναμονή νέων επεισοδίων στην κόντρα τμημάτων του κεφαλαίου (2017-10-05 00:00:00.0)
Απόφαση της Βουλής για δρομολόγηση απόσχισης (2015-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ