Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Συλλήψεις και άκυρο το δημοψήφισμα

Η αντιπαράθεση στην Ισπανία με αφορμή της Καταλονία κλιμακώνεται, ενώ αύριο Πέμπτη (11 π.μ. ώρα Ελλάδας) λήγει το τελευταίο τελεσίγραφο της κεντρικής κυβέρνησης στην τοπική κυβέρνηση να αποσύρει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας, μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτώβρη και τις εξελίξεις που ακολούθησαν. Χτες, με απόφαση του ισπανικού Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, έγιναν δύο συλλήψεις επικεφαλής αυτονομιστικών οργανώσεων της Καταλονίας, του Ζόρντι Κουσάρτ της «Omnium Cultural» και του Ζόρντι Σάντσες της «Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης» (ANC), οι οποίοι κατηγορούνται για «στάση». Το γεγονός αυτό προκάλεσε διαδηλώσεις οπαδών της ανεξαρτησίας και όσων αντιδρούν στην καταστολή του ισπανικού κράτους.

Την ίδια ώρα, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ομόφωνα εξέδωσε απόφαση που καθιστά άκυρο το δημοψήφισμα της 1η Οκτώβρη και το σχετικό νόμο του καταλανικού Κοινοβουλίου της 6ης Σεπτέμβρη, που οδήγησε σε αυτό, σημειώνοντας ότι οδήγησε σε πράξη ενάντια στο νόμο και την ενότητα του κράτους. Το ίδιο δικαστήριο είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα παράνομο και αντισυνταγματικό και είχε διατάξει την αποτροπή του.

Για «πολιτικούς κρατούμενους» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζντεμόντ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της νέας σοσιαλδημοκρατίας των «Ποδέμος», Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Πάντως η καταλανική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα αλλάξει στάση, όπως ζητούσε με επιστολή του ο πρωθυπουργός Ραχόι, και επιμένει στην έναρξη διαλόγου, με αναστολή για 2 μήνες της ανεξαρτησίας.

  • Χτες, μαχητικό αεροσκάφος F-18 συνετρίβη στα περίχωρα της Μαδρίτης, στη διάρκεια της απογείωσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Αμυνας. Το δυστύχημα στη στρατιωτική βάση Τορεχόν είναι το δεύτερο μέσα σε λίγες μέρες, μετά τη συντριβή αεροσκάφους και το θάνατο πιλότου στις 14 Οκτώβρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ