Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέο έγκλημα, αυτή τη φορά σε ορυχείο

Τα εργατικά δυστυχήματα καταγγέλλει το ΠΑΜΕ

Από τον τόπο όπου 6 εργάτες θυσιάστηκαν για τα κέρδη των εκμεταλλευτών τους
Από τον τόπο όπου 6 εργάτες θυσιάστηκαν για τα κέρδη των εκμεταλλευτών τους
Εξι ακόμα Τούρκοι εργάτες πλήρωσαν με τη ζωή τους το κυνήγι του κέρδους χτες, όταν κατέρρευσε στοά ανθρακωρυχείου στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ. Το ίδιο το υπουργείο Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για ορυχείο που δούλευε χωρίς άδειες, ουσιαστικά χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας.

Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, 4 ακόμα εργάτες είχαν σκοτωθεί στα διυλιστήρια της TURPAS, στη Σμύρνη. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας το δυστύχημα και σημειώνοντας ότι τα τουρκικά συνδικάτα είχαν καταγγείλει εδώ και καιρό τις συνθήκες εντατικοποίησης στο συγκεκριμένο εργοστάσιο ως «προσκλητήριο θανάτου», ενώ είναι ενδεικτικό ότι και τα τελευταία 4 θύματα δούλευαν σε εργολαβικό συνεργείο.

Μάλιστα, το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι το νέο δυστύχημα αποτελεί συνέχεια πολλών ακόμη στην ΤURPAS. Ενδεικτικά: Στις 7 Δεκέμβρη 2009, δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σε έκρηξη στο διυλιστήριο. Στις 13 Οκτώβρη 2014, ένας εργαζόμενος σκοτώθηκε όταν δούλευε στον εναλλάκτη θερμότητας. Το 2015, ένας ακόμα σκοτώθηκε κατά τη νυχτερινή βάρδια. Στις 15 Μάη 2017, 3 τραυματίστηκαν κατά τον έλεγχο του προϊόντος στην επεξεργασία χημικών.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή του: «Και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, τα κέρδη και η "ανάπτυξη" των αφεντικών, στηρίζονται στην εκμετάλλευση, μέχρι θανάτου, των εργατών. Οχι Αλλο Αίμα Εργατών Για Τα Κέρδη Του Κεφαλαίου!».

Εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συναδέλφους των νεκρών, εκφράζει ταυτόχρονα «την ταξική μας αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Τουρκίας, στα συνδικάτα - μέλη της ΠΣΟ, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων των εργατών της Τουρκίας», απαιτώντας και την άμεση τιμωρία των υπευθύνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ