Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε στην προχτεσινή του συνεδρίαση νέα μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας, τα οποία ενισχύουν τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τα βασικότερα σημεία της απόφασης αφορούν:

-- Πλήρη απαγόρευση επενδύσεων στη Β. Κορέα, σε όλους τους τομείς, ενώ πριν οι περιορισμοί αφορούσαν τομείς όπως πυρηνική βιομηχανία, βιομηχανία συμβατικών όπλων, χημική βιομηχανία, μεταλλουργία, αεροδιαστημική κ.ά.

-- Πλήρη απαγόρευση της πώλησης προϊόντων διύλισης πετρελαίου και αργού πετρελαίου στη Β. Κορέα.

-- Μείωση του ποσού των προσωπικών εμβασμάτων που στέλνονται στη Β. Κορέα, από τα 15.000 στα 5.000 ευρώ, με το σκεπτικό ότι τα εμβάσματα χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της χώρας. Με το ίδιο σκεπτικό, συμφωνήθηκε να μην ανανεωθούν οι άδειες εργασίας υπηκόων της Β. Κορέας, εξαιρουμένων προσφύγων και άλλων ατόμων που τυγχάνουν διεθνούς προστασίας.

-- Ακόμα, αυξήθηκε ο κατάλογος προσώπων και οντοτήτων (με 3 και 6 αντίστοιχα) που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Τα νέα μέτρα διαμορφώθηκαν σε ένα φόντο πυκνών διεργασιών, διπλωματικών αλλά και στρατιωτικών, γύρω από τη Χερσόνησο, ενώ κλιμακώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε Ασία - Ειρηνικό, με βασικούς πρωταγωνιστές ΗΠΑ - Κίνα - Ρωσία - Ιαπωνία. Η λυκοσυμμαχία των Βρυξελλών παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά, με δεδομένο ότι αυτές αφορούν τον ευρύτερο συσχετισμό δυνάμεων και φυσικά εκφράζουν το βάθεμα σοβαρών αντιθέσεων ανάμεσα στα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ