Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
BREXIT
Αυξάνονται οι πιέσεις για συμβιβασμό

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Υπό το βάρος της συνεχιζόμενης κόντρας μεταξύ Βρετανών και Ευρωενωσιακών αξιωματούχων ως προς την έλλειψη σημαντικής προόδου στις έως τώρα διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) δημοσιοποίησε χτες έκθεση, προειδοποιώντας ότι τυχόν αδιέξοδο σε αυτές μπορεί να οδηγήσει σε άτακτο Brexit με σοβαρές συνέπειες για τη βρετανική οικονομία.

Στην 130σέλιδη έκθεση του ΟΟΣΑ τονίζεται ότι εάν αποτραπεί το Brexit με πολιτική απόφαση, νέο δημοψήφισμα κ.ά. τότε η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας θα γνώριζε «σημαντική ώθηση» και αύξηση πόρων κατά τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια στερλίνες έως το 2019. Κατά τα λοιπά, επισημαίνει ότι από το πρώτο εξάμηνο τρέχοντος έτους παρουσιάζεται επιβράδυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τονίζοντας ότι τα οφέλη από τη σημαντική μείωση της ανεργίας, που καταγράφεται στο 4,5%, εξασθενούν από τη σημαντική μείωση στις πραγματικές αποδοχές των Βρετανών εργαζομένων. Αναφέρει ακόμη ότι η παραγωγικότητα των εργατών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τώρα έως 25% μικρότερη από αυτήν σε ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία.

Χτες, ο Βρετανός υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων κατηγόρησε τους διαπραγματευτές της ΕΕ ότι ευθύνονται για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις επειδή ελπίζουν να πετύχουν καλύτερη συμφωνία. Εξέφρασε παρ' όλα αυτά την πεποίθηση ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αύριο και μεθαύριο, οι άλλοι ηγέτες των χωρών - μελών θα δώσουν κάτι «ενθαρρυντικό» με στόχο την επίτευξη μίας μεταβατικής συμφωνίας που θα εφαρμοστεί.

Παράλληλα, στο Λουξεμβούργο, ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποίησε ότι «ο χρόνος τρέχει», λέγοντας παράλληλα ότι το προχτεσινό δείπνο εργασίας ανάμεσα στην Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ήταν «καλό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ