Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ράκα και ... κοιτάσματα στο επίκεντρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Οι δυνάμεις ανέκτησαν πλήρως τον έλεγχο της πόλης Ράκα» ανακοίνωσε χτες ο Ταλάλ Σέλο, εκπρόσωπος των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) που απαρτίζουν Κούρδοι και Αραβες μαχητές με τη στήριξη των ΗΠΑ. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δεν συμμερίστηκε την πεποίθηση των δυνάμεων SDF για τη Ράκα, σημειώνοντας πως μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η πόλη ελέγχεται κατά περίπου 90%.

Η μεγάλη μάχη τώρα ανάμεσα σε δυνάμεις όπως οι Κούρδοι των δυνάμεων SDF και το συριακό στρατό (και τους συμμάχους του σε Ιράν και Ρωσία) εστιάζεται προς τη συριακή ανατολική επαρχία Ντέιρ Εζόρ, που έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα.

Το ίδιο διάστημα, στο βόρειο Ιράκ, ιρακινά στρατεύματα και σιιτικές πολιτοφυλακές συνεχίζουν την ανακατάληψη περιοχών, όχι από τους τζιχαντιστές αλλά από τους Κούρδους. Χτες, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Κιρκούκ, Μπέι Χασάν και Χαβάνα, μετά την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων χωρίς να σημειωθεί μάχη.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιλέξει πλευρά στην κρίση ανάμεσα στους Κούρδους και την ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση με επίκεντρο τη διένεξη για τον έλεγχο της επαρχίας του Κιρκούκ. Εξέφρασε, ωστόσο, τη δυσαρέσκειά του για τις συγκρούσεις των δύο πλευρών, τονίζοντας «τις πολύ καλές σχέσεις με τους Κούρδους», αλλά και το γεγονός ότι «δεν έπρεπε ποτέ να είχαμε πάει» στο Ιράκ.

Τέλος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συναντώντας τη Δευτέρα τον Ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου στο Τελ Αβίβ, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του «θα σταματήσει το σκοπό του Ιράν για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στη Συρία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ