Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΣΕΡΒΙΑ
«Στρατό» σε ένα χρόνο βλέπει ο Θάτσι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Με φόντο τις κόντρες Δύσης - Ρωσίας στα Βαλκάνια, οι ΗΠΑ φαίνεται πως εντείνουν την αξιοποίηση του εθνικισμού κατά τόπους για να προωθήσουν τα συμφέροντα μονοπωλίων τους στην περιοχή. Χτες, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου (πρώην αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ), Χασίμ Θάτσι, μιλώντας στην «Ντόιτσε Βέλε» με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, προέβλεψε ότι μέσα σε έναν χρόνο οι λεγόμενες «Δυνάμεις Προστασίας» του προτεκτοράτου θα γίνουν «στρατός». Υποστήριξε μάλιστα ότι πήρε τη στήριξη των ΗΠΑ κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, και ότι ο τελευταίος του είπε πως «το Κόσσοβο έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του ένοπλη, πολυεθνοτική δύναμη με τη συμμετοχή όλων των κοινοτήτων». Ωστόσο, σε σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε ο Λευκός Οίκος, ο Πενς εμφανίζεται να θέτει ως βασική προϋπόθεση την επίτευξη συνταγματικών αλλαγών που απαιτούν τη συναίνεση της σερβικής κοινότητας.

Ο Θάτσι υποστήριξε ότι έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με βουλευτές της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο και πιθανώς οι τελευταίοι να μην ασκήσουν βέτο στη δημιουργία στρατού...

«Πιέσεις» καταγγέλλει ο Σέρβος Πρόεδρος

Παράλληλα, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μιλώντας στην εφημερίδα «Νόβοστι» αποκάλυψε πως δέχθηκε «έντονες πιέσεις» από αξιωματούχους της ΕΕ προκειμένου να αποδεχθεί την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ. Πρόσθεσε ακόμη ότι δέχθηκε πιέσεις να συγκροτούνται οι αστυνομικές δυνάμεις στο προτεκτοράτο κατά 68% από Αλβανούς και κατά 32% από Σέρβους στη βάση της αναλογίας πληθυσμών. Υποστήριξε ότι διαφωνεί με αυτούς τους όρους και ότι επιμένει η αστυνομία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο να απαρτίζεται κατά 90% από Σέρβους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ