ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
BREXIT
Στον αέρα η έγκριση της «Συμφωνίας Αποχώρησης»

Η Βουλή των Κοινοτήτων ξεκίνησε να συζητά το νομοσχέδιο για το Brexit, ωστόσο απέρριψε το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για την έγκρισή του

Εντείνεται χωρίς παύση το παζάρι γύρω από τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, δηλαδή γύρω και από τους όρους της μελλοντικής συνεργασίας της Βρετανίας με την Ενωση. Χτες, με 329 ψήφους υπέρ και 299 κατά, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τελικά επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ. Ωστόσο, ακολούθησε χωριστή ψηφοφορία, στην οποία η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε με 322 κατά και 308 υπέρ το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για την εξέταση του νομοσχεδίου, που η κυβέρνηση Τζόνσον πρότεινε να ολοκληρωθεί έως αύριο Πέμπτη.

Λίγο μετά, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε «απογοητευμένος» και ότι πλέον «το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει περαιτέρω αβεβαιότητα», επιμένοντας ωστόσο ότι «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα φύγουμε από την ΕΕ με αυτήν τη συμφωνία, στην οποία η Βουλή μόλις έδωσε τη συγκατάθεσή της». Το «Ρόιτερς» μετέδωσε δηλώσεις Τζόνσον ότι «παγώνει» τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, μέχρι οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν αν θα δώσουν νέα παράταση στο Λονδίνο, μετά και από τις 31 Οκτώβρη. Νωρίτερα το πρωί, ο Τζόνσον είχε πει ότι «εάν το κοινοβούλιο αρνηθεί να επιτρέψει στο Brexit να συμβεί και αποφασίσει να μεταθέσει τα πάντα για τον Ιανουάριο ή ακόμα και πιο αργά (...), το κείμενο θα αποσυρθεί και εμείς θα πρέπει να πάμε προς τις πρόωρες εκλογές».

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε τον Τζόνσον «συντάκτη της ατυχίας του», ωστόσο - σύμφωνα με το BBC - προσφέρθηκε να συζητήσει περαιτέρω το χρονοδιάγραμμα εξέτασης του νομοσχεδίου.

Ο ηγέτης του SNP Ιαν Μπλάκφορντ δήλωσε ότι οι βουλευτές «μίλησαν πολύ καθαρά», ενώ ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον κάλεσε τον Τζόνσον να «σταματήσει την επισφαλή διπλωματία».

Από τις Βρυξέλλες, σε μια πρώτη αντίδραση εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε αόριστα ότι η Επιτροπή «καταγράφει το αποψινό αποτέλεσμα και περιμένει η βρετανική κυβέρνηση να μας ενημερώσει για τα επόμενα βήματα». Πάντως, το πρωί, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ είχε χαρακτηρίσει «χάσιμο χρόνου και ενέργειας» τη διαδικασία του Brexit, συμπληρώνοντας ότι «η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μου προξενεί πάντα λύπη, αλλά τουλάχιστον να μπορούμε να κοιταζόμαστε και να λέμε ότι κάναμε ό,τι ήταν στις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η έξοδος είναι συντεταγμένη».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μίλησε για «πολύπλοκη κατάσταση», σημειώνοντας ότι ανάλογα με τις εξελίξεις στη Βρετανία συζητά «με τους ηγέτες των 27 για τον τρόπο αντίδρασης» και τις «προσεχείς μέρες» θα ανακοινωθούν αποφάσεις για τη συνέχεια. Κατέληξε δε ότι «ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν θα είναι ποτέ δική μας απόφαση».

Τέλος, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν υπογράμμισε ότι «σε αυτό το στάδιο, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για μια νέα παράταση» της προθεσμίας για την εφαρμογή του Brexit.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις παρά τα μέτρα της κυβέρνησης

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις

Copyright 2019 The Associated

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ραντεβού στους δρόμους της Βηρυτού και άλλων μεγάλων πόλεων του Λιβάνου έδωσαν και χτες, για έκτη συνεχόμενη μέρα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι να εκτονώσει τις λαϊκές αντιδράσεις ανακοινώνοντας νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, υποτίθεται χωρίς νέους φόρους αλλά με προβλέψεις για κατάργηση διαφόρων υπουργείων, ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών και μείωση των μηνιαίων αποδοχών βουλευτών, υπουργών και άλλων ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η χτεσινή κινητοποίηση συνδυάστηκε με απεργία, καθώς μια σειρά κλάδοι εργαζομένων απέρριψαν τα μέτρα της κυβέρνησης θεωρώντας πως είναι «ασπιρίνες» για σημαντικά, χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως είναι η έλλειψη βασικών υποδομών σε ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, συγκοινωνίες, αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων, οι κακές και ακριβές υπηρεσίες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η διαφθορά αξιωματούχων σε δημόσιους και κρατικούς φορείς, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος υπέρ ντόπιων και ξένων μονοπωλίων κ.ά. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και την τιμωρία όσων ευθύνονται για τη μακροχρόνια κακοδιαχείριση. Μπροστά στις εντεινόμενες λαϊκές αντιδράσεις, ο πρόεδρος της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι δεν απέκλεισε τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα αστικά κόμματα και την κυβέρνηση, π.χ. άρση του τραπεζικού απορρήτου στους τραπεζικούς λογαριασμούς κυβερνητικών αξιωματούχων.

Αφορμή για τις πρόσφατες διαδηλώσεις ήταν η επιβολή φόρου ακόμα και στις τηλεφωνικές κλήσεις που μέχρι πρότινος γίνονταν δωρεάν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, όπως το WhatsApp, για να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει πιο ...ευφάνταστους τρόπους για να συνεχίσει την αφαίμαξη των φτωχών λαϊκών στρωμάτων συνέπεσε με μία παρατεταμένη περίοδο κατά την οποία της ασκούνται πιέσεις από διεθνή μονοπώλια και το ΔΝΤ για νοικοκύρεμα του δημόσιου χρέους, που ανέρχεται στο 150% του ΑΕΠ.

Χτες η Γαλλία, μία από τις χώρες που διαθέτουν σημαντική επιρροή στον Λίβανο, ζήτησε από τον Χαρίρι να «προστατεύσει τους διαδηλωτές» και από τους διαδηλωτές να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις «ειρηνικά».

Το ΠΑΜΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει τη στήριξή του στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων του Λιβάνου.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα του Λιβάνου βρίσκονται σε μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις της λιβανέζικης κυβέρνησης, που σχεδιάζει μειώσεις μισθών, νέους φόρους, αλλά και την ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών και της Ενέργειας.

Η μαζική και μαχητική απάντηση των εργαζομένων του Λιβάνου είναι η καλύτερη απάντηση στις αντεργατικές πολιτικές.

Το ΠΑΜΕ στηρίζει τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Λιβάνου και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΙΝΑΣ - ΗΠΑ
Το Πεκίνο ιεραρχεί τη διαφύλαξη του «διεθνούς ελεύθερου εμπορίου»

Δηλώσεις του Κινέζου ΥΠΕΞ

Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας απέδωσε ουσιαστική πρόοδο, υποστήριξε ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι αναφερόμενος στα διμερή παζάρια που αφορούν τους όρους εμπορικής συνεργασίας, αλλά φυσικά αποτελούν μέρος των ευρύτερων οικονομικών και πάνω απ' όλα γεωπολιτικών ανταγωνισμών μεταξύ των δύο ισχυρότερων δυνάμεων του πλανήτη.

Το Πεκίνο επιδιώκει να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά του, διαφυλάσσοντας το διεθνές σύστημα ελεύθερου εμπορίου, επισήμανε ο Γουάνγκ και έκρινε σκόπιμο να σχολιάσει ότι όσο καιρό οι δύο πλευρές διεξάγουν ισότιμες διαβουλεύσεις σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού, υπάρχουν λύσεις απόλυτα αποδεκτές για όλους.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι μια επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα επιβεβαιώσει την αυξανόμενη αναγνώριση και υποστήριξη για το σύστημα «μεταρρυθμίσεων» και «ανοίγματος της αγοράς» που προωθεί η Κίνα, αλλά και - τουλάχιστον κάποια - προθυμία από την πλευρά της Ουάσιγκτον να υιοθετήσει μια πιο ισότιμη συμπεριφορά σε οικονομικές και εμπορικές διαβουλεύσεις με άλλους.

Κλείνοντας ο Γουάνγκ επανέλαβε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί «από κοινού με άλλους για τη διαφύλαξη του συστήματος ελεύθερου εμπορίου», αλλά και «να ακολουθήσει την τάση της παγκοσμιοποίησης, με στόχο την οικοδόμηση μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας».

Στο μεταξύ, για πρόοδο στις διμερείς διαπραγματεύσεις έκανε λόγο και ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λε Γιουτσένγκ, προσθέτοντας - όπως μετέδωσε το ΑΠΕ - ότι ο κόσμος αναμένει από την Κίνα και τις ΗΠΑ να τερματίσουν τον «εμπορικό πόλεμο» και να επιδείξουν διάθεση ανοίγματος η μία απέναντι στην άλλη, όχι διάθεση να προχωρήσουν σε «αποσύζευξη» ή να αρχίσουν νέο ψυχρό πόλεμο.

Τέλος, η κινεζική κυβέρνηση κατέθεσε χτες νέα - 7η κατά σειρά - «προσφορά» για τη συμμετοχή της στη Συμφωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) για τις Κυβερνητικές Προμήθειες (GPA), περιλαμβάνοντας για πρώτη φορά και τον στρατιωτικό τομέα. Το ζήτημα ουσιαστικά αφορά τους όρους και τα περιθώρια συμμετοχής κινεζικών και άλλων εταιρειών στη μεγάλη κινεζική αγορά.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σχέδια Μακρόν για Σκόπια και Αλβανία

ΤΙΡΑΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Επίσημη επίσκεψη σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μέσα στον Νοέμβρη ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις ηγεσίες των δύο χωρών έπειτα από το βέτο που πρόβαλε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εμποδίζοντας να δοθεί το «πράσινο φως» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πληροφορίες αλβανικών ΜΜΕ αναφέρουν πως πριν από την πιθανή μετάβαση του Γάλλου Προέδρου θα γίνει η επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα σε Παρίσι, Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ώστε να πείσει πως η χώρα του έχει εκπληρώσει τις βασικές προϋποθέσεις για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ένταξης με την ΕΕ.

Με φόντο τις «αναταράξεις» στις σχέσεις ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε χτες πως ξεκινά έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε απόσταση περίπου 22 χλμ. από τις ακτές της χώρας στην Αδριατική. Μαυροβούνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ανάλογα με τα αποτελέσματα των ερευνών, που αναλαμβάνει ιταλο-ρωσική κοινοπραξία των εταιρειών «Eni» - «Novatek», θα κριθεί τι δυνατότητες υπάρχουν για την πιθανή εμπορική αξιοποίηση ενεργειακών κοιτασμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ