ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Οργή για τη δολοφονία του 18χρονου Ντύλαν

Νέα απεργία σήμερα

Από χτεσινή κινητοποίηση καταγγελίας της δολοφονίας του φοιτητή
Από χτεσινή κινητοποίηση καταγγελίας της δολοφονίας του φοιτητή
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Για έκτη μέρα συνεχίστηκαν χτες στην Κολομβία οι λαϊκές και νεολαιίστικες διαμαρτυρίες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε και τη βάρβαρη καταστολή που έχει εξαπολύσει. Ο θάνατος του 18χρονου φοιτητή Ντύλαν Κρους, το βράδυ της Δευτέρας στην εντατική νοσοκομείου της Μπογκοτά, όπου νοσηλευόταν από τις 23 Νοέμβρη χτυπημένος στο κεφάλι από δακρυγόνο της αστυνομίας, έχει φουντώσει την οργή και πέρα από την αντίθεση στις προωθούμενες αντεργατικές, αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης το ζήτημα της αστυνομικής βίας είναι στην πρώτη γραμμή. Οι διαδηλωτές, φοιτητές και εργαζόμενοι, από την ώρα που ανακοινώθηκε η δολοφονία του Ντύλαν και από νωρίς χτες το πρωί ξεκίνησαν διαμαρτυρίες και με το χαρακτηριστικό χτύπημα της κατσαρόλας σε όλη τη χώρα, απαιτώντας να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της δολοφονίας του Ντύλαν και οι εντολείς τους και άμεσα να προχωρήσει η κατάργηση της δολοφονικής μονάδας της αστυνομίας ESMAD (αντίστοιχα των ΜΑΤ), που ευθύνονται για την υπέρμετρη βία κατά διαδηλωτών, ενώ υπάρχουν πολλές καταγγελίες για βάναυση συμπεριφορά, κακοποίηση και βασανισμούς συλληφθέντων και ιδιαίτερα γυναικών. Σε αυτές τις έξι μέρες από τη μεγαλειώδη γενική απεργία στις 21 Νοέμβρη, 4 είναι οι νεκροί, πάνω από 120 οι τραυματίες και εκατοντάδες οι συλληφθέντες. Επίσης, βίντεο που κυκλοφόρησαν δείχνουν την προκλητική συμπεριφορά των αστυνομικών τη στιγμή που ρίχνουν τα δακρυγόνα στους φοιτητές.

Ο Πρόεδρος Ντούκε υποκριτικά εξέφρασε συλλυπητήρια στην οικογένεια του 18χρονου, αλλά υπερασπίστηκε τη δράση της αστυνομίας.

Την ίδια ώρα, χτες το πρωί ξεκίνησε και η λεγόμενη «εθνική συζήτηση» που συγκάλεσε η κυβέρνηση και στην οποία συμμετείχαν κάποιοι εκπρόσωποι της Πανεθνικής Επιτροπής της Απεργίας, των συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών και άλλων οργανώσεων. Ωστόσο κάποιες οργανώσεις όπως φοιτητές και πανεπιστημιακοί αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Ντύλαν. Επίσης, μετά το τέλος της συνάντησης η Πανεθνική Επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει νέο κάλεσμα για γενική απεργία σήμερα 27 Νοέμβρη με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

To Συντονιστικό των Πανεπιστημιακών Καθηγητών των δημόσιων Πανεπιστημίων της χώρας, με ανακοίνωσή του, ζητάει από όλες τις οργανώσεις να απαιτήσουν άμεσα και με προτεραιότητα την κατάργηση της μονάδας ESMAD και να κλιμακωθεί ο αγώνας τόσο ενάντια στο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων όσο και για την εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνευσης με το αντάρτικο που συνεχώς παραβιάζεται.

To Κολομβιάνικο ΚΚ επίσης σε ανακοίνωσή του καλεί το λαϊκό κίνημα να συνεχίσει την πίεση με τον αγώνα του, ώστε να επιβάλει στην κυβέρνηση να κάτσει στο τραπέζι για πραγματικές διαπραγματεύσεις που θα απαντάνε στα πραγματικά αιτήματα των εργαζομένων και των νέων και δεν θα περιορίζονται σε έναν «σπαστό διάλογο με κάποιους φορείς».

ΧΙΛΗ
Μαζική συμμετοχή στη νέα γενική απεργία

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Με μπλόκα και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκε χτες στη Χιλή η γενική απεργία (στο πλαίσιο διήμερων κινητοποίησης και στην έκτη βδομάδα διαδηλώσεων) που είχε προκηρύξει η Κοινωνική Ενότητα (συσπείρωση 115 συνδικαλιστικών, λαϊκών, φοιτητικών και ιθαγένικων οργανώσεων) ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του Προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα. Ταυτόχρονα, στο στόχαστρο είναι και η βάρβαρη καταστολή, που έως τώρα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 28 διαδηλωτές, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματισμένοι, οι βασανισμένοι και οι συλληφθέντες. Την απεργία ξεκίνησαν τη Δευτέρα τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, νοσοκομειακών γιατρών και εργαζομένων στα λιμάνια (λιμενεργάτες και μεταφορείς) και χτες πήρε γενικευμένο χαρακτήρα.

Η στρατιωτικοποιημένη αστυνομία (καραμπινιέροι) έκανε χρήση νερού και σπρέι πιπεριού, όχι όμως σφαιρών καουτσούκ και δακρυγόνων. Αυτές τις μέρες έρχονται στο φως στοιχεία για την προηγούμενη βάρβαρη καταστολή, καθώς τα περισσότερα θύματα των διαδηλώσεων έχουν χτυπηθεί από πραγματικά πυρά ή σφαίρες καουτσούκ.

Η κυβέρνηση Πινιέρα από μετρήσεις της κοινής γνώμης αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά απόρριψής της, ενώ ανεβαίνει και η διάθεση των λαϊκών δυνάμεων συμμετοχής σε κινητοποιήσεις για να εισακουστούν τα πραγματικά τους αιτήματα. Αιτήματα που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης, δουλειάς, αμοιβών, στην ανάγκη για υποδομές, για δωρεάν Υγεία, Παιδεία και αλλαγή του Συντάγματος, που κρατάει από την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ, με Συντακτική Συνέλευση εκλεγμένη από το λαό, απορρίπτοντας τους ελιγμούς της κυβέρνησης για αναθεώρηση του Συντάγματος που συμφώνησε με κάποια κόμματα (εκτός του ΚΚ Χιλής).

Το ΚΚ Χιλής, το Ανθρωπιστικό Κόμμα και κάποια άλλα κατέληξαν σε ένα πλαίσιο αιτημάτων, που περιλαμβάνει τα αιτήματα της Κοινωνικής Ενότητας και, ταυτόχρονα, σε σχέση με τη Συντακτική Συνέλευση, ζητάνε να γίνουν αλλαγές που να επιτρέψουν ψήφο στα δημοψηφίσματα από τα 16 χρόνια, η διαδικασία αναθεωρητέων άρθρων να γίνεται με πλειοψηφία 3/5 (και όχι 2/3 που προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης) και για όσα άρθρα δεν επιτευχθεί να προβλέπεται ότι θα τεθούν στο τελικό δημοψήφισμα. Επίσης, οι υποψήφιοι για τη Συντακτική Συνέλευση να μην μπορούν να εκλεγούν σε δημόσια αξιώματα για 3 χρόνια.

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν χτες

Ενάντια στην αναγνώριση από τις ΗΠΑ των ισραηλινών εποικισμών

Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν κρατώντας τη φωτογραφία κρατουμένου που πέθανε χτες στις ισραηλινές φυλακές από καρκίνο

Copyright 2019 The Associated

Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν κρατώντας τη φωτογραφία κρατουμένου που πέθανε χτες στις ισραηλινές φυλακές από καρκίνο
ΡΑΜΑΛΑ.--

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν χτες στη Δυτική Οχθη ενάντια στην πρόσφατη διακήρυξη των ΗΠΑ που αναγνωρίζει τους ισραηλινούς εποικισμούς ως συμβατούς με το Διεθνές Δίκαιο. Οι ισραηλινές δυνάμεις διεξήγαγαν σήμερα πολλές επιδρομές σε σπίτια και δρόμους στη Δυτική Οχθη και συνέλαβαν τουλάχιστον εννέα Παλαιστινίους, σύμφωνα με ρεπορτάζ.

Σε Ραμάλα, Ναμπλούς, Τουλκάρμ, Βηθλεέμ και Χεβρώνα, οι Παλαιστίνιοι συμμετείχαν μαζικά σ' αυτήν τη «μέρα οργής», καίγοντας αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες. Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων έγιναν ομιλίες για τον αντίκτυπο της αμερικανικής απόφασης και την ανάγκη να την αντιπαλέψουν σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Ορισμένοι διαδηλωτές πορεύτηκαν στη συνέχεια στα σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού στις εισόδους των πόλεων, όπου σύμφωνα με μάρτυρες και ΜΜΕ σημειώθηκαν συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες. Ο ισραηλινός στρατός είχε ενισχύσει από χτες τις δυνάμεις του στη Δυτική Οχθη ενόψει των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Συγκρούσεις αναφέρθηκαν στη βόρεια είσοδο της Ραμάλα και της Αλ - Μπιρέ, με τους Ισραηλινούς στρατιώτες να επιτίθενται στο πλήθος με δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ. Σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο, ένας Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε στο πόδι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στη Ραμάλα, ενώ αρκετοί είχαν αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, βόρεια της Χεβρώνας δυο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν ελαφρά από σφαίρες καουτσούκ.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, σε έκτακτη σύνοδο που έγινε στο Κάιρο, καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ να μη θεωρούν παράνομους τους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τονίζοντας ότι αποτελεί απειλή για τις «ειρηνευτικές προσπάθειες» και «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε άλλες κινήσεις των ΗΠΑ υπέρ του Ισραήλ - έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή - όπως η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και της κυριαρχίας του Ισραήλ επί των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Συγκρούσεις υποστηρικτών της κυβέρνησης και «Χεζμπολάχ» - «Αμάλ»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές της παράταξης του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Λιβάνου, Σαάντ αλ Χαρίρι, και των σιιτικών οργανώσεων «Χεζμπολάχ» και «Αμάλ» σημειώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στη Βηρυτό, όπου ακούστηκαν πυρά, σύμφωνα με το λιβανέζικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων NNA.

Τα βίαια επεισόδια συνεχίστηκαν για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ, ενώ μέχρι τώρα οι διαδηλώσεις κατά της φτώχειας και της λιτότητας ήταν ειρηνικές. Σε βίντεο, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο LBCI, ακούγονται πυρά κοντά σε γέφυρα στη Βηρυτό, χωρίς να διευκρινίζεται ποιοι έβαλλαν εναντίον ποιων, ούτε αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Στην Τύρο, στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, υποστηρικτές της «Χεζμπολάχ» καθώς και της «Αμάλ» έσκισαν σκηνές διαδηλωτών που κάνουν καθιστική διαμαρτυρία κι αποπειράθηκαν να τις πυρπολήσουν.

Την ένταση κλιμάκωσε ο θάνατος δύο ανθρώπων, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε πάνω σε αυτοσχέδιο οδόφραγμα σε παραλιακό δρόμο τη Δευτέρα.

Υποστηρικτές της «Αμάλ» και της «Χεζμπολάχ» προσπάθησαν σε αρκετές περιπτώσεις να διαλύσουν συγκεντρώσεις και να ανοίξουν οδικούς άξονες που είχαν αποκλείσει διαδηλωτές, ενώ κατέστρεψαν μεγάλο καταυλισμό διαδηλωτών στο κέντρο της Βηρυτού τον περασμένο μήνα.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, δήλωσε χτες ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει ξανά το αξίωμα σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού, πετώντας το μπαλάκι στους πολιτικούς αντιπάλους του, προκειμένου να βρουν μια εναλλακτική λύση. Στις 29 Οκτώβρη παραιτήθηκε ο Χαρίρι και υποτίθεται ότι θα σχηματιζόταν κυβέρνηση τεχνοκρατών. Η συνταγματική διαδικασία που θα οδηγήσει στο διορισμό νέου πρωθυπουργού και στο σχηματισμό κυβέρνησης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη από τον Πρόεδρο, Μισέλ Αούν.

ΕΕΔΔΑ
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη 27 Νοέμβρη, την εκλογοαπολογιστική συνέλευσή της στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία της (Μενάνδρου 54, 7ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ