ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ανεβάζει στροφές ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας

INTIME NEWS

Επιτάχυνση στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ζήτησε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση χτες του υπουργικού συμβουλίου, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν οι επερχόμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές και οι νέοι «μποναμάδες» της κυβέρνησης στο μεγάλο κεφάλαιο μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο και συνολικά την οικονομική της πολιτική.

Ο Γ. Βρούτσης παρουσίασε τις αντιασφαλιστικές ανατροπές που σχεδιάζει το υπουργείο του και κινούνται στην κατεύθυνση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης και ενίσχυσης του ανταποδοτικού χαρακτήρα αυτής, όπως και σε μείωση των εισφορών για τη μεγάλη εργοδοσία για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των μεγάλων επιχειρήσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, παρουσίασε τις βασικές πτυχές που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, και περιλαμβάνει τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών «F16» και «Μιράζ 2000» καθώς και τη συμφωνία για την παροχή «επιπλέον υλικών» («excess materials») για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση των υποβρυχίων (τύπου 209 και 214) του Πολεμικού Ναυτικού.

Ενώ, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου για την «Αξιολόγηση, την Αναβάθμιση και την Πιστοποίηση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση», για την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης μέσω της «αξιολόγησης» των Ιδρυμάτων και σύνδεσης αυτής με τη χρηματοδότησή τους.

Παρουσίαση έγινε και απ' τον Κ. Χατζηδάκη του λεγόμενου «Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα» (βλέπε αναλυτικότερα σελ. 12).

Τέλος, το υπουργικό συμβούλιο προέβη στην προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ετοιμάζει νομοσχέδιο για να βάλει στον γύψο τις διαδηλώσεις

Επιβεβαιώνοντας ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι - χέρι με την ένταση της καταστολής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του χτες επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο για να μπουν «στο γύψο» οι διαδηλώσεις.

Ο Στ. Πέτσας, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες και σίγουρα πριν από τα Χριστούγεννα θα υπάρξει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους, με στόχο μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα είτε μέχρι τέλος του χρόνου είτε από τις αρχές του επόμενου να υπάρξει νομοσχέδιο που θα βάζει ένα νέο πλαίσιο για τις πορείες «με γνώμονα και τη δυνατότητα των ανθρώπων να διαδηλώσουν, εφόσον το επιθυμούν, αλλά και να μην ταλαιπωρούνται όλοι». «Θα βάλουμε μια τάξη σε αυτό, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Είναι πολλές οι τεχνικές και οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες και για αυτόν το λόγο θα κάνουμε την απαιτούμενη διαβούλευση», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μεταξύ άλλων εισαγγελικό λειτουργό... συγκεντρωσιάρχη, ο οποίος μάλιστα θα υποδεικνύει εναλλακτικές διαδρομές στους διαδηλωτές, θα κρίνει ότι υπάρχει «κίνδυνος διασάλευσης της οικονομικής ζωής της πόλης», θα αποφαίνεται - ακόμα και σε αντίθεση με όσα λέει η Αστυνομία - περί της δύναμης της διαδήλωσης, ώστε να καθορίζεται και το τμήμα του πεζοδρομίου ή του οδοστρώματος που αυτή θα καταλαμβάνει, ενώ οι οργανωτές της διαδήλωσης θα καταθέτουν ακριβές δρομολόγιο που θα ακολουθήσει η πορεία. Μάλιστα, τα σχετικά δημοσιεύματα, που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έρχεται να ικανοποιήσει έναν διαχρονικό και μύχιο πόθο του κεφαλαίου, γράφουν πως το νομοσχέδιο θα είναι «κατά 80%» βασισμένο σε αντίστοιχο νομοσχέδιο που είχαν καταρτίσει το 2012 οι συνταγματολόγοι Αλιβιζάτος, Μανιτάκης και Βροντάκης, μετά από αίτημα του τότε δημάρχου Αθήνας και στελέχους του ΚΙΝΑΛ, Γ. Καμίνη.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ
Ψήφισαν την ιδιωτικοποίηση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης

Κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που προωθεί την ιδιωτικοποίηση στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης.

Φέρει τον τίτλο «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις - Περαιτέρω εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2008» και προβλέπει την επέκταση της υποχρεωτικότητας της ιδιωτικής διαμεσολάβησης, δηλαδή της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, που θα αναλάβουν μεγάλες εταιρείες, αφού προβλέπεται η δυνατότητα «ίδρυσης προσώπων πιστοποιημένων διαμεσολαβητών για την παροχή υπηρεσιών διαμεσολάβησης», δημιουργώντας ένα σύστημα ιδιωτικών παραδικαστηρίων.

«Συνιστά μία ακόμα έμμεση πλευρά της "απελευθέρωσης" των νομικών υπηρεσιών, στο πνεύμα της Οδηγίας Μπολκεστάιν, η οποία στοχεύει στη δημιουργία στο χώρο των νομικών υπηρεσιών κεφαλαιουχικών και πολυεπαγγελματικών εταιρειών, που θα συγκεντρώνουν δικηγόρους, συμβολαιογράφους, φοροτεχνικούς τώρα και διαμεσολαβητές κ.λπ., μέσα σε ένα πακέτο που "τα έχει όλα και συμφέρει". Οπως επιτάσσουν οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και των fast track διαδικασιών, στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής εσωτερικής αλλά και διεθνοποιημένης αγοράς», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι για υποθέσεις που αφορούν ένα ευρύτατο πεδίο ιδιωτικών διαφορών ισχύει η «Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία Διαμεσολάβησης». «Μιλάμε για ευρύτατη ιδιωτικοποίηση του τρόπου απονομής δικαιοσύνης, με θύματα τα λαϊκά στρώματα, καθώς προστίθεται ένα υποχρεωτικό προστάδιο» το οποίο «θα είναι και κοστοβόρο, αδιαφανές και δημιουργεί πλαίσιο ασφυκτικό ώστε το κάθε φορά αδύναμο μέρος μίας ιδιωτικής διαφοράς να υποχωρεί σε κάθε είδους πιέσεις και εκβιασμούς», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

Το προστάδιο γίνεται πλήρως υποχρεωτικό αφού δίνεται η δυνατότητα από το νόμο για τη «ρήτρα διαμεσολάβησης αν συμφωνήσουν τα συμβαλλόμενα μέρη», πρόσθεσε. «Ας φανταστούμε έναν εργαζόμενο που θέλει να πιάσει δουλειά, να αρνηθεί ρήτρα διαμεσολάβησης». Υπενθύμισε δε ότι αυτοί που ζητούσαν την ιδιωτική διαμεσολάβηση ήταν ο ΣΕΒ, η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, κι αυτό «γιατί έχουν να κερδίσουν πολλά και μάλιστα πολλαπλώς από αυτήν τη διαδικασία», καθότι αυτές οι Ενώσεις θα είναι «το ισχυρό μέρος της διαφοράς», ενώ βλέπουν τώρα να ανοίγεται μπροστά τους μια ολόκληρη αγορά με εταιρείες διαμεσολάβησης, φορείς κατάρτισης κ.ο.κ.

Να σημειωθεί ότι η υποχρεωτική εφαρμογή του θεσμού επιβάλλεται επιπλέον με την πρωτοφανή απειλή εξοντωτικών χρηματικών απειλών σε περίπτωση απουσίας από την Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία, που φτάνει από τα 100 έως και τα 500 ευρώ, ενώ η πληρωμή του διαμεσολαβητή είναι από 50 έως 80 ευρώ την ώρα. Πρόκειται για τεράστια ποσά, αν υπολογιστεί πόσες χιλιάδες είναι οι αστικές υποθέσεις.

ΣΥΡΙΖΑ
Ανασυγκρότηση με υλικά ΠΑΣΟΚ

Ολοκληρώθηκε χτες με συνάντηση με τον Γάλλο οικονομολόγο Τ. Πικετί και την δήμαρχο Παρισιού, Αν Ινταλγκό, η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Παρίσι, όπου είχε επίσης συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο της χώρας Φρ. Ολάντ, ενώ μίλησε σε εκδήλωση εγκαινίων έδρας σε πανεπιστήμιο του Παρισιού με θέμα το δημόσιο χρέος, όπου αναπαρήγαγε τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση στην Ελλάδα για τα αίτια της κρίσης, του χρέους, για το κακό ΔΝΤ και τις λάθος εκτιμήσεις του. Μια «εισαγωγή» που είχε ως κατάληξη προτροπές στην ΕΕ για «ενίσχυση της αναπτυξιακής πτυχής» της στρατηγικής της, στην κατεύθυνση προτάσεων που έχουν πέσει στο «τραπέζι» στο πλαίσιο της συζήτησης για το μέλλον της ΕΕ, όπως π.χ. η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας προκειμένου να παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στις κυβερνήσεις για μέτρα στήριξης του κεφαλαίου. «Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν υπάρχει τελικά αυτή η αναγκαία πολιτική βούληση για γενναίες αποφάσεις», διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε χτες η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αριθμεί ...694 μέλη, όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απ' την ΠΓ και την ΚΕ έως τα κατώτερα όργανα του κόμματος, αλλά και ...προσωπικότητες της λεγόμενης κεντροαριστεράς, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, που έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες μετεγγραφές απ' το συγκεκριμένο κόμμα, όπως η Ρεγγίνα Βάρτζελη, γνωστή για τη θητεία της ως διευθύντριας του γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του ή ο προσωπικός γιατρός του Α. Παπανδρέου Θ. Λιβάνης. Επίσης, πρώην βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Μαρία Θεοχάρη, ο Θ. Γικόνογλου, η Χρύσα Μανωλιά, ο Δ. Πιπεργιάς, ο Χ. Κοκκινοβασίλης, ο πρώην Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ν. Μαδεμλής κ.ά. Μεταξύ άλλων ...παραγόντων διακρίνονται οι Απ. Γκλέτσος, Στ. Κραουνάκης κ.ά.

Το νέο ...όργανο θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο και αναλαμβάνει την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης οργανωτικών προσαρμογών στην πορεία προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια οι αντιλαϊκές διατάξεις

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, ψηφίστηκε χτες το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ με τίτλο «Απελευθέρωση αγοράς Ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ», του οποίου οι ρυθμίσεις επιταχύνουν την «απελευθέρωση» του κλάδου, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και όπως πάντα, στέλνουν το λογαριασμό στο λαό, με την ενεργειακή φτώχεια και τις συντριπτικές ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο.

Συνοπτικά, το νομοσχέδιο καταργεί τη μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ και τους εξαιρεί από τις Συλλογικές Συμβάσεις, μειώνει τους μισθούς των «μόνιμων», καταργώντας το εκπτωτικό τιμολόγιο ρεύματος για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, το οποίο είχε δοθεί αντί αυξήσεων, ενώ προβλέπει χιλιάδες «εθελούσιες» απολύσεις. Παράλληλα, προσφέρει νέα προκλητικά κίνητρα στα «αρπακτικά» που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ΔΕΠΑ τριχοτομείται προκειμένου να δοθούν σε ιδιώτη η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η ΔΕΠΑ Υποδομών. Υπό κρατικό έλεγχο θα παραμείνει προς το παρόν η ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων, που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση των διεθνών αγωγών.

Από τους 284 παρόντες βουλευτές, υπέρ επί της αρχής ψήφισαν 153, όλοι του κυβερνώντος κόμματος. Καταψήφισαν 131.

Το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ώστε να αναδείξει στο λαό τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, αλλά και την ανάγκη ο λαός να εκδηλώσει την αλληλεγγύη του στους αγώνες των εργαζομένων στην Ενέργεια, να οργανώσει την πάλη του συνολικά ενάντια στη βάρβαρη πολιτική που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Το ΚΚΕ είχε υποβάλει αίτημα να διενεργηθεί επίσης ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 3, που αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους, και για το άρθρο 24, που προβλέπει τον αποχαρακτηρισμό γης υψηλής παραγωγικότητας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Και τα δύο άρθρα υπερψηφίστηκαν (153 υπέρ και 131 κατά).

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Θανάση Παφίλη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος και τον Ελισαίο Βαγενά, υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, σήμερα, Παρασκευή, στις 9 π.μ., στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ