Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ
Ψήφισαν την ιδιωτικοποίηση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης

Κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που προωθεί την ιδιωτικοποίηση στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης.

Φέρει τον τίτλο «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις - Περαιτέρω εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2008» και προβλέπει την επέκταση της υποχρεωτικότητας της ιδιωτικής διαμεσολάβησης, δηλαδή της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, που θα αναλάβουν μεγάλες εταιρείες, αφού προβλέπεται η δυνατότητα «ίδρυσης προσώπων πιστοποιημένων διαμεσολαβητών για την παροχή υπηρεσιών διαμεσολάβησης», δημιουργώντας ένα σύστημα ιδιωτικών παραδικαστηρίων.

«Συνιστά μία ακόμα έμμεση πλευρά της "απελευθέρωσης" των νομικών υπηρεσιών, στο πνεύμα της Οδηγίας Μπολκεστάιν, η οποία στοχεύει στη δημιουργία στο χώρο των νομικών υπηρεσιών κεφαλαιουχικών και πολυεπαγγελματικών εταιρειών, που θα συγκεντρώνουν δικηγόρους, συμβολαιογράφους, φοροτεχνικούς τώρα και διαμεσολαβητές κ.λπ., μέσα σε ένα πακέτο που "τα έχει όλα και συμφέρει". Οπως επιτάσσουν οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και των fast track διαδικασιών, στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής εσωτερικής αλλά και διεθνοποιημένης αγοράς», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι για υποθέσεις που αφορούν ένα ευρύτατο πεδίο ιδιωτικών διαφορών ισχύει η «Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία Διαμεσολάβησης». «Μιλάμε για ευρύτατη ιδιωτικοποίηση του τρόπου απονομής δικαιοσύνης, με θύματα τα λαϊκά στρώματα, καθώς προστίθεται ένα υποχρεωτικό προστάδιο» το οποίο «θα είναι και κοστοβόρο, αδιαφανές και δημιουργεί πλαίσιο ασφυκτικό ώστε το κάθε φορά αδύναμο μέρος μίας ιδιωτικής διαφοράς να υποχωρεί σε κάθε είδους πιέσεις και εκβιασμούς», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

Το προστάδιο γίνεται πλήρως υποχρεωτικό αφού δίνεται η δυνατότητα από το νόμο για τη «ρήτρα διαμεσολάβησης αν συμφωνήσουν τα συμβαλλόμενα μέρη», πρόσθεσε. «Ας φανταστούμε έναν εργαζόμενο που θέλει να πιάσει δουλειά, να αρνηθεί ρήτρα διαμεσολάβησης». Υπενθύμισε δε ότι αυτοί που ζητούσαν την ιδιωτική διαμεσολάβηση ήταν ο ΣΕΒ, η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, κι αυτό «γιατί έχουν να κερδίσουν πολλά και μάλιστα πολλαπλώς από αυτήν τη διαδικασία», καθότι αυτές οι Ενώσεις θα είναι «το ισχυρό μέρος της διαφοράς», ενώ βλέπουν τώρα να ανοίγεται μπροστά τους μια ολόκληρη αγορά με εταιρείες διαμεσολάβησης, φορείς κατάρτισης κ.ο.κ.

Να σημειωθεί ότι η υποχρεωτική εφαρμογή του θεσμού επιβάλλεται επιπλέον με την πρωτοφανή απειλή εξοντωτικών χρηματικών απειλών σε περίπτωση απουσίας από την Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία, που φτάνει από τα 100 έως και τα 500 ευρώ, ενώ η πληρωμή του διαμεσολαβητή είναι από 50 έως 80 ευρώ την ώρα. Πρόκειται για τεράστια ποσά, αν υπολογιστεί πόσες χιλιάδες είναι οι αστικές υποθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ