Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια οι αντιλαϊκές διατάξεις

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, ψηφίστηκε χτες το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ με τίτλο «Απελευθέρωση αγοράς Ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ», του οποίου οι ρυθμίσεις επιταχύνουν την «απελευθέρωση» του κλάδου, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και όπως πάντα, στέλνουν το λογαριασμό στο λαό, με την ενεργειακή φτώχεια και τις συντριπτικές ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο.

Συνοπτικά, το νομοσχέδιο καταργεί τη μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ και τους εξαιρεί από τις Συλλογικές Συμβάσεις, μειώνει τους μισθούς των «μόνιμων», καταργώντας το εκπτωτικό τιμολόγιο ρεύματος για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, το οποίο είχε δοθεί αντί αυξήσεων, ενώ προβλέπει χιλιάδες «εθελούσιες» απολύσεις. Παράλληλα, προσφέρει νέα προκλητικά κίνητρα στα «αρπακτικά» που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ΔΕΠΑ τριχοτομείται προκειμένου να δοθούν σε ιδιώτη η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η ΔΕΠΑ Υποδομών. Υπό κρατικό έλεγχο θα παραμείνει προς το παρόν η ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων, που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση των διεθνών αγωγών.

Από τους 284 παρόντες βουλευτές, υπέρ επί της αρχής ψήφισαν 153, όλοι του κυβερνώντος κόμματος. Καταψήφισαν 131.

Το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ώστε να αναδείξει στο λαό τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, αλλά και την ανάγκη ο λαός να εκδηλώσει την αλληλεγγύη του στους αγώνες των εργαζομένων στην Ενέργεια, να οργανώσει την πάλη του συνολικά ενάντια στη βάρβαρη πολιτική που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Το ΚΚΕ είχε υποβάλει αίτημα να διενεργηθεί επίσης ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 3, που αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους, και για το άρθρο 24, που προβλέπει τον αποχαρακτηρισμό γης υψηλής παραγωγικότητας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Και τα δύο άρθρα υπερψηφίστηκαν (153 υπέρ και 131 κατά).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ