Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η προστασία του περιβάλλοντος προϋποθέτει μια οικονομία απαλλαγμένη από το κριτήριο του κέρδους

Eurokinissi

Παρέμβαση στη συζήτηση για την «κλιματική αλλαγή» έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος στην ομιλία του τόνισε τα παρακάτω:

«Μεθοδευμένα καλλιεργείτε την επικίνδυνη αντίληψη της ατομικής ευθύνης. Δηλαδή, για την πρόκληση ρύπων ευθύνεται ο εργατοϋπάλληλος που κινήθηκε με αυτοκίνητο, αεροπλάνο και τον φορτώνετε με "πράσινους" φόρους ή οι μεγάλοι όμιλοι αερομεταφορών και οι αυτοκινητοβιομηχανίες που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις επιδοτούν με "πράσινα" ταμεία;

Η αλήθεια είναι πεισματάρικη: 90 μεγάλοι όμιλοι ευθύνονται για τα δύο τρίτα των παγκόσμιων εκπομπών καυσαερίων από το 1988, είκοσι μονοπώλια για το 35% των εκπομπών άνθρακα τις τελευταίες δεκαετίες. H "Exxon Mobil", η "BP", η "Shell", η "ΤΟTAL" κ.ά. διαφημίζουν τα "πράσινα" προγράμματά τους, ενώ αποτελούν μερικούς από τους μεγαλύτερους ρυπαντές. Οι πόλεμοι για τους ανταγωνισμούς των ομίλων προκαλούν ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η προστασία του περιβάλλοντος προϋποθέτει μια σχεδιασμένη κεντρικά οικονομία απαλλαγμένη από το κριτήριο του κέρδους, χωρίς εκμετάλλευση, ιμπεριαλιστικούς πολέμους και μονοπώλια, με στόχο την ικανοποίηση σύγχρονων κοινωνικών αναγκών με πλήρη ενεργοποίηση της τεχνολογικής και επιστημονικής προόδου για την ασφάλεια και την υγεία του πληθυσμού, την προστασία του περιβάλλοντος».

Τη σφοδρή αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΕΕ θα πληρώσουν πάλι οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι εργαζόμενοι

Τις βαριές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες και τους εργαζόμενους από τους σφοδρούς ανταγωνισμούς ΗΠΑ - ΕΕ ανέδειξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης με την παρέμβασή του στη συζήτηση για τα «μέτρα για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της απόφασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σχετικά με τη διαφορά για την "Airbus" στην ευρωπαϊκή γεωργία» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος ανέφερε συγκεκριμένα:

«Νέους δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα επιβάλλουν οι ΗΠΑ, απαντώντας στις επιδοτήσεις της ΕΕ προς την "Airbus". Αντίστοιχα μέτρα προετοιμάζει η ΕΕ.

Τη σφοδρή οικονομική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΕΕ που διεξάγεται με επίδικο ποιων μονοπωλίων τα συμφέροντα θα υπερισχύσουν, θα πληρώσουν πάλι μικρομεσαίοι αγρότες και εργαζόμενοι, όπως πλήρωσαν οι μικροί ροδακινοπαραγωγοί στην Ελλάδα το εμπάργκο της Ρωσίας, σε απάντηση των κυρώσεων της ΕΕ.

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι χάρη στις συμμαχίες της με ΗΠΑ και ΕΕ εξαιρέθηκε τελικά από τους δασμούς το ελληνικό ελαιόλαδο. Δεν λέει όμως ότι στις λίστες δασμών αυτών των "συμμάχων" βρίσκονται ελληνικά προϊόντα, όπως το βιομηχανικό ροδάκινο και η φέτα, ενώ τη "λυπητερή" πληρώνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και ο λαός. Δεν λέει ότι φέτος η τιμή του ελαιολάδου για τους μικρούς παραγωγούς έπεσε στα τάρταρα. Και την ίδια στιγμή, η ΕΕ αποφάσισε την αποθεματοποίησή του, δηλαδή την απόσυρση από την αγορά μεγάλων ποσοτήτων για να μην πέσει η τιμή του στην κατανάλωση, ώστε τα λαϊκά νοικοκυριά να συνεχίζουν να το αγοράζουν πανάκριβα, για να θησαυρίζουν οι μεγαλέμποροι και οι όμιλοι της μεταποίησης.

Σε Ελλάδα και Ευρώπη, οι μικρομεσαίοι αγρότες που ζουν τις συνέπειες της ΚΑΠ δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από δασμούς, αντι-δασμούς και λυκοσυμμαχίες. Πρέπει να οργανωθούν, να παλέψουν για τις δικές τους ανάγκες ενάντια στην πολιτική που τους ξεκληρίζει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ