ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Μαζικά αντικυβερνητικά συλλαλητήρια

Και μουσική διαδήλωση έγινε την Κυριακή

Από τη μεγάλη μουσική διαδήλωση στους δρόμους της Μπογκοτά

Copyright 2019 The Associated

Από τη μεγάλη μουσική διαδήλωση στους δρόμους της Μπογκοτά
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Μεγάλη πανεθνική συνάντηση συνδικαλιστικών οργανώσεων όλων των κλάδων, ενώσεων αγροτών, ιθαγενών, φοιτητών και άλλων κοινωνικών οργανώσεων έγινε το Σαββάτο και την Κυριακή στην Κολομβία, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Μπογκοτά. Στη συνάντηση αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων που έχουν κλιμακωθεί από τις 21 Νοέμβρη με τη γενική απεργία, όπου συμμετείχαν εκατομμύρια άνθρωποι, και συνεχίστηκαν με άλλες δύο γενικές απεργίες και πολύμορφες δράσεις. Την Κυριακή στην Μπογκοτά έγινε μουσική διαμαρτυρία, με τη συμμετοχή άνω των 250 καλλιτεχνών σε μια «συναυλία για τη ζωή και την ειρήνη» στους κεντρικούς δρόμους, που πλημμύρισαν από κόσμο. Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν και αυτή τη βδομάδα, και στη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων προτάθηκε να γίνουν παντού διαμαρτυρίες με το χτύπημα κατσαρολών στις πλατείες και στα σπίτια.

Οι διαδηλώσεις, που είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων και οργανώνονται από την Εθνική Επιτροπή Απεργίας, απαιτούν να παρθεί πίσω το αντιλαϊκό πακέτο της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε και να γίνει διαπραγμάτευση για τα ζητήματα που μπαίνουν στη μαζική κοινωνική διαμαρτυρία, πράγμα που αρνείται η κυβέρνηση μέχρι τώρα και οι δύο συναντήσεις που έχουν γίνει δεν είχαν αποτέλεσμα.

Τα βασικά ζητήματα που απαιτεί η Εθνική Επιτροπή Απεργίας να μπουν στην ατζέντα των συζητήσεων είναι να παρθούν πίσω τα σχέδια της κυβέρνησης για ελαστικοποίηση της εργασίας, πληρωμή των νέων εργαζομένων έως 25 χρόνων στο 75% του βασικού μισθού, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, νέα φοροαφαίμαξη για τα λαϊκά στρώματα και απαλλαγές για τις επιχειρήσεις. Μάλιστα για τη φορολογική μεταρρύθμιση που η κυβέρνηση επιμένει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, η συνάντηση αποφάσισε νέο συλλαλητήριο αύριο Τετάρτη.

Αλλα κομβικά αιτήματα είναι η διεκδίκηση ποιοτικής δημόσιας Εκπαίδευσης και Υγείας - Πρόνοιας, υποδομών και να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών κοινής ωφέλειας. Να διαλυθούν οι φονικές αστυνομικές «μονάδες αντιμετώπισης ταραχών» (ESMAD), που έχουν δολοφονήσει 4 ανθρώπους (μεταξύ τους τον 18χρονο Ντίλαν Κρουζ), αλλά και να σταματήσουν οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών (πάνω από 700 εδώ και τρία χρόνια), να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση η συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε με τους αντάρτες των FARC το 2016 και να αρχίσει διάλογος και με το άλλο αντάρτικο, το ELN.

ΣΥΝΟΔΟΣ «ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑΣ»
Πολύωρο παζάρι για την Ανατολική Ουκρανία...

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο Παρίσι συναντήθηκαν χτες το απόγευμα, για πρώτη φορά μετά το 2016 στο Βερολίνο, οι τέσσερις ηγέτες του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία), Αγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντιμίρ Ζελένσκι, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Κατά τη σύνοδο, οι ηγέτες συζήτησαν την ανταλλαγή και των τελευταίων αιχμαλώτων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, την κατάπαυση πυρός, ενώ η Ουκρανία ζητά τον έλεγχο των ουκρανορωσικών συνόρων ως προϋπόθεση για να διεξαχθούν τοπικές εκλογές σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (περιοχή Ντονμπάς), όπως προβλέπεται στις συμφωνίες του Μινσκ για «ειδικό καθεστώς» του Ντονμπάς.

Πριν και μετά τη σύνοδο, έγιναν διμερείς συναντήσεις μεταξύ όλων των ηγετών. Μετά την τετραμερή συνάντηση που κράτησε δυόμισι ώρες, ο Βλ. Πούτιν συνάντησε για πρώτη φορά, επί μία ώρα και 20 λεπτά, τον Βολ. Ζελένσκι, εκφράζοντας «χαρά» για την «καλή», όπως την χαρακτήρισε, συνάντηση. Πρότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι μεταξύ άλλων οι δύο ηγέτες συζήτησαν και τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της σύμβασης διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, καθώς στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον σύμβουλο του Προέδρου, Βλάντισλαφ Σούρκοφ, ο υπουργός Ενέργειας, Αλ. Νόβακ και ο επικεφαλής της «Gazprom», Αλ. Μίλερ.

Αργότερα χτες το βράδυ, μετά το δείπνο των τεσσάρων ηγετών στο Παρίσι, αναμενόταν συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Προχτές, χιλιάδες διαδήλωσαν στο Κίεβο με συνθήματα όπως «όχι στη συνθηκολόγηση», «μακριά από τη Μόσχα» και «το ρωσικό φυσικό αέριο είναι θηλιά γύρω από το λαιμό μας». Στη διαδήλωση μίλησε ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ενώ εθνικιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις διοργάνωσαν ξεχωριστή διαμαρτυρία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αστικά κόμματα στη μάχη της ψήφου, ενόψει Brexit...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συντηρητικοί, Εργατικοί, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και μικρότερα αστικά κόμματα δίνουν, τα τελευταία 24ωρα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, «μάχη» για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων εκ των πιο «κρίσιμων» μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών την Πέμπτη 12 Δεκέμβρη, για την ανάδειξη νέας 650μελούς Βουλής των Κοινοτήτων. Οι εκλογές αποκτούν επιπρόσθετη σημασία και διάσταση ενόψει της διαδικασίας για αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ...

Στην τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση που έγινε το βράδυ της Παρασκευής ανάμεσα στον πρωθυπουργό και αρχηγό των Συντηρητικών, Μπόρις Τζόνσον, και τον αρχηγό των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, επικράτησαν θέματα που αφορούσαν μεταξύ άλλων το Brexit, το εθνικό σύστημα Υγείας, NHS, την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον προέβαλε με κάθε αφορμή την υπόσχεσή του να διεκπεραιώσει άμεσα τη διαδικασία του Brexit, κατηγορώντας τον πολιτικό του αντίπαλο για «πιθανό χάος» σε περίπτωση που διεξαχθεί, όπως έχει υποσχεθεί, δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ. Ισχυρίστηκε ότι θα αυξήσει τις δαπάνες για Υγεία και Εκπαίδευση αλλά και για την ασφάλεια με την πρόσληψη δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών.

Ο σοσιαλδημοκράτης Τζέρεμι Κόρμπιν, από την άλλη, κατηγόρησε τον Μπ.Τζόνσον ότι σχεδιάζει να ξεπουλήσει το εθνικό σύστημα Υγείας σε αμερικανικές εταιρείες, στο πλαίσιο μελλοντικών διαπραγματεύσεων για νέα συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ - Βρετανίας. Υποστήριξε δε ότι «μία ριζοσπαστική κυβέρνηση Εργατικών, κατά το παρελθόν, έφτιαξε το εθνικό σύστημα Υγείας», ενώ επιχείρησε να κάνει πιο ελκυστική τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Η τηλεοπτική «διελκυστίνδα» Τζόνσον - Κόρμπιν δεν φάνηκε να αυξάνει τα χαμηλότερα ποσοστά του τελευταίου στις δημοσκοπήσεις, υπερτερώντας μόνο στο ερώτημα για το ποιος εκ των δύο είναι πιο αξιόπιστος. Σε έρευνα του ινστιτούτου Σαρβέσιον, οι Συντηρητικοί προηγούνται κατά 14% από το 9% που καταγράφονταν πριν από μία βδομάδα, συγκεντρώνοντας το 45% των προθέσεων ψήφου. Αντίθετα, οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν στις δημοσκοπήσεις πήραν το 31% (-2%).

ΧΙΛΗ
Διαδηλώσεις ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση

Στη Χιλή, που ο λαός διαδηλώνει με διάφορες μορφές εδώ και 46 μέρες, η αντιδραστική κυβέρνηση του Προέδρου, Σεμπάστιαν Πινιέρα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα.

Με τη συναίνεση και κάποιων κομμάτων τις αντιπολίτευσης, που συμμετείχαν και στον συμβιβασμό της λεγόμενης «συμφωνίας κοινωνικής ειρήνης και για το νέο Σύνταγμα», ψήφισε στη Βουλή νόμο που ουσιαστικά ποινικοποιεί την κοινωνική διαμαρτυρία, αφού με το πρόσχημα της πάταξης των ταραξιών απαγορεύονται και τιμωρούνται με φυλάκιση κινητοποιήσεις - απεργίες που επηρεάζουν το δίκτυο μεταφορών, επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, δημόσιες υπηρεσίες. Ακόμα θα τιμωρείται το δικαίωμα στην αυτοϋπεράσπιση ενάντια στην αστυνομική καταστολή. Η Κοινωνική Ενότητα, το συντονιστικό όργανο πάνω από 200 οργανώσεων (συνδικαλιστικών, λαϊκών, φοιτητικών, αγροτικών και ιθαγένικων), που έχει οργανώσει τις απεργίες και άλλες πολύμορφες δράσεις, απέρριψε τον νέο νόμο και καλεί σε περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα.

Απαιτούν να υπάρξει δικαιοσύνη για τα 28 θύματα από τις δυνάμεις καταστολής, τους πάνω από 900 τραυματίες (πολλοί με σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα από τις σφαίρες καουτσούκ της αστυνομίας) και την απελευθέρωση των κρατουμένων. Ζητούν ακόμα ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, Συντακτική Συνέλευση εκλεγμένη από το λαό, με σκοπό να αλλάξει το Σύνταγμα που ισχύει από τη χούντα του Πινοσέτ (μετά από 30 χρόνια νεοφιλελεύθερης και σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης). Θυμίζουμε ότι η πρόταση για αλλαγή Συντάγματος που καταλήχτηκε με διαδικασίες δημοψηφίσματος και όρους που προδιαγράφουν τη δυσκολία για ουσιαστικές αλλαγές (λόγο του μέτρου της συμφωνίας των 2/3) δεν είχε στηριχτεί από το ΚΚ Χιλής, που καλεί σε συνέχιση του λαϊκού αγώνα.

ΔΑΝΙΑ
Μαζική κινητοποίηση οικοδόμων στην Κοπεγχάγη

Με αφορμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης (2020 - 2023), Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Επιτροπές Αγώνα Οικοδόμων από όλη τη Δανία διοργάνωσαν τη Δευτέρα μαζικό συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία του Συλλόγου Κατασκευαστών Δανίας. Οι δε κατασκευαστές, στηριζόμενοι και στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, θέτουν ως στόχο την κατάργηση στην πράξη των ΣΣΕ και τη μείωση του εργατικού κόστους, όπως έχει γίνει και σε μια σειρά από άλλες χώρες, τη χωρίς όρους εισαγωγή φτηνών εργατικών χεριών από το εξωτερικό και μείωση των ελέγχων στα μέτρα ασφαλείας.

Ολο και περισσότεροι Δανοί εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις του αποκαλούμενου «κοινωνικού διάλογου», όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι εργοδότες και οι σοσιαλδημοκράτες εργατοπατέρες, δεν πρόκειται να προκύψει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Ετσι έχουν δυναμώσει οι φωνές και καθημερινά στήνονται Επιτροπές Αγώνα, που βάζουν στόχο την αλλαγή του αρνητικού συσχετισμού, με βάση τα ταξικά συμφέροντα και όχι τα περιθώρια της κερδοφορίας των κατασκευαστών.

Τα κύρια αιτήματα του κλάδου μπροστά στις διαπραγματεύσεις είναι: Να μην καθιερωθεί κατώτατος μισθός, αυξημένα μέτρα ασφάλειας, 100% κάλυψη του μισθού σε περίπτωση ασθένειας, αύξηση των εισφορών για σύνταξη από τη μεριά των εργοδοτών, υποχρεωτική εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης σε κάθε χώρο δουλειάς και πρόστιμα στους εργοδότες που μέσω δουλεμπορικών γραφείων εκμεταλλεύονται σε συνθήκες γαλέρας εργατικό δυναμικό από άλλες χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ