ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Εκατοντάδες οι τραυματίες διαδηλωτές από δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ

Από τη βάρβαρη καταστολή της αστυνομίας στη Βηρυτό

Copyright 2020 The Associated

Από τη βάρβαρη καταστολή της αστυνομίας στη Βηρυτό
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Με πυγμή και απροκάλυπτη βία αντιμετώπισαν το Σαββατοκύριακο οι δυνάμεις καταστολής χιλιάδες διαδηλωτές στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, κατ' εντολή της υπηρεσιακής κυβέρνησης, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 530 διαδηλωτών και τις συλλήψεις εκατοντάδων άλλων.

Λιβανέζικα και διεθνή ΜΜΕ κατέγραψαν τη χρήση σφαιρών καουτσούκ, δακρυγόνων αλλά και αντλιών νερού εναντίον των διαδηλωτών, που είχαν συγκεντρωθεί σε κεντρική λεωφόρο της Βηρυτού, κοντά στο κοινοβούλιο. Πολλοί (ανάμεσά τους δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ) κατήγγειλαν άγριο ξυλοδαρμό σε κεφάλι, πρόσωπο και ζωτικά όργανα. Τουλάχιστον δύο από τους τραυματίες έχασαν τα μάτια τους από τη ρίψη δακρυγόνων. Μπροστά στην απροκάλυπτη βία, κάποιοι από τους διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες, φωτοβολίδες και κροτίδες.

Αργότερα χτες το βράδυ, Λιβανέζοι κρατικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τη σύλληψη ενός Αμερικανού πολίτη, που δήλωσε «δημοσιογράφος» της ισραηλινής εφημερίδας «Χά'αρετζ». Ο συλληφθείς φέρεται πως μετέδιδε προχτές το βράδυ σε απευθείας σύνδεση μέσω κινητού τηλεφώνου μέρος των συγκρούσεων αστυνομίας και διαδηλωτών στη Βηρυτό.

Στη διάρκεια των τριών μηνών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων η οργή των διαδηλωτών έχει αυξηθεί, καθώς καταγγέλλουν τους πολιτικούς για αδράνεια, σε μία περίοδο κατά την οποία συνεχώς επιδεινώνεται η οικονομική κρίση, με χαρακτηριστικά περικοπές σε μισθούς, μαζικές απολύσεις, κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιβολή capital control στις τραπεζικές καταθέσεις και μεγάλη υποτίμηση της λιβανέζικης λίρας έναντι του δολαρίου. Αντιδρούν επίσης στις δραματικές ελλείψεις που διαπιστώνουν σε νευραλγικές υποδομές και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών στους τομείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης, θεωρώντας υπεύθυνη την ελίτ της αστικής τάξης και των κομμάτων εξουσίας.

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Βηρυτό θεωρούνται τα πιο βίαια από τις 17 Οκτώβρη, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες οργανωμένες λαϊκές διαδηλώσεις με αφορμή την επιβολή φόρου στα τέλη κινητής τηλεφωνίας για τη χρήση της δωρεάν εφαρμογής τηλεπικοινωνιών.

Χτες ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, προήδρευσε σύσκεψης, παρουσία των υπουργών Αμυνας και Εσωτερικών και υψηλόβαθμων στελεχών της αστυνομίας και του στρατού. Σε σχετική κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο σκοπός της σύσκεψης ήταν να συζητηθούν «οι εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να διατηρηθούν η σταθερότητα και η ηρεμία στη χώρα».

ΕΚΘΕΣΗ OXFAM
«Αγριεύουν» οι ταξικές ανισότητες...

Στα χέρια 2.153 δισεκατομμυριούχων ο πλούτος του 60% του παγκόσμιου πληθυσμού

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΤΑΒΟΣ.--

Ανοίγει και άλλο η «ψαλίδα» των τεράστιων ανισοτήτων που προκαλεί η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος. Εκθεση της βρετανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Oxfam, η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες, διαπιστώνει ότι οι 2.153 δισεκατομμυριούχοι της υφηλίου διαθέτουν πλέον περισσότερα χρήματα από ό,τι το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού! Διαπιστώνεται επίσης ότι η συγκέντρωση του πλούτου γίνεται σε βάρος πάνω απ' όλα των γυναικών, που παραμένουν «στην πρώτη γραμμή» των ανισοτήτων. Ακόμη πως η περιουσία του 1%, των πλουσιότερων πολιτών του κόσμου, «αντιστοιχεί σε ποσό υπερδιπλάσιο του αθροιστικού πλούτου» των 6,9 δισεκατομμυρίων λιγότερο πλούσιων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Κατά υπολογισμούς της οργάνωσης, το 42% των γυναικών στον κόσμο αδυνατεί να βρει δουλειά επί πληρωμή, «λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας για τη φροντίδα που παρέχει στο προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο». Εκτιμούν επίσης ότι η χρηματική αξία της απλήρωτης δουλειάς για τη φροντίδα που προσφέρουν οι γυναίκες, άνω των 15 ετών, αντιστοιχεί σε 10,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, δηλαδή ποσό τριπλάσιο από την αξία του τομέα της πληροφορικής και των ψηφιακών υπηρεσιών σε παγκόσμια κλίμακα.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της έναρξης, σήμερα, του 50ού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum, WEF) στο Νταβός της Ελβετίας.

ΥΕΜΕΝΗ
Πολύνεκρη πυραυλική επίθεση

ΣΑΝΑΑ.--

Εκατόμβη νεκρών προκάλεσε η πυραυλική επίθεση αγνώστων σε στρατόπεδο των κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία Μάριμπ της κεντρικής Υεμένης, το περασμένο Σάββατο.

Η επίθεση, που έγινε την ώρα προσευχής, προκάλεσε το θάνατο 116 ανθρώπων και τον τραυματισμό άνω των 140. Οπως ανακοινώθηκε, το τέμενος του στρατοπέδου χτυπήθηκε από βαλλιστικό πύραυλο και κατόπιν με μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV).

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που πραγματοποιούν μαζί με συμμάχους τους ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Υεμένη εδώ και περίπου 5 χρόνια, κατηγόρησαν ως υπεύθυνους τους αντικυβερνητικούς σιίτες Χούτι που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και το μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Υεμένης. Οι Χούτι ωστόσο δεν ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης.

Επαναφέρουν το αίτημα για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης επιχείρησε να επαναφέρει χτες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με επιστολή του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, επισημαίνοντας ότι έχει καθυστερήσει πολύ «η εκπλήρωση του αναφαίρετου δικαιώματος του Παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση». Επισημαίνεται επίσης πως η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης αποτελεί «θεμελιώδες βήμα» για την προάσπιση μιας «βιώσιμης πολιτικής λύσης» που βασίζεται στα προ του 1967 σύνορα, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τονίζεται πως η στρατηγική του Ισραήλ για παρεμπόδιση της ίδρυσης ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους καθιστά «αναγκαία» την ευρωπαϊκή αναγνώριση με στόχο την επίτευξη «δίκαιης και διαρκούς ειρήνης», μολονότι αναγνωρίζει πως «αυτό από μόνο του δεν θα τερματίσει την κατοχή»... Βεβαίως, η ΕΕ είναι αυτή που όλο και περισσότερο έχει συσφίξει τις σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ, που δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό.

Επίσης, με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο Παλαιστίνιος πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ απηύθυνε και αυτός έκκληση στην ΕΕ για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης τονίζοντας ότι απαιτείται «τώρα πολιτική και διπλωματική παρέμβαση» από την πλευρά των Βρυξελλών «για να διατηρηθούν οι προοπτικές δίκαιης και διαρκούς λύσης».

ΙΡΑΚ
Αλλοι τρεις διαδηλωτές νεκροί

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Καζάνι που βράζει εξακολουθεί να θυμίζει από τον Οκτώβρη το μεγαλύτερο μέρος του Ιράκ, καθώς πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Στη διάρκεια επίθεσης των δυνάμεων καταστολής σε πλήθος διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί σε κεντρικές περιοχές της Βαγδάτης, στήνοντας μπλόκα σε οδικές αρτηρίες, σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι. Δύο από τα θύματα έπεσαν νεκροί από σφαίρες και ο τρίτος εξέπνευσε πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, από διαμπερές τραύμα στο λαιμό από δακρυγόνο.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να σταματήσουν να πυροβολούν. Ποιοι είναι αυτοί και ποιοι είμαστε εμείς; Και οι δύο πλευρές είμαστε Ιρακινοί. Γιατί λοιπόν σκοτώνεις τους αδελφούς σου;», είπε χαρακτηριστικά νεαρή διαδηλώτρια σε ανταποκριτή ξένου πρακτορείου στη Βαγδάτη. Σοβαρές συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών σημειώθηκαν και σε πόλεις του νότου, όπως η Καρμπάλα, η Αμάρα και η Νασιρίγια, όπου και εκεί χιλιάδες νέοι διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη ευκαιριών, υποδομών και υπηρεσιών.

Στο Ιράκ πραγματοποιούνται μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από την 1/10/2019. Από τις επιθέσεις της αστυνομίας σε διαδηλωτές ή κατά τις συγκρούσεις των δύο πλευρών έχουν σκοτωθεί πάνω από 550 άτομα και έχουν τραυματιστεί χιλιάδες άλλοι.

ΗΠΑ
Ξεκινά η δίκη Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με τρία βασικά νομικά επιχειρήματα η ομάδα δικηγόρων του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα επιχειρήσει να αντικρούσει τις κατηγορίες των Δημοκρατικών γερουσιαστών, που αναλαμβάνουν σήμερα ρόλο «δικαστή», καθώς ξεκινούν τη δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης από το αξίωμά του.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, δικηγόροι του Αμερικανού Προέδρου υποστήριξαν ότι η Γερουσία θα πρέπει να απορρίψει γρήγορα τα «ελλιπή» άρθρα παραπομπής του Τραμπ σε δίκη, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες περί παρεμπόδισης του έργου του Κογκρέσου και της κατάχρησης εξουσίας είναι «προσβολή για το αμερικανικό Σύνταγμα». Εκτίμησαν επίσης πως η έρευνα για την καθαίρεση ήταν «ανεπανόρθωτα προβληματική».

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται ισχνή η πιθανότητα να αποφασιστεί η καθαίρεση του Τραμπ, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν τις 53 από τις 100 έδρες της Γερουσίας. Η όλη υπόθεση, πάντως, δεν αποκλείεται να ρίξει «νερό στο μύλο» του Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Νοέμβρη, καθώς είναι βέβαιο πως θα την αξιοποιήσει σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων του.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Μετά τις πυρκαγιές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο πλημμυρών βρέθηκαν πολλές περιοχές της Αυστραλίας που από το Νοέμβρη αντιμετώπιζαν καταστροφικά πύρινα μέτωπα, τα οποία προκάλεσαν το θάνατο 29 ανθρώπων και την καταστροφή τουλάχιστον 2.000 κατοικιών.

Στις πολιτείες Βικτόρια και Νέα Νότια Ουαλία, όπου εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός τους τελευταίους μήνες, σημειώθηκε έντονη χαλαζόπτωση, όπως στη Μελβούρνη, στην Καμπέρα και αλλού, ενώ ξεριζώθηκαν πολλά δέντρα και προκλήθηκε μεγάλη αγωνία αφού είναι ανύπαρκτη, πια, η φυσική ασπίδα προστασίας που δημιουργεί η ίδια η χλωρίδα. Πλημμύρες προκλήθηκαν και στη βόρεια πολιτεία Κουίνσλαντ, όπου αποκλείστηκαν μέχρι και δρόμοι. Ορισμένοι μίλησαν για τις πιο έντονες βροχοπτώσεις εδώ και μια δεκαετία.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι καταιγίδες που ξέσπασαν βοήθησαν να σβήσουν πολλές φωτιές, ειδικά στη Νέα Νότια Ουαλία, ωστόσο οι αρχές εκτιμούν ότι το φαινόμενο μπορεί να επαναληφθεί καθώς η θερινή περίοδος βρίσκεται μόλις στην αρχή της. Στο εθνικό πάρκο της νήσου Καγκουρό (τρίτης μεγαλύτερης της χώρας) μαίνεται ακόμα φωτιά, ενώ ήδη έχει χαθεί μεγάλος αριθμός κοάλα, πουλιών και μαρσιποφόρων που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ανήκουν σε είδη που υπάρχουν μόνο στο συγκεκριμένο νησί.

Συνολικά, η οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί από τις πυρκαγιές είναι τεράστια. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχει αποτεφρωθεί πάνω από το μισό του βιότοπου 100 απειλούμενων φυτών και ζώων, περιλαμβανομένων 32 υπό εξαφάνιση ειδών. Συνολικά έχουν χαθεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο ζώα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ