ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 9 Φλεβάρη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΑΣ ΕΚΑ
Να εξασφαλίσουμε Συνέδριο με επίκεντρο τα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζομένων

Κάλεσμα στους αντιπροσώπους να πάρουν μαζικά μέρος στις εργασίες του 31ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που πραγματοποιούνται το Σάββατο και την Κυριακή στο ΣΕΦ (αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη»), αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες του, απευθύνει η ΔΑΣ, ο συνδυασμός που συγκροτείται από συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και από άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές.

«Κανείς αντιπρόσωπος να μη λείψει από τις εργασίες του 31ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου. Με τη συμμετοχή μας να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνει ένα γνήσιο εργατικό Συνέδριο, που θα ασχοληθεί με τα προβλήματα, τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για εργασία με σύγχρονα δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια. Που θα ασχοληθεί με την ενίσχυση των Συνδικάτων, αντιπαλεύοντας την παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας», σημειώνει η ΔΑΣ σε ανακοίνωσή της.

Στην πορεία προς το Συνέδριο η σημερινή πλειοψηφία στο ΔΣ, ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ), ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, επιβεβαίωσε τις προθέσεις της για συνέδριο - παρωδία με διαδικασίες «fast track», χωρίς συζήτηση και αποφάσεις, προκειμένου να αλλοιώσει με νοθείες το συσχετισμό, να φέρει την εργοδοσία στις γραμμές της συνδικαλιστικής οργάνωσης και παράλληλα να «κόψει» αντιπροσώπους εκλεγμένους από πραγματικούς εργαζόμενους και σωματεία που αναπτύσσουν καθημερινή δράση.

Στην κατεύθυνση αυτή, λίγες μέρες πριν κλείσει το μητρώο του ΕΚΑ έφεραν τρία νέα σωματεία τα οποία έκαναν εκλογές την ίδια μέρα και στον ίδιο χώρο (!) με ψηφίσαντες πολλαπλάσιους από τον αριθμό των εργαζομένων στους χώρους τους. Αναψαν το «πράσινο φως» στους αντιπροσώπους από τον «Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων», ένα σωματείο - σφραγίδα, χωρίς γραφεία, χωρίς καμία δράση, που λειτουργεί ως μηχανισμός παραγωγής αντιπροσώπων και ανάμεσα στα στελέχη του φιγουράρουν επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Προσπάθησαν να δώσουν κάρτες αντιπροσώπων στο «σωματείο» εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες, στις γραμμές του οποίου βρίσκονται δεκάδες εργοδότες, ενώ επιχείρησαν να αποκλείσουν αντιπρόσωπους από το Σωματείο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, ένα κλαδικό σωματείο που έχει συμβάλει στην οργάνωση και τους αγώνες των εργαζομένων του κλάδου και ιδιαίτερα των μεταναστών οι οποίοι δουλεύουν με όρους σύγχρονης σκλαβιάς σε φασονατζίδικα που βρίσκονται σε υπόγεια και πατάρια πολυκατοικιών.

Τρέχει να υπερασπιστεί τους εργοδότες η ΓΣΕΕ

Ο αποκλεισμός του «σωματείου» στις ασφαλιστικές εταιρείες από το Συνέδριο του ΕΚΑ έγινε μάλιστα αφορμή για νέα «αποκαλυπτήρια» του ρόλου της ΓΣΕΕ, η οποία έσπευσε να ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε στα μουλωχτά η διοίκησή του και εκδικάστηκαν την Παρασκευή.

Στο συγκεκριμένο «σωματείο», όπως αποκάλυψε η ΔΑΣ και κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, είναι μέλη και ψήφισαν στις αρχαιρεσίες του γύρω στους 100 επιχειρηματίες και εργοδότες, καθώς και δύο μέλη διοίκησης τράπεζας! Μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος και ιδιοκτήτης μεσιτικής ασφαλιστικής εταιρείας, Ζακ Καπουανό, παρέα με όλο το ΔΣ της επιχείρησής του. Ο ίδιος μάλιστα είναι εκλεγμένος στο ΔΣ του Συνδέσμου Μεσιτών Ασφαλίσεων και διαπραγματευόταν για λογαριασμό των εργοδοτών την υπογραφή κλαδικής σύμβασης με σωματείο. Ο ιδιοκτήτης μεσιτικής εταιρείας και πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Αγγελος Τέρνερ. Ασφαλιστές επιχειρηματίες από τα Χανιά που ήταν υποψήφιοι στο τοπικό Επιμελητήριο με το ψηφοδέλτιο «Ενωμένοι Επιχειρηματίες». Ασφαλιστές επιχειρηματίες από τα Γιάννενα που κατέβαιναν στο τοπικό Επιμελητήριο με την παράταξη «Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη».

«Είναι φανερό ότι με τέτοια άμεση παρέμβαση των εργοδοτών κανένας εργαζόμενος δεν είναι πραγματικά ελεύθερος να ασκήσει τα συνδικαλιστικά του δικαιώματα. Πρόκειται για σαφή παραβίαση του ν. 1264/82», ξεκαθαρίζει η ΔΑΣ.

Υπό το βάρος των αποκαλυπτικών στοιχείων που κατέθεσε η ΔΑΣ, η διοίκηση του εν λόγω «σωματείου» σε συνεννόηση με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ υποχρεώθηκε να τροποποιήσει το αίτημά της, ζητώντας να δοθούν κάρτες στους αντιπροσώπους του «σωματείου» προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του στο Συνέδριο, με το δικαστήριο να κάνει τελικά δεκτό εν μέρει το αίτημά τους, παραπέμποντας και αυτό στις διαδικασίες νομιμοποίησης που ακολουθεί το Συνέδριο.

Οσο για την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, η ΔΑΣ υπογραμμίζει πως η στάση της επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά για ποιον υπάρχει και για ποιον δουλεύει. «Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια στιγμή που εργατικά συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα ετοιμάζουν απεργία στις 18 Φλεβάρη ενάντια στον νόμο - έκτρωμα Βρούτση/Κατρούγκαλου, η συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ, όπως την έχουν ονοματίσει οι εργαζόμενοι, καλεί σε ανοιχτή απεργοσπασία καλλιεργώντας ότι το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι θετικό. Τέτοιοι είναι που αξίζουν τη γενική κατακραυγή και απαξίωση από την εργατική τάξη της χώρας», σχολιάζει.

Με τη Διακήρυξή της η ΔΑΣ απευθύνεται «σε κάθε συνδικαλιστή και συνδικαλίστρια που αγωνιά για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, που δεν συμβιβάζεται με τη μισοζωή και τη μισοδουλειά» και ιδιαίτερα «σε όσους βοήθησαν και υπερασπίστηκαν με κάθε τρόπο, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, τη μάχη που έδωσαν τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στα συνέδρια της ΓΣΕΕ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων», κόντρα στην απροσχημάτιστη, αυτοπρόσωπη παρουσία των εργοδοτών στα συνδικάτα. Τους καλεί να ενισχύσουν αποφασιστικά το συνδυασμό της, κάνοντας «ένα μεγάλο βήμα στην υπόθεση της αλλαγής της κατάστασης συνολικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απάντηση στο αντεργατικό ντελίριο του υπουργού Εργασίας

Το αντικομουνιστικό - αντεργατικό ντελίριο του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, στο οποίο επιδόθηκε την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, σχολιάζει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Το Συνδικάτο επισημαίνει πως η πλήρης «ταύτιση απόψεων, επιχειρηματολογίας, μίσους για καθετί που αποτελεί εργασιακό και λαϊκό δικαίωμα» ανάμεσα στους ναζιστές της Χρυσής Αυγής και τον υπουργό, που «έβαλε φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του στο τσάκισμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των μισθών και των συντάξεων», επιβεβαιώνει τόσο τον συστημικό χαρακτήρα της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης όσο και τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.

Απαντώντας στα λεγόμενα του υπουργού, ο οποίος έκανε λόγο για «άρρωστο συνδικαλισμό», το Συνδικάτο τονίζει πως «αρρώστια» δεν είναι η πάλη των εργαζομένων για Συλλογικές Συμβάσεις, σταθερή δουλειά, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. «Αρρωστο» είναι να περιορίζονται με Υπουργική Απόφαση οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σε 5 το μήνα, να μετατρέπεται, στο όνομα της ανάπτυξης, ένας εργασιακός χώρος όπως το Ναυπηγείο της Σύρου σε γκέτο στο οποίο δεν ισχύει η εργατική νομοθεσία, να μην υπάρχει σταθερή εργασία και να κυριαρχούν οι εργολάβοι.

«Οποιος θέλει να επιτεθεί συνολικά στο λαό και στους εργαζόμενους επιδίδεται σε αντικομμουνιστική και αντεργατική ρητορική και συκοφαντία, που στόχο έχει όμως όχι μόνο τους κομμουνιστές και τους ταξικούς συνδικαλιστές αλλά όλους τους εργαζόμενους και το λαό», τονίζει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα «για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, του δικαιώματός μας να εργαζόμαστε με ασφάλεια και να ζούμε την οικογένειά μας με αξιοπρέπεια».

«Αρρωστο και μάλιστα πολύ βαριά είναι το σύστημά σας, που εκτρέφει πολιτικό προσωπικό σαν και του λόγου σας, ναζιστικές και εγκληματικές οργανώσεις σαν τη Χρυσή σας Αυγή», καταλήγει το Συνδικάτο, που θέλουν τους εργαζόμενους «να δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί από το πρωί μέχρι το βράδυ μέχρι τα βαθιά γεράματα και να μην ξέρουμε και αν θα γυρίσουμε ασφαλείς στις οικογένειές μας, για να θησαυρίζουν βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες και μεγαλοεργολάβοι...».

ΜΟΡΙΑ
Συλλήψεις ατόμων που δρούσαν ως ομάδα κρούσης κατά μεταναστών

Σε 7 συλλήψεις προχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης η Αστυνομία στη Μόρια της Λέσβου, κατά τη διάρκεια επιχείρησης ατόμων που δρούσαν στο χωριό ως ομάδα κρούσης απέναντι σε μετανάστες.

Οι συλληφθέντες είναι πέντε ημεδαποί, ένας Αλβανός και ένας Βούλγαρος, μόνιμοι κάτοικοι της Λέσβου, 17 έως 24 ετών, ενώ καταζητούνται άλλα δύο άτομα και συγκεκριμένα δύο ανήλικοι, ένας ημεδαπός και ένας Αλβανός.

Εντοπίστηκαν από αστυνομικούς στην είσοδο του χωριού της Μόριας, ενώ από την έρευνα στο χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε αυτοσχέδια ξύλινα ρόπαλα, μεταλλική ράβδος και κουκούλα full face.

Κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, για παράβαση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας και για σύσταση εγκληματικής ομάδας, ενώ εξετάζεται η σχέση τους με άλλες έκνομες ενέργειες τις τελευταίες μέρες, τόσο στη Μόρια όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, «από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι οι προαναφερόμενοι συλληφθέντες ενώθηκαν με σκοπό την - από κοινού - διάπραξη εκνόμων ενεργειών, κυρίως σε βάρος αλλοδαπών μεταναστών».

Θυμίζουμε πως το απόγευμα και το βράδυ της Τρίτης, ομάδα περίπου 15 - 20 ατόμων εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό στη Μόρια εναντίον προσφύγων, μεταναστών και μελών ΜΚΟ, ενώ στο φως της δημοσιότητας έχουν έρθει βίντεο με ακροδεξιούς, φασίστες, χρυσαυγίτες κ.λπ., οι οποίοι κυνηγούσαν πρόσφυγες.

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη μέρα, δύο από τους συμμετέχοντες δεν δίστασαν να εμφανιστούν σε ΜΜΕ, αναφέροντας ότι αναζητούν μετανάστες, ενώ όπως έγινε γνωστό από σχετικό δημοσίευμα, ο ένας εξ αυτών είναι μέλος της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν και τη δημοσιότητα, το προφίλ του στο Facebook είναι γεμάτο φασιστικά και μιλιταριστικά συνθήματα, φωτογραφίες με τον Ηλία Κασιδιάρη, μαιάνδρους, αλλά και μέλη ή υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής. Ο ίδιος, άλλωστε, σε ανάρτησή του αναφέρει ότι αν και τον έχουν πει φασίστα και ναζί, συνεχίζει να προειδοποιεί για τους «λαθρομετανάστες». Οι συλληφθέντες έλαβαν δικάσιμο για τις 14 Γενάρη του 2021.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ οργανώνει πολιτική εκδήλωση με θέμα «Συμπεράσματα από τη δράση του ΚΚΕ τη δεκαετία του 1940», την Τετάρτη 12 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ., στη Δημοτική Αγορά (πρώην Λαχαναγορά) στο Αγρίνιο. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Εκδήλωση με θέμα «Θεραπευτική κάνναβη ή βήμα για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών» οργανώνει η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, την Κυριακή 9 Φλεβάρη στις 6 μ.μ., στο Επιμελητήριο Κιλκίς. Θα μιλήσει ο Οδυσσέας Μαάιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Βραβεύουν τους πρωτοπόρους στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης

Η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και το ΤΣ της ΚΝΕ διοργανώνουν, το Σάββατο 8 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στο 1ο ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων (Κλεισούρας 2 και Πλαστήρα) εκδήλωση βράβευσης των πρωτοπόρων Οργανώσεων και συντρόφων στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης.

Σε αντίστοιχη εκδήλωση καλεί η ΤΟ Νοτιοδυτικών/ Περιστερίου, τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Περιστερίου (Καραθεοδωρή 1). Στην εκδήλωση θα γίνει η κλήρωση για τη λαχειοφόρο αγορά της Οργάνωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ