ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Τίμησε τα 61 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης

Η πρέσβειρα της Κούβας στο βήμα της εκδήλωσης
Η πρέσβειρα της Κούβας στο βήμα της εκδήλωσης
Τα 61 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης τίμησε την Κυριακή το πρωί ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης. Την εκδήλωση «άνοιξε» η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από την αντιπρόεδρο του Συνδέσμου, Κατερίνα Γεράκη. Ακολούθησε συζήτηση για την κατάσταση στην Κούβα σήμερα.

Η πρέσβειρα της Κούβας αναφέρθηκε στα διάφορα πολιτικά μέσα, όπως ο οικονομικός αποκλεισμός, που είναι το βασικό εμπόδιο για το λαό και την ανάπτυξη της Κούβας. Με άμεσες επιθέσεις, υπονόμευση, προπαγάνδα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις οξύνουν τις επιθετικές τους ενέργειες για να πλήξουν τη ζωή του λαού, να κατηγορήσουν την κουβανική κυβέρνηση και να παρουσιάσουν ότι ο σοσιαλισμός έχει αποτύχει. Επιδίδονται σε εκστρατείες ψεύδους και ιδεολογική υπονόμευση, όπως έδειξε και το ψήφισμα που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι η Κούβα ενισχύει την «αναστάτωση» στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Κατέληξε τονίζοντας πως κανένα τελεσίγραφο, καμία απειλή δεν θα αλλάξει τη διεθνιστική στάση της Κούβας.

«Αλληλεγγύη και διεθνισμός στην πράξη είναι να δημιουργήσουμε με την πάλη μας τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει η κοινωνική εξέλιξη, να επικρατήσει το νέο ανατρέποντας το παλιό, αξιοποιώντας και το παράδειγμα της Κουβανικής Επανάστασης», τόνισε ανάμεσα σε άλλα η Κ. Γεράκη, προσθέτοντας πως «όλα αυτά τα 61 χρόνια, η Κούβα κατάφερε πρωτόγνωρες κατακτήσεις για το λαό της, που αποτελούν όνειρο θερινής νυχτός για τον καπιταλιστικό κόσμο. Η πείνα, η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός, οι φυλετικές και οι άλλες διακρίσεις εξαλείφθηκαν. Η δωρεάν ιατρική περίθαλψη και Εκπαίδευση, με πρόσβαση σε αναβαθμισμένες παροχές Υγείας και Παιδείας, η Κοινωνική Ασφάλιση και η Πρόνοια, η κατοικία είναι πλέον εξασφαλισμένα για όλους. Ταυτόχρονα και παρά τα τεράστια εμπόδια και τις δυσκολίες, η Κούβα οργάνωσε την πιο πλατιά διεθνιστική αλληλεγγύη σε άλλους λαούς σε όλο τον πλανήτη».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, «η Κούβα αντιμετώπισε την πιο λυσσαλέα επιθετικότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων», τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ, με τη γνωστή «Κοινή Θέση», «η κατάργηση της οποίας δεν έχει αναιρέσει τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της ΕΕ απέναντι στην Κούβα».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διεργασίες σε Αμβούργο και Θουριγγία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι τοπικές εκλογές της Κυριακής στο κρατίδιο του Αμβούργου φανερώνουν τις διεργασίες που βρίσκονται εδώ και καιρό σε εξέλιξη στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό, με το κόμμα των Πρασίνων να σημειώνει σημαντική άνοδο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα πρώτη δύναμη παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 39,4% (από 45,6% το 2015), στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 23,9% (από 12,3%) και στην τρίτη θέση οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με μόλις 11,1% (από 15,9%), το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία τους. Ακολουθούν η σοσιαλδημοκρατική «Αριστερά» με 9% (από 8,5%) και η εθνικιστική - ευρωσκεπτικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 5,4% (από 6,1%). Οι φιλελεύθεροι του FDP μένουν εκτός Βουλής με 4,9% (από 7,4%). Ετσι το SPD μπορεί να συγκυβερνήσει στο Αμβούργο είτε με τους Πράσινους είτε με την CDU.

Στη Θουριγγία, στον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τον Απρίλη του 2021 με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της «Αριστεράς», Μπόντο Ράμελο, αποφάσισαν CDU, SPD, Πράσινοι και «Αριστερά», σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το κυβερνητικό «αδιέξοδο». Ετσι, στις 4 Μάρτη ο Ράμελο αναμένεται να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός της «Αριστεράς» που θα στηριχτεί από τους Χριστιανοδημοκράτες, επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με το SPD και τους Πράσινους, η οποία θα καταθέσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και θα οδηγήσει σε ένα χρόνο το κρατίδιο σε εκλογές.

Στο μεταξύ, σε έκτακτο συνέδριο στις 25 Απρίλη οι Χριστιανοδημοκράτες θα εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της CDU, όπως ανακοίνωσε χτες η απερχόμενη πρόεδρος και υπουργός Αμυνας Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, η οποία τις τελευταίες βδομάδες είχε συνομιλίες με πιθανούς υποψηφίους, όπως και με τον Μάρκους Ζέντερ, πρόεδρο του αδελφού κόμματος της Βαυαρίας (CSU).

Η ίδια αναμένει από τους πιθανούς υποψηφίους Φρίντριχ Μερτς, Αρμιν Λάσετ και Γενς Σπαν να ανακοινώσουν άμεσα αν τελικά θέτουν υποψηφιότητα, με τον μόνο επίσημο υποψήφιο να είναι ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Η εκλογή του προέδρου θα θεωρηθεί και «προκριματική» για τον υποψήφιο καγκελάριο, ο οποίος θα καθοριστεί από κοινού από την CDU και την CSU.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προωθεί το παζάρι με τις ΗΠΑ ο Τζόνσον

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Προτεραιότητα στην έναρξη των διμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες, με φόντο τη συνεχιζόμενη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ, φαίνεται πως θα δώσει η κυβέρνηση του Βρετανού συντηρητικού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Οι λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» της βρετανικής κυβέρνησης για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την επόμενη βδομάδα. Εκτιμάται ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές οι απαιτήσεις των ΗΠΑ για μεγαλύτερη πρόσβαση των φαρμακευτικών εταιρειών τους στη βρετανική αγορά.

Χτες, πάντως, στις Βρυξέλλες, οι πρεσβευτές των 27 κρατών - μελών της ΕΕ ενέκριναν την εντολή του επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ σχετικά με τους όρους στις διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, τα φώτα της δημοσιότητας αρκετών διεθνών ΜΜΕ τραβούν στο Λονδίνο οι διαδικασίες έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας για τον Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», με αφορμή το αίτημα των ΗΠΑ για την εκεί απέλασή του με τις κατηγορίες περί πειρατείας κυβερνητικών ηλεκτρονικών υπολογιστών (χάκινγκ) και παραβίασης του νόμου περί κατασκοπείας. Η ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο του Λονδίνου ξεκίνησε περίπου 10 μήνες αφότου σύρθηκε διά της βίας από την αστυνομία έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού, όπου είχε καταφύγει επί 7 χρόνια.

Χτες επίσης ξεκίνησε η ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου αρχηγού των αντιπολιτευόμενων Εργατικών. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 2 Απρίλη και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί σε ειδικό συνέδριο στις 4 Απρίλη.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΑΝΤ.-- Κυβερνητικοί αξιωματούχοι των 20 μεγαλύτερων καπιταλιστικών οικονομικών της υφηλίου (G20) συναντήθηκαν προχτές, για δεύτερη μέρα, στο Ριάντ, προκειμένου να ολοκληρώσουν το κείμενο ανακοίνωσης που θα αναφέρεται στα συμπεράσματα της συνάντησης, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά (για πρώτη φορά) και την κλιματική αλλαγή, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις των ΗΠΑ. Από την άλλη, συνεχίστηκε το αδιέξοδο στις σκληρές διαπραγματεύσεις πάνω στο θέμα του λεγόμενου «διαδικτυακού φόρου» που προωθούν χώρες της ΕΕ έναντι αμερικανικών κυρίως τεχνολογικών μονοπωλίων («Google», «Apple», «Facebook» κ.ο.κ.).

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ανάμεσά τους αρκετά παιδιά, τραυματίστηκαν χτες, ορισμένοι σοβαρά, όταν αυτοκίνητο έπεσε σκόπιμα πάνω σε πλήθος σε παρέλαση καρναβαλιού στη μικρή πόλη Φοκμάρσεν στην Εσση. Ο φερόμενος δράστης συνελήφθη και είναι ένας 29χρονος ντόπιος, ενώ διερευνάται το ενδεχόμενο «τρομοκρατικής επίθεσης», αν και οι πρώτες πληροφορίες δεν ανέφεραν πολιτικά ή ρατσιστικά κίνητρα.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Χιλιάδες εργαζόμενοι της «Airbus» διαδήλωσαν την Παρασκευή έξω από εργοστάσιο της ευρωπαϊκής αεροπορικής βιομηχανίας στη Μαδρίτη και σε άλλες ισπανικές πόλεις, ενάντια στην κατάργηση 630 θέσεων εργασίας στη χώρα. Ο όμιλος είχε ανακοινώσει την Τετάρτη πως καταργεί 2.362 θέσεις εργασίας στα τμήματα Αμυνας και Διαστήματος της παραγωγής του στην Ευρώπη, σε Γερμανία, Βρετανία και αλλού.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Η τουρκική κρατική οργάνωση «συνεργασίας και συντονισμού», ΤΙΚΑ, ανέλαβε χτες την υλοποίηση προγράμματος εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην Κένυα.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Λιβανέζος κυβερνητικός αξιωματούχος ανακοίνωσε χτες πως ξεκινούν την ερχόμενη Πέμπτη οι πρώτες υποθαλάσσιες γεωτρήσεις έρευνας για πετρέλαιο στο «οικόπεδο 4» της ΑΟΖ της χώρας από το πλοίο - γεωτρύπανο «Bahamian Tungsten Explorer».

ΙΡΑΝ
Ενισχυμένοι οι συντηρητικοί βουλευτές

TEXEΡΑΝΗ.--

Τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής από το 1979, που καταγράφηκαν κατά τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Παρασκευής στο Ιράν για την εκλογή νέας 290μελούς Βουλής, φαίνεται πως ευνόησαν την εκλογή συντηρητικών βουλευτών.

Το 42,6% του εκλογικού σώματος που προσήλθε τελικά στις κάλπες έστειλε στα βουλευτικά έδρανα 191 συντηρητικούς βουλευτές, 16 από το μπλοκ των λεγόμενων «μεταρρυθμιστών», 34 «ανεξάρτητους», ενώ οι υπόλοιποι 49 αναμένεται να εκλεγούν σε νέο γύρο το Μάη, λόγω των πολύ χαμηλότερων ποσοστών προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες (κάτω από το πλαφόν του 1/5 του εκλογικού σώματος) σε περιοχές όπως το Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν, το ιρανικό Κουρδιστάν, το Ισφαχάν κ.α.

Απ' την πλευρά του ο Σιίτης ανώτατος ιερωμένος Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χαρακτήρισε το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ικανοποιητικό, λέγοντας πως «οι εχθροί του Ιράν προσπάθησαν να αποθαρρύνουν τους ψηφοφόρους κάνοντας υπερβολές σε σχέση με κρούσματα του κορονοϊού».

Σύνοδος στη Βιέννη

Χτες, πάντως, αξιωματούχοι της Κίνας, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας ανακοίνωσαν πως θα συναντηθούν με εκπροσώπους του Ιράν στη Βιέννη αύριο Τετάρτη, για να συζητήσουν τρόπους «διάσωσης» της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015. Στις 14 Γενάρη, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία είχαν κατηγορήσει το Ιράν ότι παραβιάζει τους όρους της Συμφωνίας για τον έλεγχο των εξοπλισμών, που είχε σκοπό τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ