ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών

Ανακοινώσεις για το θάνατο της Τουρκάλας μουσικού Χελίν Μπολέκ μετά από απεργία πείνας

Από την κηδεία της Τουρκάλας αγωνίστριας
Από την κηδεία της Τουρκάλας αγωνίστριας
Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θάνατο μετά από 288 μέρες απεργίας πείνας της μουσικού Χελίν Μπολέκ:

«Μετά από 288 μέρες απεργίας πείνας έφυγε από τη ζωή η Χελίν Μπολέκ, μέλος του μουσικού συγκροτήματος "Γκρουπ Γιορούμ". Η ίδια, μαζί με το επίσης μέλος του συγκροτήματος Ιμπραΐμ Γκοκτσέκ, πραγματοποιούσαν απεργία πείνας ενάντια στις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν, που από το 2016 επικαλούμενη "σχέσεις του συγκροτήματος με την τρομοκρατία", του έχει απαγορεύσει να πραγματοποιεί συναυλίες, ενώ αρκετά μέλη του έχουν κατά διαστήματα φυλακιστεί και βασανιστεί.

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βιομηχανία διώξεων της κυβέρνησης Ερντογάν, με την ανοχή έως και ενθάρρυνση που απολαμβάνει από ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί εργαζόμενους, συνδικαλιστές, στελέχη κομμάτων, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους. Εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της Χ. Μπολέκ και την αλληλεγγύη του στην πάλη των λαών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών τους».

Σε δική του ανακοίνωση η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια της 28χρονης Χελίν Μπολέκ, η οποία έφυγε από τη ζωή, μετά από απεργία πείνας 288 ημερών. Ηταν μέλος του γνωστού τουρκικού μουσικού συγκροτήματος "Γκρουπ Γιορούμ".

Η ΚΝΕ καταδικάζει την καταστολή και τις διώξεις χιλιάδων νέων εργαζομένων, φοιτητών, νέων καλλιτεχνών από την τουρκική κυβέρνηση. Καταδικάζει την υποκριτική στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ, που συνεργάζονται και θεωρούν "εταίρο" τους τη ΝΑΤΟική Τουρκία, ενώ κατά τ' άλλα κόπτονται για τα "ανθρώπινα δικαιώματα" στη γειτονική χώρα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τους δίκαιους αγώνες της νεολαίας στην Τουρκία, για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους».

ΠΑΜΕ: «Να σταματήσουν όλες οι διώξεις αγωνιστών»

Τα συλλυπητήριά του εκφράζει το ΠΑΜΕ για τον θάνατο της Χελίν Μπολέκ, σημειώνοντας: «Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση Ερντογάν που επιτίθεται στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού της Τουρκίας, συλλαμβάνει, φυλακίζει και βασανίζει αγωνιστές, συνδικαλιστές, εργαζόμενους, καλλιτέχνες και απαιτούμε την παύση όλων των διώξεων εναντίον των αγωνιστών, συνδικαλιστών, εργαζομένων της Τουρκίας, που αγωνίζονται για τη ζωή και τα δικαιώματά τους».

Στην ίδια την Τουρκία, η αντιδραστική κυβέρνηση ακόμα και στην κηδεία της αγωνίστριας έκανε χρήση δακρυγόνων γύρω από το νεκροταφείο και επιστράτευσε τη βία, για να μην αφήσει συναγωνιστές της να αποχαιρετήσουν την αγωνίστρια. Ο Ιμπραΐμ Γκοκτσέκ, καταβεβλημένος από τη συνέχιση της απεργίας πείνας, βρέθηκε στην κηδεία και μαζί με άλλους αγωνιστές διατράνωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τη διαμαρτυρία μέχρι να αρθούν οι απαγορεύσεις των συναυλιών, οι διώξεις, οι συλλήψεις και οι επιθέσεις στο πολιτιστικό κέντρο Ιντιλ στην Κωνσταντινούπολη, του συγκροτήματος «Γιορούμ».

ΡΩΣΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Παζάρια για συμφωνία στην παραγωγή πετρελαίου

ΡΙΑΝΤ - ΜΟΣΧΑ.--

Η αναβολή της προγραμματισμένης για χτες συνάντησης υπουργών του σχήματος OPEC+ στη Βιέννη, με πρωταγωνιστές Σαουδάραβες και Ρώσους αξιωματούχους, έριξε κατά 3% την τιμή του «μαύρου χρυσού» στις ασιατικές αγορές. Ακολούθησαν οι καθησυχαστικές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες ώστε να βρεθεί ρυθμιστική λύση που θα σταθεροποιήσει τις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Παράλληλα, άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν πως Μόσχα και Ριάντ είναι «πολύ, πολύ κοντά» σε συμφωνία η οποία θα οδηγήσει σε φρενάρισμα της μείωσης των τιμών.

Η ανακοίνωση πως η αναβληθείσα συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη οδήγησε τελικά σε μικρή αύξηση των τιμών του πετρελαίου, τόσο στο μπρεντ όσο και στα συμβόλαια του αμερικανικού αργού πετρελαίου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και περίπου μία βδομάδα.

Οι ανταγωνισμοί μονοπωλίων, μεταξύ άλλων, σε Σαουδική Αραβία, Ρωσία και ΗΠΑ για το ξαναμοίρασμα των αγορών αναμένεται να καταγραφούν και σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Πετρελαίου και Ενέργειας της Ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών (G20) που προγραμματίστηκε για την Παρασκευή.

Η τιμή του αργού πετρελαίου διεθνώς από την αρχή του χρόνου έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 40 - 50% μετά την αντιπαράθεση Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας όσον αφορά το εάν θα έπρεπε να μειώσουν και άλλο την παραγωγή ή να την αυξήσουν.

Προ ημερών ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, δεν έκρυψε ότι είναι έτοιμος να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές σαουδαραβικού πετρελαίου για να προστατεύσει τα αμερικανικά μονοπώλια.

ΛΙΒΥΗ
Συνέχιση συγκρούσεων

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

«Η ανθρωπιστική κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως στη Λιβύη», διαπίστωσε χτες εκπρόσωπος της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) σε ανακοίνωσή της, έναν χρόνο μετά την έναρξη της επιχείρησης κατάληψης της πρωτεύουσας της χώρας, Τρίπολης, από τον αρχηγό του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εκτίμησε ότι έκτοτε έχασαν τη ζωή τους πάνω από 350 άτομα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πάνω από 149.000 και περίπου 890.000 έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια. Ο εκπρόσωπος της UNSMIL επανέλαβε την έκκλησή του προς τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ και τους ένοπλους υποστηρικτές του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ να σταματήσουν τις συγκρούσεις και να προχωρήσουν σε άμεση εκεχειρία.

Ωστόσο, οι αντιμαχόμενες πλευρές αγνόησαν και αυτή την έκκληση για εκεχειρία συνεχίζοντας τις συγκρούσεις. Το Σάββατο όλμοι έπεσαν κοντά στην πύλη του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Τρίπολης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ένας φύλακας και μία γυναίκα.

Ανακοινώθηκε πως πέθανε την Κυριακή από κορονοϊό σε νοσοκομείο του Καΐρου ο Μαχμούντ Ζιμπρίλ, πρώην πρωθυπουργός της Λιβύης, που ανέβηκε στην εξουσία μετά την ανατροπή του Προέδρου της χώρας Μουαμάρ Καντάφι. Στη Λιβύη καταγράφονται 18 νοσούντες από τον κορονοϊό και 1 νεκρός.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Κτίριο με 80 διαμερίσματα κατέρρευσε μερικώς το Σάββατο έπειτα από έκρηξη που οφείλεται πιθανόν σε διαρροή αερίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο, ενώ τουλάχιστον τέσσερις έχουν τραυματιστεί. Η έκρηξη σημειώθηκε στον δεύτερο όροφο του συγκροτήματος διαμερισμάτων στο Ορέχοβο - Ζούεβο, μια πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 95 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, σε μια περίοδο που οι άνθρωποι βρίσκονται στα σπίτια τους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ρουκέτες τύπου «Κατιούσα» έπεσαν χτες το πρωί στη Βασόρα του Νότιου Ιράκ, κοντά σε τοποθεσία που συνδέεται με ξένες πετρελαϊκές εταιρείες και κρατικές επιχειρήσεις, χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Αγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν στέλεχος της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» το βράδυ του Σαββάτου, κοντά στην πόλη Ναμπατίγια του Νότιου Λιβάνου.

Δασική πυρκαγιά στη «ζώνη» του Τσέρνομπιλ

ΚΙΕΒΟ.--

Αύξηση της ραδιενέργειας λόγω δασικής πυρκαγιάς στη ζώνη αποκλεισμού που περιβάλλει τον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, η οποία ξέσπασε το Σάββατο, ανακοίνωσε την Κυριακή η Ουκρανία. «Η ραδιενέργεια είναι υψηλότερη από το κανονικό στο επίκεντρο της φωτιάς», δήλωσε ο Εγκορ Φιρσόφ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Οικολογικής Επιθεώρησης.

Σε βίντεο που δημοσίευσε ο Φιρσόφ εμφανίζεται ένας μετρητής Γκάιγκερ (για την ανίχνευση και μέτρηση της ακτινοβολίας) δείχνοντας επίπεδο ραδιενέργειας 16 φορές υψηλότερο από το κανονικό.

Οι φλόγες εισέβαλαν σε περισσότερα από 1.000 στρέμματα της δασικής έκτασης που βρίσκεται γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό, περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας.

Οι υπηρεσίες έκτακτων καταστάσεων είχαν κάνει λόγο χτες για δυσκολίες στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την καταστροφή λόγω αύξησης της ραδιενέργειας σε ορισμένα σημεία. Πάντως, οι αρχές δήλωσαν ότι οι γύρω κοινότητες δεν κινδύνευαν.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑ
Επίθεση με νεκρούς

Τρεις Σουδανοί πρόσφυγες συνελήφθησαν μετά από επίθεση που έγινε το περασμένο Σάββατο, στην πόλη Ρομάν-σουρ-Ισέρ της νοτιοανατολικής Γαλλίας, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων. Δράστης φέρεται ο ένας από τους τρεις, που επιτέθηκε με μαχαίρι σε ανθρώπους που περίμεναν να ψωνίσουν σε διάφορα καταστήματα της μικρής αυτής πόλης, προκαλώντας και τον τραυματισμό άλλων πέντε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ μίλησε για «τρομοκρατική ενέργεια», ενώ οι δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν την έναρξη έρευνας για «ανθρωποκτονίες σε σχέση με τρομοκρατική επιχείρηση» και «σύσταση εγκληματικής, τρομοκρατικής συμμορίας». Ο δεύτερος από τους συλληφθέντες εμφανίζεται ως «ένας γνωστός του» πρώτου και ο τρίτος είναι άτομο «που διέμενε στην ίδια εστία» με τους άλλους δύο.

Σύμφωνα με τις αρχές, μετά από έρευνα στο σπίτι του πρώτου εντοπίστηκαν «χειρόγραφα έγγραφα θρησκευτικού περιεχομένου στα οποία ο συντάκτης παραπονιέται κυρίως ότι ζει σε μια χώρα απίστων».

Ο δράστης δεν ήταν γνωστός στην αστυνομία, τις γαλλικές ή ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Πληροφοριών και φέρεται να συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πριν από την επίθεση φώναζε «Αλάχου Ακμπαρ» («Ο θεός είναι μεγάλος» στα Αραβικά). Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε πως όταν τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί, τους ζήτησε να «τον σκοτώσουν».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για «μια ειδεχθή πράξη».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέος αρχηγός των Εργατικών

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέος ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών στη Βρετανία, μετά την παραίτηση του Τζέρεμι Κόρμπιν, εξελέγη με το 56,2% των ψήφων των μελών του κόμματος το Σάββατο ο 57χρονος Κιρ Στάρμερ, πρώην δικηγόρος και βουλευτής από το 2015.

Ο Στάρμερ έσπευσε να φανεί συγκαταβατικός, δηλώνοντας ότι δεν σκοπεύει να κάνει «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση» αλλά να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε σύντομο μήνυμά του μετά την εκλογή του υποστήριξε ότι όταν επανέλθει η «ομαλότητα» στη χώρα, μετά το ξεπέρασμα της πανδημίας, τίποτα δεν θα μπορεί να παραμείνει ίδιο «γιατί η κρίση σήκωσε μία κουρτίνα, αποκαλύπτοντας προβλήματα». Και κατέληξε: «Οπου βλέπουμε λάθη ή κυβερνητικές αποτυχίες ή πράγματα που δεν συμβαίνουν τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε, θα τα αμφισβητούμε και θα παρεμβαίνουμε».

  • O βρετανικός όμιλος Μέσων Ενημέρωσης «Daily Mail and General Trust» απαίτησε χτες από τους εργαζομένους «κλιμακωτή» μείωση μισθών, με τη διαφορά να δίνεται σε μετοχές, λόγω της μείωσης των διαφημιστικών εσόδων και της πτώσης στην κυκλοφορία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ