ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Κινητοποίηση για την καθαριότητα των σχολείων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Κεντρικής Κέρκυρας (Μαράσλειο) έκαναν την Τρίτη ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Ενωση Γονέων, σχολικές καθαρίστριες, η ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Κέρκυρας, που είχαν κηρύξει και στάση εργασίας. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιάννης Μπορμπότης.

Οι διαδηλωτές συναντήθηκαν με την δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου και την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο για τα ζητήματα Παιδείας και απέσπασαν δέσμευση για σύγκληση σύσκεψης με τη συμμετοχή του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και των προέδρων των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, «παραμένει αναπάντητο από τους αρμόδιους το ερώτημα που δημόσια έθεσε το Σωματείο σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων που διαθέτουν οι δήμοι στο νησί για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά μας θα βρίσκονται σε ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον, των συνθηκών κάτω από τις οποίες εργάζονται αυτοί οι συνάδελφοι. Υπάρχουν ελάχιστοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων με μόνιμες θέσεις εργασίας. Στην πλειονότητά τους δουλεύουν με το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων έργου με εξευτελιστικούς μισθούς».

Ετσι, απαιτήθηκε η δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα στην επέκταση των συμβάσεων, ώστε να καλύπτονται τα διευρυμένα ωράρια που απαιτούνται σήμερα και να διπλασιαστεί η αμοιβή που λαμβάνουν οι εργαζόμενες. Ταυτόχρονα, επειδή ο Σεπτέμβρης είναι κοντά και τα σχολεία τότε θα λειτουργούν κάθε μέρα, απαιτήθηκε να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να μετατραπούν οι υπάρχουσες συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας.

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Αναδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία σχολικών μονάδων

Εντελώς σκουριασμένα και επικίνδυνα τα στηρίγματα της σκάλας στο 4ο Δημοτικό Πεύκων
Εντελώς σκουριασμένα και επικίνδυνα τα στηρίγματα της σκάλας στο 4ο Δημοτικό Πεύκων
Την επικινδυνότητα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκων αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νεάπολης - Συκεών στη Θεσσαλονίκη και καλεί τη διοίκηση του δήμου να πάρει τώρα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών και παράλληλα να δρομολογήσει την ανέγερση νέων σύγχρονων διδακτηρίων.

Το συγκεκριμένο κτίριο κατασκευάστηκε το 19οαιώνα (για κελιά καλογριών), το οποίο, παρά τις όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει κατά καιρούς, δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προδιαγραφές ενός ασφαλούς σχολικού κτιρίου, ειδικά για μικρούς μαθητές. Εκτός από την παλαιότητα του κτιρίου, τις μικρές αίθουσες και τον περιορισμένο αύλειο χώρο, η σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο είναι επικίνδυνη να πέσει από στιγμή σε στιγμή, λόγω της πλήρους οξείδωσης των μεταλλικών δοκαριών που την στηρίζουν, με ορατό τον κίνδυνο ενός σοβαρού ατυχήματος με θύματα τους μικρούς μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει καταγγείλει πολλές φορές τη διοίκηση του δήμου γιατί επιτρέπει να χρησιμοποιείται ως σχολείο το συγκεκριμένο κτίριο και απαιτεί:

  • Την άμεση επισκευή της σκάλας με τη διακοπή λειτουργίας του συγκεκριμένου σχολικού κτιρίου έως ότου αποκατασταθεί και τη μεταφορά των μαθητών σε άλλο, κατάλληλο και ασφαλή χώρο, με ευθύνη του δήμου.
  • Τον άμεσο στατικό έλεγχο όλων των σχολείων, με προτεραιότητα για το συγκεκριμένο κτίριο, από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου που να βεβαιώνει ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει με ασφάλεια ως σχολείο.
  • Η διοίκηση του δήμου να ξεκινήσει την ανέγερση όλων των αναγκαίων σύγχρονων σχολικών κτιρίων με άμεση κρατική χρηματοδότηση.
Στην Κρήτη

Στο νομό Χανίων, κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Πλατανιά επισκέφτηκε αντίστοιχα το Γυμνάσιο και Λύκειο Αλικιανού και συζήτησε με τη σχολική κοινότητα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Στο σχολικό συγκρότημα δεν επαρκούν οι αίθουσες και ούτε καν ως «ασπιρίνη» μπορεί να θεωρηθεί η προσθήκη δύο μόνο αιθουσών προκάτ. Παράλληλα, είναι απαρχαιωμένη η ηλεκτρολογική εγκατάσταση και σε κάθε βροχή βραχυκυκλώνει.

Ανάλογα προβλήματα, σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», υπάρχουν και στο Νηπιαγωγείο της περιοχής, όπου χρήζουν άμεσης παρέμβασης οι κτιριακές υποδομές του. Για όλα αυτά καλεί το δήμο να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να δώσει λύσεις στα προβλήματα των σχολικών μονάδων.

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ
Διεκδικούν με κινητοποίηση ασφαλή σχολικά κτίρια

Από τη συγκέντρωση της Τρίτης
Από τη συγκέντρωση της Τρίτης
Με νέα κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ., στη συμβολή Ιεράς Οδού και Λεωφόρου Θηβών, γονείς και μαθητές από σχολεία του Αιγάλεω κλιμακώνουν τις διεκδικήσεις τους με κεντρικό αίτημα σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, έχοντας τη συμπαράσταση μιας σειράς φορέων.

Δίνεται έτσι συνέχεια στις πρωτοβουλιών γονιών του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, το κτίριο του οποίου έχει πληγεί από το σεισμό του 2019 και μαθητές του φιλοξενούνται μεταξύ άλλων και στο 5ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης. Πρόκειται για το σχολείο στο οποίο το πρωί της Τρίτης σημειώθηκε το σοβαρό περιστατικό με την πτώση παραθύρου από τον δεύτερο όροφο πάνω σε μητέρα που πήγαινε εκείνη την ώρα τα παιδιά της στο σχολείο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της.

Προχτές οι γονείς του 17ου Δημοτικού πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή πολλών γονιών από σχολεία της περιοχής, σε παράπλευρο αύλειο χώρο του σχολείου. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν η Δώρα Βασιλοπούλου και ο Γιώτης Σαντζαρίδης, δημοτικοί σύμβουλοι Αιγάλεω με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Βαγγέλης Φιλέρης, εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων της ευρύτερης περιοχής, ενώ παρεμβάσεις έκαναν επίσης η Αγγελική Γκούσκου εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, η Τζίνα Διονυσοπούλου εκ μέρους της «Δημοκρατικής Ενότητας» Γονέων Αιγάλεω, καθώς και γονείς από πολλά σχολεία της περιοχής που συμμετείχαν. Τη στήριξή του στον αγώνα των γονιών έχει εκφράσει και ο Σύλλογος Γυναικών Αιγάλεω.

Σύμφωνα με τους γονείς, ο δήμαρχος Αιγάλεω, Γιάννης Γκίκας, επιχειρώντας να αμβλύνει τις αντιδράσεις και να αποσείσει τις ευθύνες του δήμου για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, κατέφυγε σε περιγραφές, διαπιστώσεις και ευχολόγια, χωρίς ωστόσο να αναλάβει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση για την επίλυση των προβλημάτων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΒΥΡΩΝ»
Παραστάσεις διαμαρτυρίας για τις κάμερες στις σχολικές τάξεις

Από την κινητοποίηση στα εκπαιδευτήρια «Αυγουλέα -Λιναρδάτου» στο Περιστέρι
Από την κινητοποίηση στα εκπαιδευτήρια «Αυγουλέα -Λιναρδάτου» στο Περιστέρι
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο Βύρων» ενάντια στη μετατροπή του σχολικού μαθήματος σε τηλεριάλιτι σε διάφορα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, που εφαρμόζουν κατά κόρον την κυβερνητική ρύθμιση για τις κάμερες μέσα στις σχολικές τάξεις.

Οπως σημειώνει ο Σύλλογος, οι σχολάρχες «θέλοντας να διασφαλίσουν τα κέρδη τους αδιαφορούν για τις συνέπειες αυτής της διαδικασίας στους μαθητές. Από την άλλη εκμεταλλεύονται την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, προκειμένου να καταστρατηγήσουν εκ νέου τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Η αναμετάδοση του μαθήματος παραβιάζει τόσο εργασιακά όσο και ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών. Οι σχολάρχες επιβάλλουν την αναμετάδοση έχοντας σύμμαχο στο πλευρό τους την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας».

Παράλληλα με τις παραστάσεις διαμαρτυρίας που οργανώνει, ο Σύλλογος βάζει στο στόχο του και το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ενισχύει την εντατικοποίηση του σχολείου για τους μαθητές και το κυνήγι δεξιοτήτων. Στηρίζει επίσης τους οδηγούς των σχολικών λεωφορείων στον αγώνα τους για τα δικαιώματά τους.

Τέτοιες παραστάσεις διαμαρτυρίας έκανε τις προηγούμενες μέρες ο Σύλλογος «Βύρων» στα εκπαιδευτήρια «Αυγουλέα - Λιναρδάτου» στο Περιστέρι και στα εκπαιδευτήρια «Διαμαντοπούλου» στο Αιγάλεω.

Σινεμά στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ζωντανεύουμε το ΑΠΘ»

Αύριο Παρασκευή 5 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στο αίθριο τρίγωνο του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προβολή του θερινού σινεμά που διοργανώνεται στο πλαίσιο της καμπάνιας των φοιτητικών συλλόγων, «Ζωντανεύουμε το ΑΠΘ». Το θερινό σινεμά στηρίζεται από τις κινηματογραφικές ομάδες των τμημάτων Ψυχολογίας (PSY.K.O.), Παιδαγωγικού (CoΠyright), Μουσουλμανικών Σπουδών (CineArabic), Αγγλικής Φιλολογίας (Cinemateak) και Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών (ΜΗΧΙΚΟ).

Σήμερα, Πέμπτη 4 Ιούνη, στις 11 π.μ., με αφορμή τη Θεματική Μέρα Ζωγραφικής, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της ίδιας καμπάνιας, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των κινηματογραφικών ομάδων και των φοιτητών στον υπαίθριο χώρο του κυλικείου του Πολυτεχνείου, ώστε να δημιουργηθεί πανό, που θα αναρτηθεί στο τρίγωνο τη μέρα της προβολής, με συμβολικό μήνυμα για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού ανέργου, Τζορτζ Φλόιντ, από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολις των ΗΠΑ.

Η καμπάνια «Ζωντανεύουμε το ΑΠΘ» σκοπό έχει με διάφορες δραστηριότητες οι φοιτητές του ΑΠΘ να μετατρέψουν το campus σε κυψέλη δημιουργίας, να κρατήσουν ζωντανή τη δράση των φοιτητών και των φοιτητικών συλλόγων και να συνεχιστεί η διεκδίκηση για τις σπουδές, τη ζωή και το μέλλον που έχουν ανάγκη ακόμη και με κλειστές τις σχολές. Στηρίζεται από τους Φοιτητικούς Συλλόγους των Τμημάτων Βιολογίας, Γεωλογίας, Κτηνιατρικής, ΤΕΦΑΑ, Πολιτικών Επιστημών, ΜΜΕ, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικού, Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων Μηχανικών καθώς και από τον Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητών της Εστίας Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ