ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Δολοφονία Παλαιστινίου στο φόντο σχεδίων προσάρτησης

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε χτες από τα πυρά Ισραηλινών αστυνομικών στην πόλη Αμπου Ντις. Φέρεται πως επιχείρησε να εμβολίσει με το αυτοκίνητό του σημείο ελέγχου της ισραηλινής αστυνομίας στην έξοδο της πόλης, ανατολικά της Ιερουσαλήμ.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας, Μίκι Ρόζενφελντ, δήλωσε πως οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο άνοιξαν πυρ εναντίον του Παλαιστινίου και τον σκότωσαν. Το ίδιο διάστημα το ισραηλινό ραδιόφωνο, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ (που κατά ορισμένες φήμες φέρεται να είναι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ), μετέδωσε πως ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι, επιχειρεί, με κινήσεις στο παρασκήνιο, να «τορπιλίσει» τα σχέδια του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων περιοχών της Δυτικής Οχθης καθώς πιστεύει πως ούτε η συγκυρία ούτε οι συνθήκες είναι κατάλληλες για μία τέτοια κίνηση.

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αργότερα χτες βράδυ φερόταν έτοιμος να πάρει την τελική απόφαση για το εάν και πώς θα υποστηρίξει το Ισραήλ στην υλοποίηση των σχεδίων προσάρτησης κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών.

ΗΠΑ
Διάταγμα Τραμπ και για «αποκαθηλώσεις» ανδριάντων...

Διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον επιχειρούν να ρίξουν το άγαλμα του ρατσιστή Προέδρου Α. Τζάκσον
Διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον επιχειρούν να ρίξουν το άγαλμα του ρατσιστή Προέδρου Α. Τζάκσον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ποινή φυλάκισης 10 ετών για όσους καταστρέφουν μνημεία των ΗΠΑ προωθεί με Προεδρικό Διάταγμα ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις «αποκαθηλώσεις» ανδριάντων του ρατσιστικού παρελθόντος της χώρας από χιλιάδες διαδηλωτές σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ.

Σε σχετική ανάρτησή του στο Τουίτερ ο Πρόεδρος Τραμπ ισχυρίστηκε ότι το διάταγμα θα έχει άμεση ισχύ και δεν θα εξασφαλίζει εξαιρέσεις σε κανέναν.

Τα μέτρα του Προέδρου Τραμπ αναμένεται να δυναμώσουν τη λαϊκή οργή για την όξυνση των ρατσιστικών και ταξικών ανισοτήτων στις ΗΠΑ, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με την αστυνομία.

Χτες βράδυ ο Τραμπ αναμενόταν να πραγματοποιήσει προεκλογική ανοιχτή συγκέντρωση στην Αριζόνα, προβάλλοντας σαν «λύση» το τείχος μήκους 322 χλμ. που φτιάχνει στα νοτιοδυτικά σύνορα της Αριζόνας για να αποτρέψει νέες μεταναστευτικές ροές.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Η εξάπλωση συνεχίζεται

Στον γνωστό ρυθμό των 85.000 - 100.000 κρουσμάτων τη μέρα σε όλο τον κόσμο κινείται η εξάπλωση του κορονοϊού SARS-CoV-2. Πλέον οι μολύνσεις ξεπερνούν τα 9,2 εκατομμύρια και οι νεκροί τους 476.495.

Στις ΗΠΑ η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που ουσιαστικά έχει παραγκωνιστεί από την κυβέρνηση, μέσα από ανακοίνωσή της εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για το ότι «δεν γίνονται όσα πρέπει» για να ελεγχθεί η πανδημία. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει πλέον τα 2,4 εκατομμύρια, τα δε θύματα τις 122 χιλιάδες. Στη Βραζιλία τα κρούσματα είναι 1,1 εκατομμύρια και οι νεκροί πάνω από 51,5 χιλιάδες, στη Ρωσία οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 599.705 και 8.359, στην Ινδία 455.830 και 14.483, ενώ στη Βρετανία 306.210 και 42.927.

Στο Μεξικό, θυγατρική της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Volkswagen AG» ανακοίνωσε ότι περίπου το 2% των εργαζομένων της έχουν ή είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό, την ώρα που οι εγκαταστάσεις της - όπως και άλλα εργοστάσια - ανοίγουν ξανά, πριν καν καταγραφεί η κορύφωση της πανδημίας.

Η Γερμανία ανακοίνωσε χτες - για πρώτη φορά μετά το «άνοιγμα» της οικονομίας - την επανεπιβολή τοπικού «lockdown» στο Γκούντερσλος της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, για την αντιμετώπιση της επιδημίας, μετά τον εντοπισμό εστίας μόλυνσης σε σφαγείο της περιοχής. Ο πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου, Αρμιν Λάσετ, ανακοίνωσε ότι το τοπικό «lockdown» (360.000 κατοίκων) θα ισχύσει μέχρι τις 30 Ιούνη.

Επίσης χτες, ο επικεφαλής επιδημιολόγος του Ινστιτούτου «Robert Koch», Λόταρ Βίλερ, προειδοποίησε ότι η Γερμανία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της επιδημίας και ότι χρειάζεται επιφυλακή. Ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας στη χώρα βρίσκεται στο 2,76.

«Ψίχουλα» για χιλιάδες εργαζόμενους που βρέθηκαν ξεκρέμαστοι δίνονται στην Ολλανδία. Πρόκειται για εργαζόμενους με συμβάσεις «ευέλικτης» εργασίας και «μηδενικών ωρών» (zero hours contracts), οι οποίοι είχαν μείνει τουλάχιστον από το Μάρτη χωρίς κανένα εισόδημα, κατά τη διάρκεια του «κλεισίματος» λόγω πανδημίας. Μόλις την περασμένη Δευτέρα, τέσσερις μήνες μετά, εντάχθηκαν στο λεγόμενο πρόγραμμα TOFA, το οποίο απευθύνεται σε εργαζόμενους που είχαν εισόδημα τουλάχιστον 400 ευρώ το Φλεβάρη και δύο μήνες αργότερα δεν είχαν κερδίσει πάνω από τα μισά. Η «βοήθεια» που τελικά θα λάβουν ανέρχεται στα 1.650 ευρώ για την περίοδο Μάρτη - Μάη, που δεδομένου του κόστους διαβίωσης στη χώρα είναι ελάχιστο ποσό.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, προειδοποίησε χτες πως η χώρα του θα εκλάβει ως «απειλή» τυχόν μονομερείς ενέργειες από τη μεριά της Αιθιοπίας εάν δεν έχουν επιτυχή έκβαση οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις των δύο χωρών με το Σουδάν σε σχέση με τη διαχείριση των νερών του Νείλου. Αφορμή έδωσε πρόσφατη ανακοίνωση της Αιθιοπίας πως θα αρχίσει να γεμίζει τις επόμενες βδομάδες τους ταμιευτήρες στο «Μεγάλο Φράγμα Αιθιοπικής Αναγέννησης» ακόμη και εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και το Σουδάν.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- «Το αμερικανικό αίτημα για συνομιλίες με το Ιράν είναι ένα ψέμα», δήλωσε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, υπενθυμίζοντας πως οι ΗΠΑ ήταν αυτές που εγκατέλειψαν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι η χώρα του.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Επίθεση αυτοκτονίας έξω από στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης της Τουρκίας στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, είχε αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων και του βομβιστή. Τα θύματα ήταν Σομαλοί. Ο Τούρκος πρέσβης στη Σομαλία, Μεχμέτ Γιλμάζ, τόνισε ότι η γρήγορη αντίδραση των φρουρών του τουρκικού κέντρου εκπαίδευσης απέτρεψε μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Διαρκείς αφορμές για νέα ένταση

Την ένταση μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας αναζωπύρωσε η ανακοίνωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ότι τέσσερα μεγάλα κινεζικά δίκτυα ενημέρωσης θα αντιμετωπίζονται στο εξής ως «ξένες διπλωματικές αποστολές» και «όργανα προπαγάνδας» κατά των ΗΠΑ, με το επιχείρημα ότι το ΚΚ Κίνας έχει πλήρη συντακτικό έλεγχο σε αυτά.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιζιάν, αντέδρασε λέγοντας ότι η απόφαση αυτή «εκθέτει σε όλους την υποκρισία της λεγόμενης ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου, για την οποία καυχιούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες» και κάλεσε την Ουάσιγκτον να αναθεωρήσει «αμέσως» την απόφασή της, «διαφορετικά η Κίνα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να υιοθετήσει την αντίδραση που αρμόζει». Πρόκειται για μεγάλα κινεζικά ΜΜΕ, τους «Γκλόμπαλ Τάιμς», τη «Λαϊκή Ημερησία», το τηλεοπτικό CCTV και το πρακτορείο «China News Service» (CNS). Πρακτικά η αμερικανική απόφαση σημαίνει ότι τα ΜΜΕ αυτά θα πρέπει να γνωστοποιούν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον κατάλογο του προσωπικού τους και των ακινήτων τους. Αντίστοιχες κατηγορίες και μέτρα για ΜΜΕ της κάθε πλευράς είχαν προηγηθεί και τον περασμένο χειμώνα, όταν το Πεκίνο είχε αντιδράσει για άρθρο της αμερικανικής «Wall Street Journal» και είχε απελάσει Αμερικανούς ανταποκριτές.

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η διμερής εμπορική συμφωνία (που το χειμώνα «έκλεισε» ως προς τη «φάση 1» με έναν προσωρινό και εύθραυστο συμβιβασμό) «παίρνει τέλος», περιγράφοντας ως «σημείο καμπής» για την αμερικανική κυβέρνηση τη στιγμή που ενημερώθηκε σχετικά με τις ευθύνες των κινεζικών αρχών για την εξάπλωση του κορονοϊού - κατηγορία που η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να απευθύνει σε βάρος του Πεκίνου.

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις που είχε κάνει ο Τραμπ την περασμένη Παρασκευή, όταν προειδοποίησε με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα. Συγκεκριμένα, είχε πει ότι η Ουάσιγκτον διατηρεί την επιλογή «υπό διάφορους όρους, μιας πλήρους διακοπής των σχέσεών της με την Κίνα». Χτες, πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι «η συμφωνία για το εμπόριο με την Κίνα είναι εντελώς άθικτη. Ελπίζω ότι (σ.σ. οι Κινέζοι) θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν τους όρους της συμφωνίας».

ΜΕΞΙΚΟ
Ισχυρός σεισμός

Μια πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση έπληξε χτες, στις 10.29 π.μ., τοπική ώρα το Νότιο Μεξικό, που έγινε αισθητή και στην Πόλη του Μεξικού, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο. Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,7 Ρίχτερ, ενώ το Γεωλογικό Ινστιτούτο του Μεξικού τόνισε πως η δόνηση ήταν 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το Μεξικανικό Ινστιτούτο, ήταν η πόλη Κρουσερίτας της πολιτείας της Οαχάκα, το εστιακό βάθος ήταν 16 χλμ. και η διάρκεια περίπου 2 λεπτά. Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν αναφερθεί ένας νεκρός, ένας τραυματίας και υλικές ζημιές.

Επίσκεψη Βούτσιτς στη Μόσχα

Τις συμβουλές του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, δήλωσε χτες πως άκουσε στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Βούτσιτς μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε πως δεν μπορεί να τους αποκαλύψει το περιεχόμενο των συνομιλιών και αρκέστηκε σε ...επαίνους για τη «σοφία» του Προέδρου Πούτιν. Πρόσθεσε πως η Σερβία «είναι υπερήφανη αλλά μικρή χώρα που θα πρέπει να αποφύγει να κάνει εχθρούς». Ανέφερε το πρόγραμμα συναντήσεων που θα έχει αύριο το βράδυ στις Βρυξέλλες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και άλλους. Στη συνέχεια ανέφερε πως θα μεταβεί το Σάββατο στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης Τραμπ για το διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, Ρίτσαρντ Γκρένελ, και τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι. Ωστόσο, διέψευσε ότι στις συναντήσεις αυτές θα είναι παρών και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διευκρινίζοντας πως ο τελευταίος θα μπορούσε να παραστεί μόνο εφόσον επιτευχθεί «κάποιου είδους λύση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ