ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Ετοιμη για «όλα τα απαραίτητα μέτρα» δηλώνει σταθερά η Τουρκία

Ζητούμενο είναι οι «αξιόπιστοι εταίροι», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν

Δυνάμεις του Σάρατζ κοντά στη Σύρτη
Δυνάμεις του Σάρατζ κοντά στη Σύρτη
Η τουρκική αστική τάξη επενδύει σταθερά στα πλεονεκτήματα που έχει αποκτήσει στη Λιβύη, με φόντο τους ανταγωνισμούς και για άλλα κρίσιμα μέτωπα σε όλη την περιοχή. Ετσι, η Αγκυρα επανέλαβε την ετοιμότητά της να αναλάβει περαιτέρω δράση - εννοώντας φυσικά και στρατιωτική, όπως άλλωστε έχει ήδη ξεκινήσει - και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την προχτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας τονίζεται ότι δεν θα διστάσει να «λάβει τα απαραίτητα μέτρα» στη Λιβύη για να στηρίξει τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης, δηλαδή της κυβέρνησης του δοτού πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σάρατζ, με τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν έχει υπογράψει και το παράτυπο σύμφωνο για καθορισμό ΑΟΖ.

Η Αγκυρα διαμηνύει πως «η χώρα μας θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στο λαό της Λιβύης ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή τυραννίας», με νέες έμμεσες επικρίσεις για το «στρατόπεδο» του στρατάρχη Χάφταρ, ενώ δεν λείπουν και τα μηνύματα προς πλευρές που συμμαχούν μαζί του, με καταδίκη των «καταδικασμένων πρωτοβουλιών τρίτων που ονειρεύονται να εκμεταλλευτούν το χάος για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους μαζί με τους πραξικοπηματίες».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «είμαστε απολύτως αντίθετοι στην πολιτική ή γεωγραφική διαίρεση της Λιβύης στο χάρτη» και αφού τόνισε πως η Τουρκία «βρίσκεται στη Λιβύη κατόπιν πρόσκλησης», πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στήριξη». Αναδεικνύοντας πιο καθαρά ότι ζητούμενο και για τη χώρα του είναι να διαπραγματευτεί επωφελείς συνεργασίες, ο Καλίν επισήμανε: «Στις χώρες που στηρίζουν τον Χάφταρ στη Λιβύη λέμε από την αρχή ότι δεν είναι αξιόπιστος εταίρος και ότι εδώ και δύο χρόνια παραβιάζει όλες τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, καθώς και την ειρηνευτική διαδικασία. Εμείς είμαστε υπέρ της πολιτικής διαδικασίας στη Λιβύη, δεν επιθυμούμε στρατιωτική ένταση. Εξάλλου είμαστε αντίθετοι και με την διαίρεση της Λιβύης μεταξύ Βεγγάζης και Τρίπολης, αυτά είναι επικίνδυνες ιδέες που πρέπει όλοι μας να αποφεύγουμε». Συμπλήρωσε δε, αναφερόμενος στον Χάφταρ, ότι «εμείς δεν τον θεωρούμε νόμιμο παράγοντα ούτως ή άλλως... Αλλά υπάρχει ένα άλλο κοινοβούλιο στο Τομπρούκ. Υπάρχουν άλλοι "παίκτες" στη Βεγγάζη. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μεταξύ τους».

Με φόντο τις προσπάθειες της Αγκυρας να αποκτήσει στρατιωτικές βάσεις στην περιφέρεια, ο Καλίν, ερωτηθείς αν η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη θα είναι μόνιμη, απάντησε: «Η Λιβύη είναι μια κυρίαρχη χώρα και εξαρτάται από τους Λίβυους τι είδους συμφωνίες θέλουν να κάνουν με τις άλλες χώρες, είτε αυτές είναι πολιτικές, είτε στρατιωτικές, κοινωνικές και οικονομικές». Τέλος, σχολιάζοντας την απόφαση της αιγυπτιακής Βουλής να δώσει «πράσινο φως» για στρατιωτική εισβολή στη Λιβύη εφόσον χρειαστεί, είπε ότι «θα είναι μια επικίνδυνη στρατιωτική περιπέτεια για την Αίγυπτο».

Από την πλευρά τους οι δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ, που έχει τη στήριξη της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατήγγειλαν τη συνεχή στρατολόγηση από την Τουρκία νέων μισθοφόρων από τη Συρία οι οποίοι φτάνουν στη Λιβύη.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση πάντως εντείνει και τις διπλωματικές διεργασίες γύρω από τη Λιβύη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του από Γαλλία και Γερμανία, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και Χάικο Μάας αντίστοιχα. Σε ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ αναφέρεται πως ο Σούκρι υπογράμμισε ότι «η κρίση της Λιβύης χρειάζεται σταθερή αντίδραση στις ξένες παρεμβάσεις», ότι «το Κάιρο δίνει προτεραιότητα στην επίτευξη εκεχειρίας και σε μια λύση που να προκύψει μεταξύ των διαπραγματεύσεων των λιβυκών δυνάμεων» και ότι «η επίτευξη της επιθυμητής πολιτικής λύσης απαιτεί σταθερή αντιμετώπιση της εξάπλωσης των εξτρεμιστικών οργανώσεων και των ξένων παρεμβάσεων στα εδάφη της Λιβύης, που υπονομεύουν την ασφάλεια των χωρών στη Μεσόγειο καθώς και την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα». Τέλος, πρότεινε ένα εκλεγμένο συμβούλιο ηγεσίας στη Λιβύη, που να στοχεύει στην επίτευξη σταθερότητας στη χώρα και στην εξάλειψη των διαφόρων παραστρατιωτικών ομάδων.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Χιλιάδες εργαζόμενοι της «Airbus» διαδήλωσαν κατά των απολύσεων

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Χιλιάδες εργαζόμενοι του ισπανικού εργοστασίου της «Airbus» κοντά στη Μαδρίτη συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το εργοστάσιο, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ευρωπαϊκού ομίλου αεροναυπηγικής, που προβλέπει 900 απολύσεις μόνο στην Ισπανία. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το δημαρχείο της πόλης Χετάφε.

Ο ευρωπαϊκός κολοσσός (συμμετέχουν γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά κεφάλαια), που κατά 4% ανήκει στην ισπανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε πριν από μερικές βδομάδες πως θα απολύσει περίπου 900 εργαζόμενους στην Ισπανία, ως μέρος των περικοπών 15.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως. Στη Γαλλία και τη Γερμανία θα γίνουν από 5.000 απολύσεις.

«Διαδηλώνουμε επειδή η εταιρεία, εκμεταλλευόμενη αυτήν την προσωρινή κατάσταση της Covid-19, θέλει να απαλλαγεί από 900 εργαζόμενους», δήλωσε στο «Ρόιτερς» διαδηλωτής που εργάζεται στην εταιρεία εδώ και 41 χρόνια. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η «Airbus» σχεδίαζε να καταργήσει περίπου 700 θέσεις στην Ισπανία, καιρό πριν από την πανδημία και την οικονομική κρίση.

Τους τελευταίους μήνες, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία «Nissan» έχει ανακοινώσει ότι θα κλείσει τρία εργοστάσια στην Καταλονία, στο πλαίσιο σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας, ενώ η «Alcoa» βρίσκεται στη διαδικασία κλεισίματος εργοστασίου αλουμινίου στη Γαλικία.

Μεγάλη εξάπλωση του κορονοϊού

Με γοργούς ρυθμούς εξαπλώνεται η πανδημία σε πολλές χώρες του κόσμου. Ηδη μέχρι χτες το βράδυ καταγράφονταν σχεδόν 15,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα (γύρω στις 200.000 σε μια μέρα) και 632.638 νεκροί. Στις ΗΠΑ οι νέες μολύνσεις σε καθημερινή βάση είναι της τάξης των 60-70.000 και συνολικά 4,1 εκατομμύρια, ενώ τα θύματα ξεπέρασαν τις 146.550. Ασχημα εξελίσσεται η κατάσταση και στη δεύτερη Βραζιλία με 2,2 εκατ. κρούσματα και 83.036 νεκρούς. Στην Ινδία επίσης η εξάπλωση είναι της τάξης των 40.000 και πάνω μολύνσεων τη μέρα, με τα κρούσματα να είναι 1,28 εκατ. και τους νεκρούς 30.607. Ακολουθούν η Ρωσία με 795.038 κρούσματα και 12.892 θύματα, η Νότια Αφρική (394.948 - 5.940), το Περού (366.550 - 17.455), το Μεξικό (362.274 - 41.190), η Χιλή (336.402 - 8.838).

Και στην Ισπανία αυξάνουν καθημερινά κατά 1.500 - 2.600 τα κρούσματα και έχουν φτάσει συνολικά τις 314.631 και οι νεκροί τους 28.426.

ΚΙΝΑ
Εστειλε μη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη

Μη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη έστειλε χτες η Κίνα, που εντείνει τις προσπάθειές της να ενισχύσει τη θέση της και στην εξερεύνηση και αξιοποίηση του Διαστήματος.

Ο πύραυλος με τον κωδικό «Long March 5 Y-4» εκτοξεύθηκε λίγο μετά το μεσημέρι (στις 12.41 μ.μ. τοπική ώρα, 07.41 ώρα Ελλάδας), από το Διαστημικό Κέντρο Εκτόξευσης Γουεντσάνγκ στη νότια νήσο της χώρας, Χαϊνάν. Η αποστολή αναμένεται να φτάσει στον Αρη τον Φλεβάρη του 2021 και τότε έχει προγραμματιστεί ένα ρομποτικό όχημα να ξεκινήσει την εξερεύνηση του πλανήτη για 90 μέρες. Η αποστολή φέρει τον κωδικό «Tianwen-1», δανειζόμενη τον τίτλο του ποιήματος «Τιαν γουέν» («Ερωτήσεις στα Ουράνια») που γράφτηκε περίπου πριν από 2 χιλιετίες.

Μέχρι τώρα καμία χώρα δεν έχει καταφέρει στην πρώτη της απόπειρα να θέσει σκάφος σε τροχιά πλανήτη, να το προσεδαφίσει αλλά και να αναπτύξει ρομποτικό όχημα εξερεύνησης.

Στις αρχές της βδομάδας αντίστοιχη αποστολή έστειλαν στον Αρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με στόχο βέβαια τη μελέτη της ατμόσφαιρας και όχι την εξερεύνηση του ίδιου του πλανήτη.

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Εποικοδομητική» και «ουσιαστική» τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποίησαν χτες οι Πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της ρωσικής Προεδρίας, εκφράζοντας την προσδοκία για ενίσχυση του εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, όπως οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει να συνεχιστούν οι επαφές σε διάφορα επίπεδα.

Επίσης «συζήτησαν λεπτομερώς τη στρατηγική σταθερότητα και τον έλεγχο των όπλων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ευθύνες της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι οι δύο ηγέτες «επιβεβαίωσαν τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων για τα θέματα αυτά, όπως και των μέτρων για την περαιτέρω μείωση και τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων (σ.σ. συνθήκη New START)». Παράλληλα, «και οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη συλλογικών προσπαθειών για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και του παγκόσμιου καθεστώτος μη διάδοσης πυρηνικών όπλων», ενώ «έγινε αναφορά στην κατάσταση σχετικά με την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν».

Πούτιν και Τραμπ «σημείωσαν τη σημασία της ρωσικής πρωτοβουλίας για τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) για ένα ευρύ φάσμα διεθνών ζητημάτων ασφάλειας».

Τέλος, οι δύο Πρόεδροι «αξιολόγησαν θετικά τη συνεργασία των δύο χωρών για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ