ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΣΚ ΥΠΑ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο διάλυσης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

«Οχι στο διαχωρισμό της κανονιστικής - εποπτικής αρμοδιότητας της ΥΠΑ από την επιχειρησιακή. Απόσυρση του νομοσχεδίου», τονίζει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» ΥΠΑ (ΕΣΚ ΥΠΑ), ζητώντας την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου που μπαίνει για συζήτηση στη Βουλή τις επόμενες μέρες για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο «που αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων, έρχεται για να προωθήσει ένα βήμα παραπέρα τη διάλυση της υπηρεσίας με την οριστικοποίηση του διαχωρισμού της κανονιστικής - εποπτικής αρμοδιότητάς της από την επιχειρησιακή». Με το εφεύρημα της ΕΕ, σημειώνει, «που υιοθέτησαν όλες οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών και της Ελλάδας, ότι τάχα δεν μπορεί να είναι μαζί ελέγχων και ελεγχόμενος, ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την εκχώρηση του επιχειρησιακού και κερδοφόρου τομέα της ΥΠΑ στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, που είναι η διαχείριση και εκμετάλλευση των αεροδρομίων και της αεροναυτιλίας. Η κανονιστική - εποπτική αρμοδιότητα θα ασκείται από την ΑΠΑ, μέσω της οποίας θα εκπονούνται και θα εγκρίνονται τα στρατηγικά επιχειρησιακά προγράμματα που θα καταρτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της αεροπορικής βιομηχανίας και τα οποία θα είναι, όπως είναι φυσικό, καταρτισμένα κατά τρόπο που θα διασφαλίζουν και θα μεγιστοποιούν την κερδοφορία τους. Με άλλα λόγια, σε αυτό το σύστημα και αν θα είναι μαζί ελέγχοντες και ελεγχόμενοι! "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει" δηλαδή!».

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΣΥΠΡΟΣΥΠΑ) της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΑ (ΟΣΥΠΑ), αναφέρει πως πριν λίγα χρόνια η Ομοσπονδία «είχε ως κύριο σύνθημά της "ΥΠΑ ενιαία και δημόσια με όλα τα αεροδρόμια κρατικά και την αεροναυτιλία". Αργότερα, εντελώς αυθαίρετα και χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων, η πλειοψηφία αντικατέστησε το σύνθημα αυτό και έβαλε στη θέση του την ανάπτυξη του τουρισμού! (...) Δυστυχώς τη λογική αυτή του "μικρότερου κακού" με όπλα τις απεργοσπασίες και τις "κοκορομαχίες" με τους υπουργούς και τις διοικήσεις της υπηρεσίας κατάφεραν να την περάσουν στις συνειδήσεις μεγάλου μέρους των εργαζομένων».

Τώρα οι δυνάμεις αυτές «σπεύδουν, υποκριτικά και πάλι, να σώσουν την κατάσταση με προτάσεις που είναι εκτός πραγματικότητας. Γιατί (δήθεν) απορρίπτουν το νομοσχέδιο, αλλά ζητούν, με μικρές διαφορές, τη δημιουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια! (...) δεν λένε κουβέντα για το κρίσιμο, που είναι να μην επιτρέψουμε να διαχωρισθεί ο επιτελικός ρόλος της ΥΠΑ από τον επιχειρησιακό και να παλέψουμε για ΥΠΑ στην υπηρεσία των λαϊκών - κοινωνικών αναγκών. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη ότι κανένας ουσιαστικός αγώνας δεν έχει προγραμματισθεί, καταλαβαίνει ότι επιδιώκουν και πάλι να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους για να κερδηθεί χρόνος μέχρι την ολοκλήρωση των κυβερνητικών σχεδίων».

Η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους «να απορρίψουν κατηγορηματικά τις προτάσεις των κυβερνητικών συνδικαλιστών και να μην υποκύψουν πάλι στη λογική του "μικρότερου κακού" (...) Να αγωνιστούν σε συμπόρευση με την ΕΣΚ και το συνδικαλιστικό κίνημα για μια ΥΠΑ ενιαία και δημόσια, που θα είναι στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και θα ασκεί και τις κανονιστικές - εποπτικές και τις επιχειρησιακές αρμοδιότητές της, με όλα τα αεροδρόμια στη δύναμή της και το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", συμπεριλαμβανομένης και της αεροναυτιλίας, ενταγμένη σε έναν ενιαίο φορέα αερομεταφορών για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για την κερδοφορία των μονοπωλίων. Γιατί μόνο σ' αυτή την ΥΠΑ διασφαλίζονται η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα, οι θέσεις εργασίας, οι φθηνές αερομεταφορές, η ασφάλεια των πτήσεων και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Για την απόσυρση του νομοσχεδίου στο σύνολό του και όλων των νομοθετημάτων που προηγήθηκαν, καθώς η φιλοσοφία τους και οι στοχεύσεις τους είναι ίδιες».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητά την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στους μεταφραστές του ΥΠΕΞ

Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση για το Ασφαλιστικό των μεταφραστών του υπουργείου Εξωτερικών, προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Ανάμεσα σε άλλα η Ερώτηση αναφέρει:

«Με τη διάταξη του άρθρου 39 παρ. 9 του Νόμου 4387/2016, η οποία παρέμεινε σε ισχύ και μετά την τροποποίησή του με τον Νόμο 4670/2020, ορίστηκε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες (αμειβόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών), για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόληση σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου), ασφαλίζονται ως μισθωτοί με αντίστοιχη υποχρέωση του εργοδότη, μετά από σχετική δήλωση του ελεύθερου επαγγελματία, να καταβάλλει τις αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές και να παρακρατεί το ποσοστό της ασφαλιστικής εισφοράς που αντιστοιχεί στον εργαζόμενο.

Στη Μεταφραστική Υπηρεσία ΥΠΕΞ απασχολούνται με την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία 140 επίσημοι μεταφραστές, εκ των οποίων περίπου 70, σταδιακά, μετά την έναρξη ισχύος του άρθρου 39 παρ. 9 Ν. 4387/2016, ήτοι από 1/1/2017 και σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού προέβησαν στη σχετική δήλωση περί υπαγωγής τους στην ασφάλιση, λόγω της συνεχούς και μόνιμης απασχόλησής τους στη Μεταφραστική Υπηρεσία ΥΠΕΞ.

Ηδη όμως με την ψήφιση του ως άνω νόμου και πριν τη θέση αυτού σε ισχύ, το ΥΠΕΞ, με το υπ' αριθμόν πρωτ. Φ.094.3/ΑΣ/8994/30.11.2016 έγγραφο της ΣΤ' Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού, Διοικητικής Οργάνωσης και Οικονομικής Διαχείρισης - Μεταφραστική Υπηρεσία υπέβαλε ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για το αν υπάγονται οι συνεργαζόμενοι με τη Μεταφραστική Υπηρεσία ιδιώτες μεταφραστές στην ασφάλιση του ως άνω άρθρου και αν υπάρχει υποχρέωση της Υπηρεσίας να αναλάβει την καταβολή του ασφαλιστικού ποσοστού που αντιστοιχεί στον εργοδότη.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) με την υπ' αριθμόν 109/6-6-2018 ομόφωνη γνωμοδότησή του έκρινε ότι "οι ιδιώτες μεταφραστές που συνεργάζονται με τη Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ και αμείβονται με ΔΠΥ και το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εκ των οποίων το ένα είναι το Ελληνικό Δημόσιο (ΥΠΕΞ), υπάγονται, κατ' αρχήν, στις διατάξεις του άρθρου 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016, ...." με συνέπεια από 1.1.2017 για την ασφάλισή τους, το συνολικό ποσοστό εισφοράς αλλά και την κατανομή του να εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 38 του ίδιου νόμου που αφορά τις εισφορές των μισθωτών. Υπόχρεος δε για την εμπρόθεσμη και προσήκουσα καταβολή της εργοδοτικής εισφοράς είναι το Ελληνικό Δημόσιο και όχι οι επιμέρους Υπηρεσίες του Δημοσίου, όταν προσκομίζουν έγγραφα στη Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ για μετάφραση, ανεξαρτήτως του τεχνικού θέματος της τελικής επιβάρυνσης του προϋπολογισμού του κάθε υπουργείου, που υποβάλλει έγγραφα προς μετάφραση, για την ασφαλιστική κάλυψη των εν λόγω μεταφραστών, που θα πρέπει να ρυθμιστεί κανονιστικώς.

(...) Μέχρι σήμερα τόσο το ΥΠΕΞ, όσο και το υπουργείο Εργασίας δεν έχουν εφαρμόσει τον ασφαλιστικό νόμο, ούτε έχουν λάβει μέτρα αντίστοιχα γι' αυτήν την μη εφαρμογή, παρά τις συνεχείς έγγραφες οχλήσεις προς τα ως άνω υπουργεία (συμπεριλαμβανομένης και της επίδοσης εξωδίκων) του Συλλόγου Επίσημων Μεταφραστών ΥΠΕΞ, καθώς και μεμονωμένων δικαιούχων της ως άνω ασφάλισης μεταφραστών».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν:

1) Για ποιο λόγο το ΥΠΕΞ δεν έχει καταβάλει μέχρι σήμερα τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές για τους δικαιούχους μεταφραστές;

2) Για ποιο λόγο εκκρεμεί μέχρι σήμερα η αποδοχή με επισημειωματική Πράξη Υπουργού της υπ' αριθμόν 109/6-6-2018 Γνωμοδότησης του ΝΣΚ επί ερωτήματος του ίδιου του ΥΠΕΞ;

3) Πότε θα εφαρμοστεί η διαδικασία ασφάλισης των δικαιούχων μεταφραστών ΥΠΕΞ βάσει του από 4-6-2020 Γενικού Εγγράφου ΕΦΚΑ (αρ. πρωτ. Δ.ΕΙΣΦ.Μ./264/683479); Εχουν προβλεφθεί από το ΥΠΕΞ τα σχετικά κονδύλια;

4) Συνδέεται ή όχι η υποχρέωση ασφάλισης ορισμένων μεταφραστών ΥΠΕΞ με την προτεινόμενη βάσει του άρθρου 66 του νέου Οργανισμού ΥΠΕΞ κατάργηση της Μεταφραστικής Υπηρεσίας ΥΠΕΞ;

5) Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο Εργασίας για τη διασφάλιση της εφαρμογής του ασφαλιστικού νόμου (άρθρο 39 παρ. 9 Ν.4387/2016 ως ισχύει) και του από 4-6-2019 Γενικού Εγγράφου ΕΦΚΑ (αρ. πρωτ. Δ.ΕΙΣΦ.Μ./264/683479) ως προς τους μεταφραστές ΥΠΕΞ;».

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Ανακοίνωση της ομάδας Σεβαστίδη, που πρώτευσε στις εκλογές

Ανακοίνωση εξέδωσε χτες, με αφορμή τα αποτελέσματα των εκλογών στα δικαστήρια όλης της χώρας για το νέο ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), η ισχυρή επικρατούσα ομάδα του επί δύο θητείες προέδρου της Ενωσης, Χριστόφορου Σεβαστίδη.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι: Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ - εφέτης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, πρόεδρος Πρωτοδικών, Παντελής Μποροδήμος, πρωτοδίκης, Αικατερίνη Ντόκα, εφέτης, Αικατερίνη Μάτση, αντεισαγγελέας Εφετών, Ιωάννα Ξυλιά, πρόεδρος Πρωτοδικών, Μιχάλης Τσέφας, πρωτοδίκης, Ευθαλία Κώστα, ειρηνοδίκης.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Το θριαμβευτικό αποτέλεσμα των εκλογών της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κλείνει οριστικά μια παρατεταμένη περίοδο αμφισβητήσεων και δημοκρατικών εκτροχιασμών, που έπληξαν το κύρος της Ενωσης και απογοήτευσαν σημαντική μερίδα συναδέλφων. Δικαστές και Εισαγγελείς αξιοποίησαν την εμπειρία τους και με αίσθημα ευθύνης έδωσαν στην ομάδα μας την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του ΔΣ. Στο βαρύ αυτό τιμητικό καθήκον, που επωμιζόμαστε, θα ανταποκριθούμε με όλες μας τις δυνάμεις χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού απέναντι σε όσους μας πολέμησαν το προηγούμενο διάστημα.

Οι σαρωτικοί σχεδιασμοί που προαναγγέλλονται για τη Δικαιοσύνη δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και διαιρέσεων. Πολλά ζητήματα που έμειναν εκκρεμή τους τελευταίους μήνες, λόγω της αδρανοποίησης της Ενωσης, θα μπουν και πάλι στο τραπέζι της συζήτησης με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Καθώς η επιτυχία των στόχων που θέτουμε στο ξεκίνημα κάθε νέας θητείας περνάει μέσα από το δρόμο της συνεννόησης και του διαλόγου, θα επιδιωχθούν άμεσα συναντήσεις με όλους τους θεσμικούς φορείς.

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που μας εμπιστεύτηκαν και τους ευχόμαστε καλό δικαστικό έτος!».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, τη μεγαλύτερη δικαστική συνδικαλιστική ένωση, η ομάδα του Χρ. Σεβαστίδη πήρε 8 έδρες, η ομάδα του Τάκη Λυμπερόπουλου 3 έδρες, η ομάδα της Μαργαρίτας Στενιώτη 3 έδρες και η ομάδα του Χαράλαμπου Μαυρίδη 1 έδρα.

Στο αυτόφωρο ο άνδρας που ξυλοκόπησε την πρώην γυναίκα του

Στις Αρχές παρουσιάστηκε και συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία ο 45χρονος Κερκυραίος που ξυλοκόπησε άγρια την πρώην συζύγό του το πρωί της περασμένης Δευτέρας, έξω από το σχολείο του παιδιού τους στο Κανόνι της Κέρκυρας. Η γυναίκα κατέθεσε μήνυση, αφού ολοκληρώθηκε και η διαδικασία από τον ιατροδικαστή. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο δράστης της επίθεσης είναι δημοτικός υπάλληλος, ο οποίος είχε θέσει και υποψηφιότητα για θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που επιτέθηκε στην πρώην σύζυγό του.

Τη Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη της επιτέθηκε, στην αρχή με μισόλογα, ύστερα με βρισιές και ύστερα με κλωτσιές. Εκείνη, αντέδρασε παρά το φόβο και την ντροπή και καλούσε σε βοήθεια. Το 8χρονο παιδί ήταν γαντζωμένο στα πόδια της και ούρλιαζε «Μην ξαναχτυπήσεις τη μαμά μου!». Η κακοποίηση εκτυλίσσεται μπροστά σε γονείς και σε παιδιά που βγαίνουν από το σχολείο... «Την έβριζε, τη χτυπούσε, και κανείς μα κανείς δεν έκανε κάτι να τον σταματήσει. Οσο τραγικό είναι το γεγονός της κακοποίησης, άλλο τόσο αναίσχυντη ήταν και η συμπεριφορά των άλλων γονιών. Δεν έκαναν τίποτα για να τον σταματήσουν παρά μόνο κοιτούσαν...», λέει μία αυτόπτης μάρτυρας και συνεχίζει: «Την κακοποίηση αυτής της γυναίκας έπαψαν δύο μαμάδες οι οποίες μπήκαν στη μέση για να τον σταματήσουν. Τα παιδάκια κρύβονταν πίσω από την πλάτη των γονιών τους, το δικό της παιδί έκλαιγε ασταμάτητα...».

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο εν λόγω έχει και την ιδιότητα του μέλους Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ενώ ανήκει και σε κάποιον σύλλογο χωρισμένων πατεράδων που μάχονται για το δικαίωμα στη συνεπιμέλεια(!)...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ