Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΣΚ ΥΠΑ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο διάλυσης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

«Οχι στο διαχωρισμό της κανονιστικής - εποπτικής αρμοδιότητας της ΥΠΑ από την επιχειρησιακή. Απόσυρση του νομοσχεδίου», τονίζει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» ΥΠΑ (ΕΣΚ ΥΠΑ), ζητώντας την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου που μπαίνει για συζήτηση στη Βουλή τις επόμενες μέρες για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο «που αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων, έρχεται για να προωθήσει ένα βήμα παραπέρα τη διάλυση της υπηρεσίας με την οριστικοποίηση του διαχωρισμού της κανονιστικής - εποπτικής αρμοδιότητάς της από την επιχειρησιακή». Με το εφεύρημα της ΕΕ, σημειώνει, «που υιοθέτησαν όλες οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών και της Ελλάδας, ότι τάχα δεν μπορεί να είναι μαζί ελέγχων και ελεγχόμενος, ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την εκχώρηση του επιχειρησιακού και κερδοφόρου τομέα της ΥΠΑ στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, που είναι η διαχείριση και εκμετάλλευση των αεροδρομίων και της αεροναυτιλίας. Η κανονιστική - εποπτική αρμοδιότητα θα ασκείται από την ΑΠΑ, μέσω της οποίας θα εκπονούνται και θα εγκρίνονται τα στρατηγικά επιχειρησιακά προγράμματα που θα καταρτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της αεροπορικής βιομηχανίας και τα οποία θα είναι, όπως είναι φυσικό, καταρτισμένα κατά τρόπο που θα διασφαλίζουν και θα μεγιστοποιούν την κερδοφορία τους. Με άλλα λόγια, σε αυτό το σύστημα και αν θα είναι μαζί ελέγχοντες και ελεγχόμενοι! "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει" δηλαδή!».

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΣΥΠΡΟΣΥΠΑ) της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΑ (ΟΣΥΠΑ), αναφέρει πως πριν λίγα χρόνια η Ομοσπονδία «είχε ως κύριο σύνθημά της "ΥΠΑ ενιαία και δημόσια με όλα τα αεροδρόμια κρατικά και την αεροναυτιλία". Αργότερα, εντελώς αυθαίρετα και χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων, η πλειοψηφία αντικατέστησε το σύνθημα αυτό και έβαλε στη θέση του την ανάπτυξη του τουρισμού! (...) Δυστυχώς τη λογική αυτή του "μικρότερου κακού" με όπλα τις απεργοσπασίες και τις "κοκορομαχίες" με τους υπουργούς και τις διοικήσεις της υπηρεσίας κατάφεραν να την περάσουν στις συνειδήσεις μεγάλου μέρους των εργαζομένων».

Τώρα οι δυνάμεις αυτές «σπεύδουν, υποκριτικά και πάλι, να σώσουν την κατάσταση με προτάσεις που είναι εκτός πραγματικότητας. Γιατί (δήθεν) απορρίπτουν το νομοσχέδιο, αλλά ζητούν, με μικρές διαφορές, τη δημιουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια! (...) δεν λένε κουβέντα για το κρίσιμο, που είναι να μην επιτρέψουμε να διαχωρισθεί ο επιτελικός ρόλος της ΥΠΑ από τον επιχειρησιακό και να παλέψουμε για ΥΠΑ στην υπηρεσία των λαϊκών - κοινωνικών αναγκών. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη ότι κανένας ουσιαστικός αγώνας δεν έχει προγραμματισθεί, καταλαβαίνει ότι επιδιώκουν και πάλι να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους για να κερδηθεί χρόνος μέχρι την ολοκλήρωση των κυβερνητικών σχεδίων».

Η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους «να απορρίψουν κατηγορηματικά τις προτάσεις των κυβερνητικών συνδικαλιστών και να μην υποκύψουν πάλι στη λογική του "μικρότερου κακού" (...) Να αγωνιστούν σε συμπόρευση με την ΕΣΚ και το συνδικαλιστικό κίνημα για μια ΥΠΑ ενιαία και δημόσια, που θα είναι στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και θα ασκεί και τις κανονιστικές - εποπτικές και τις επιχειρησιακές αρμοδιότητές της, με όλα τα αεροδρόμια στη δύναμή της και το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", συμπεριλαμβανομένης και της αεροναυτιλίας, ενταγμένη σε έναν ενιαίο φορέα αερομεταφορών για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για την κερδοφορία των μονοπωλίων. Γιατί μόνο σ' αυτή την ΥΠΑ διασφαλίζονται η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα, οι θέσεις εργασίας, οι φθηνές αερομεταφορές, η ασφάλεια των πτήσεων και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Για την απόσυρση του νομοσχεδίου στο σύνολό του και όλων των νομοθετημάτων που προηγήθηκαν, καθώς η φιλοσοφία τους και οι στοχεύσεις τους είναι ίδιες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ