Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητά την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στους μεταφραστές του ΥΠΕΞ

Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση για το Ασφαλιστικό των μεταφραστών του υπουργείου Εξωτερικών, προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Ανάμεσα σε άλλα η Ερώτηση αναφέρει:

«Με τη διάταξη του άρθρου 39 παρ. 9 του Νόμου 4387/2016, η οποία παρέμεινε σε ισχύ και μετά την τροποποίησή του με τον Νόμο 4670/2020, ορίστηκε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες (αμειβόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών), για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόληση σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου), ασφαλίζονται ως μισθωτοί με αντίστοιχη υποχρέωση του εργοδότη, μετά από σχετική δήλωση του ελεύθερου επαγγελματία, να καταβάλλει τις αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές και να παρακρατεί το ποσοστό της ασφαλιστικής εισφοράς που αντιστοιχεί στον εργαζόμενο.

Στη Μεταφραστική Υπηρεσία ΥΠΕΞ απασχολούνται με την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία 140 επίσημοι μεταφραστές, εκ των οποίων περίπου 70, σταδιακά, μετά την έναρξη ισχύος του άρθρου 39 παρ. 9 Ν. 4387/2016, ήτοι από 1/1/2017 και σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού προέβησαν στη σχετική δήλωση περί υπαγωγής τους στην ασφάλιση, λόγω της συνεχούς και μόνιμης απασχόλησής τους στη Μεταφραστική Υπηρεσία ΥΠΕΞ.

Ηδη όμως με την ψήφιση του ως άνω νόμου και πριν τη θέση αυτού σε ισχύ, το ΥΠΕΞ, με το υπ' αριθμόν πρωτ. Φ.094.3/ΑΣ/8994/30.11.2016 έγγραφο της ΣΤ' Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού, Διοικητικής Οργάνωσης και Οικονομικής Διαχείρισης - Μεταφραστική Υπηρεσία υπέβαλε ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για το αν υπάγονται οι συνεργαζόμενοι με τη Μεταφραστική Υπηρεσία ιδιώτες μεταφραστές στην ασφάλιση του ως άνω άρθρου και αν υπάρχει υποχρέωση της Υπηρεσίας να αναλάβει την καταβολή του ασφαλιστικού ποσοστού που αντιστοιχεί στον εργοδότη.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) με την υπ' αριθμόν 109/6-6-2018 ομόφωνη γνωμοδότησή του έκρινε ότι "οι ιδιώτες μεταφραστές που συνεργάζονται με τη Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ και αμείβονται με ΔΠΥ και το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εκ των οποίων το ένα είναι το Ελληνικό Δημόσιο (ΥΠΕΞ), υπάγονται, κατ' αρχήν, στις διατάξεις του άρθρου 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016, ...." με συνέπεια από 1.1.2017 για την ασφάλισή τους, το συνολικό ποσοστό εισφοράς αλλά και την κατανομή του να εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 38 του ίδιου νόμου που αφορά τις εισφορές των μισθωτών. Υπόχρεος δε για την εμπρόθεσμη και προσήκουσα καταβολή της εργοδοτικής εισφοράς είναι το Ελληνικό Δημόσιο και όχι οι επιμέρους Υπηρεσίες του Δημοσίου, όταν προσκομίζουν έγγραφα στη Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ για μετάφραση, ανεξαρτήτως του τεχνικού θέματος της τελικής επιβάρυνσης του προϋπολογισμού του κάθε υπουργείου, που υποβάλλει έγγραφα προς μετάφραση, για την ασφαλιστική κάλυψη των εν λόγω μεταφραστών, που θα πρέπει να ρυθμιστεί κανονιστικώς.

(...) Μέχρι σήμερα τόσο το ΥΠΕΞ, όσο και το υπουργείο Εργασίας δεν έχουν εφαρμόσει τον ασφαλιστικό νόμο, ούτε έχουν λάβει μέτρα αντίστοιχα γι' αυτήν την μη εφαρμογή, παρά τις συνεχείς έγγραφες οχλήσεις προς τα ως άνω υπουργεία (συμπεριλαμβανομένης και της επίδοσης εξωδίκων) του Συλλόγου Επίσημων Μεταφραστών ΥΠΕΞ, καθώς και μεμονωμένων δικαιούχων της ως άνω ασφάλισης μεταφραστών».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν:

1) Για ποιο λόγο το ΥΠΕΞ δεν έχει καταβάλει μέχρι σήμερα τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές για τους δικαιούχους μεταφραστές;

2) Για ποιο λόγο εκκρεμεί μέχρι σήμερα η αποδοχή με επισημειωματική Πράξη Υπουργού της υπ' αριθμόν 109/6-6-2018 Γνωμοδότησης του ΝΣΚ επί ερωτήματος του ίδιου του ΥΠΕΞ;

3) Πότε θα εφαρμοστεί η διαδικασία ασφάλισης των δικαιούχων μεταφραστών ΥΠΕΞ βάσει του από 4-6-2020 Γενικού Εγγράφου ΕΦΚΑ (αρ. πρωτ. Δ.ΕΙΣΦ.Μ./264/683479); Εχουν προβλεφθεί από το ΥΠΕΞ τα σχετικά κονδύλια;

4) Συνδέεται ή όχι η υποχρέωση ασφάλισης ορισμένων μεταφραστών ΥΠΕΞ με την προτεινόμενη βάσει του άρθρου 66 του νέου Οργανισμού ΥΠΕΞ κατάργηση της Μεταφραστικής Υπηρεσίας ΥΠΕΞ;

5) Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο Εργασίας για τη διασφάλιση της εφαρμογής του ασφαλιστικού νόμου (άρθρο 39 παρ. 9 Ν.4387/2016 ως ισχύει) και του από 4-6-2019 Γενικού Εγγράφου ΕΦΚΑ (αρ. πρωτ. Δ.ΕΙΣΦ.Μ./264/683479) ως προς τους μεταφραστές ΥΠΕΞ;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ